Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 14. 12:10

Letölthető a VirtualBox 4.2

Több mint egy év telt el azóta, hogy az Oracle kiadta a VirtualBox 4 első nagyobb frissítését, a VirtualBox 4.1-et. Most befutott a második update, tegnap óta letölthető a VirtualBox 4.2.

A VirtualBox desktopvirtualizációs szoftver 2008-ban egy felvásárlás révén került be a Sun Microsystems kínálatába, amelyet később az Oracle vásárolt fel, így a termék neve Oracle Vm VirtualBoxra változott időközben. Ami azonban nem változott, az a nagyjából éves kiadási ciklus, a nyílt forrású fejlesztés, az ingyenes elérhetőség  és a széles körű platformtámogatás - a szoftver Windows, Linux, OS X és Solaris operációs rendszeren fut.

A 4.2 legfontosabb változásai a VM-ek menedzselhetőségét érintik, a szoftverbe megérkezett egy "Expert" mód, amely szélesebb körű beállítási lehetőségeket enged a "varázslókban" ("wizard") a hozzáértők számára. Fontos újdonság a VM Group képesség, ezzel a VirtualBoxon futó VM*eket csoportokba lehet rendezni és egyszerre lehet rajtuk végrehajtani különböző műveleteket akár a grafikus felületen, parancssorból vagy API-n keresztül is. Régi adósságukat törlesztették a fejlesztők, a VirtualBox 4.2-ben végre lehetőség van automatikusan, a felhasználó beavatkozása nélkül elinduló virtuális gépeket létrehozni, amelyek a hoszt bootolása indulása után egyből életre kelnek. Bármilyen meglevő VM-et automatikusan elindulóvá lehet tenni, ez a képesség azonban csak Linuxon, Solarison vagy OS X-en futó VirtualBox esetén működik.

Hálózatkezelés terén is történt néhány előrelépés: az egy virtuális géphez tartozó hálózati kártyák maximális száma az eddigi 8-ról 36-ra emelkedett, a fejlesztők szerint ezzel a VirtualBox bonyolultabb hálózati konfigurációk kiszolgálására is alkalmas anélkül, hogy ehhez drága hardvereket kellene beszerezni. Új, a  hálózati sávszélességre vonatkozó kontrollokat is kapott a szoftver, amivel meg lehet akadályozni hogy egy-egy iO intenzív feladatot futtató vendég a rendelkezésre álló sávszélességet teljesen kisajátítsa, "elnyomva" a többieket. A virtualizációs szoftverben levő virtuális hálózati kártya  végre VLAN címkéket is kaphat, a VM-ek így VLAN környezetek tagjai is lehetnek.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

A VirtualBox 4.2 az első olyan kiadás, amely hivatalosan is támogatja a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows 8-at, de fel van készítve OS X 10.8 "Mountain Lion" és Oracle Linux 6.3 operációs rendszert futtató vendégek fogadására is. Linuxos virtuális gépeket futtatók számára jó hír, hogy a VirtualBox 4.2 végre lehetővé teszi a drag-and-drop állománymásolást köztük és a hoszt operációs rendszer között. Érdemes tudni, hogy ez a funkció egyelőre kísérleti és csak egy irányba, a hoszttól a VM felé működik. A virtuális gépről a hosztra történő másolást, valamint a virtuális gépek közötti drag and drop másolást egy későbbi verzióban tervezik bevezetni a VirtualBox fejlesztői.

A VirtualBox 4.2 továbbra is ingyen letölthető és használható, az Oracle oldalán előre fordított binárisok érhetők el Windows, OS X, Solaris és a legtöbb elterjedt Linux (Ubuntu, Debian, openSUSE, SUSE, Fedora, Red Hat, Mandriva) operációs rendszerre, ugyaninnen letölthető a forráskód is GPLv2 licenc alatt. Az újdonságok és a hibajavítások részletes listája a VirtualBox közösség weboldalán tekinthető meg.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 19. 14:53

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.