Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 14. 15:38

Minden rászoruló digitális átállását támogatja az állam

Minden rászoruló háztartás digitális televíziózásra való átállását támogatni fogja az állam a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságon keresztül - jelentette be tegnap Zalaegerszegen a szervezet elnöke.

Minden rászoruló háztartás digitális tévés átállását támogatja az állam a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságon (NMHH) keresztül, a ténylegesen jogosultak körének felmérése több intézmény bevonásával rövidesen megkezdődik - jelentette be Szalai Annamária, a hatóság elnöke tegnap Zalaegerszegen. A támogatás pontos részleteiről egyelőre keveset tudni, de a program keretén belül minden valószínűség szerint az érintett háztartások ingyen juthatnak majd hozzá digitális földfelszíni tévéadás vételére alkalmas beltéri egységhez - melyet a hatóság alvállalkozói ingyen telepítenek.

Csak a háztartások 17 százaléka érintett

Szalai Annamária a megye polgármestereinek és jegyzőinek tartott kormányhivatali értekezleten kifejtette, a hatóság kiemelt célja, hogy a rászorulók számára is egyenlő esélyt biztosítson ahhoz, hogy a korszerű digitális televíziózási lehetőségekhez hozzáférjenek. A hatóság elnöke elmondta, hogy a rendelkezésre álló adatok biztatóak, mivel a magyar háztartások 83 százaléka (több mint 3,3 millió háztartás) közvetlenül nem érintett a digitális átállásban.

A hatóság a tegnapi értekezleten közölte, a nyugdíjintézettől, az államkincstártól és az önkormányzatoktól érkező elérhetőségek alapján országszerte a Központi Statisztikai Hivatal munkatársainak bevonásával keresik fel a rászorulókat, hogy felmérjék a jogosultak körét. Az átállás folyamatát kommunikációs kampány is kíséri.

Az egész országra kiterjedő felmérés októberben kezdődik, közölte az NMHH, az átállás végső dátumáig azonban még több mint két év telhet el, a jelenlegi forgatókönyvek szerint ugyanis csak 2014 végén kapcsolhatják le az analóg csatornákat, hogy a felszabaduló frekvenciakészlet egy részét mobil szélessávú adatszolgáltatásra, a fennmaradó részt pedig digitális tévésugárzásra használják fel pályáztatást vagy frekvenciaaukciót követően.

Pilotprojekt

Az NMHH az országos felmérési szakaszt megelőzően két régióban is végzett pilot projektet: A hatóság felmérői májusban összesen 4255, a nyilvántartás szerint szociálisan rászorult személy háztartását keresték fel Sopronban és a Barcsi kistérségben. A két térségben végül összesen 506 háztartás jelezte, hogy igénybe venne állami támogatást ahhoz, hogy a tévékészüléket a digitális adás vételére fel tudja készíteni - a háztartások többsége ehhez az ingyenesen fogható DVB-T vételt választotta. Ehhez átlagosan nettó 19500 forint értékben biztosít eszközt az állam, melyet ingyenesen is telepítenek a hatóság által közbeszerzési eljárás keretében megbízott alvállalkozók.

A digitális átállásnak a környező országokban különböző támogatási formái léteznek. Szlovákiában például fejenként 20 euró készpénzt kapnak a rászorulók, melyet új, digitális tunerrel ellátott tévékészülék vagy beltéri egység vásárlására lehet felhasználni. A szlovák illetékes minisztérium korábbi becslése szerint az országban 190 ezer rászoruló kaphatja meg a tavaly tavasz óta folyósított támogatást, az igénylők száma azonban eddig ennél jóval kevesebb.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról