:

Szerző: Folyó Gergely

2012. szeptember 14. 09:15

A Sony újragondolta a Virtual Boyt

Sikeres volt a Sony fejre szerelhető megjelenítője, ősszel jön is a második generációs modell. A vállalat az IFA-n leplezte le az újdonságot, a napokban pedig a megjelenési dátum és az árcédula is nyilvánossá vált. Nem lesz olcsó mulatság.

Noha a Nintendo 1995-ben bemutatkozott Virtual Boy játékgépe elrettentő példa lehetett volna a számára, a Sony tavaly novemberben mégis piacra dobta a HMZ-T1 típusú eszközt. A fejre szerelhető megjelenítő (head-mounted display, HMD) a hírhedt előddel ellentétben pusztán kiegészítőként funkcionált, viszont így legalább bármilyen 3D-s filmet megnézhettünk rajta, és a már kapható játékkonzolokkal is kompatibilis volt. A 60 ezer jenes (durván 170 ezer forintos) árcédula ugyan vaskosnak tűnt, a Sony szerint a HMZ-T1 sikert aratott: még ilyen áron is több alkalommal elkapkodták a boltok polcairól.

Nem tud többet, de kényelmesebb

A második generációs HMZ-T2 gyakorlatilag fű alatt mutatkozott be a berlini IFA-n, és bár alapvető újdonságokat nem ígér, könnyebb és kényelmesebb mint az előző típus. Az eszközben két darab 0,7 hüvelykes, TruBlack OLED panel bújik meg, ezek együttesen 1280x720 pixel megjelenítésére képesek. Két- és háromdimenziós képet egyaránt nézhetünk a segítségükkel, a 45 fokos betekintési szöggel érkező kijelzők láttán olyan érzésünk lesz, mintha egy 750 hüvelykes képernyőt látnánk 20 méteres távolságból - ígéri a gyártó.

A Sony a személyes élményt hangsúlyozza a HMD kapcsán, a cél az, hogy a felhasználó maradéktalanul el tudjon merülni a szórakozásban, ki tudja zárni a külvilágot. Ennek megfelelően a kütyü részét képezi egy 5.1-es hangrendszer is, ahol a térhatásért a cég fejhallgatóiban is használt Virtualphones technológia felel. A Sony korábbi fejhallgató-párnákat fülhallgatóra cserélte, de igény szerint saját kiegészítőt is használhatunk hozzá.

Az elsődleges változtatások a kütyü külsejét érték, a HMZ-T2 könnyebb és kényelmesebb is az elődjénél. Húsz százalékkal kevesebbet, 330 grammot nyom a mérlegen, a fejpánt és a homloktámasz pedig teljesen testreszabható. A lencsék is egyenként állíthatók be a tökéletes térhatású kép érdekében, ha pedig könnyíteni szeretnénk az eszközön, a külső burkolatot levehetjük. Hosszabb használat esetén a rendszer automatikusan mélyít a kép színtónusán, így kevésbé fárasztja a szemet, a többi beállításhoz pedig távirányítóval is hozzáférhetünk, amivel a szórakozás marad viszonylag folyamatos.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Sony a napokban árulta el: a HMZ-T2 október 13-án kerül a japán boltok polcaira, a kényelmi finomhangolásért pedig 70 ezer jent (190-200 ezer forintot) kell fizetni. A nyugati premierről nincs hír, a vállalat a távol-keleti premierre készül minden erejével; a jövő heti Tokyo Game Shown élesben is ki lehet próbálni a kiegészítőt a Metal Gear Rising: Revegeance és az Assassin’s Creed III játékokkal.

Lesz olcsóbb alternatíva?

Olcsón kínálna virtuális valóságot a viszonylag ismeretlen Oculus is. A Valve és az id Software által is támogatott vállalat Rift nevű HMD-je ugyan kevésbé kiforrott eszköz mint a Sony megoldása, de hasonló specifikációk mellett már 300 dollárért hozzáférhető lesz a tervek szerint. A fejlesztők a Kickstarteren keresztül gyűjtöttek pénzt a projekthez, és a közönségnek annyira megtetszett az olcsó kiegészítő, hogy a kitűzött 250 ezer dolláros célt jócskán túlteljtesítették: közel 2,5 millió dollárt kalapoztak így össze. Az Oculus Rift egyelőre prototípusként létezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.