Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Igazi YouTube-ot kapott az iOS

Dojcsák Dániel, 2012. szeptember 11. 14:36
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Google kiadott egy teljesen új YouTube-alkalmazást iPhone-ra és iPod touchra, amivel az iOS6-ból már hiányzó beépített appot pótolja. Az iOS beépített YouTube kliense elavult és szinte használhatatlan volt, a lemaradás az Androidhoz képest hasonló, mint a Maps esetében.

Az új alkalmazás immár nem hibrid webes, hanem egy teljesen natív megoldás, aminek köszönhetően sokkal gyorsabb és sokkal reszponzívabb mint az eddig ismert verzió. Miután az alkalmazás kikerült az Apple fennhatósága alól, a Google szabadon dönthetett dizájn kérdésekben is, így a vizuális részek mostantól idomulnak a Google+ felületein megszokotthoz. Az app ugyanazokat a kliséket használja, amikkel az iPhone-felhasználók már az iOS-es Google+ appban is találkozhattak. Középtávon bizonyára minden Google-alkalmazás felveszi majd ezt a kinézetet idegenben is és az átjárhatóság is valószínűleg javulni fog. Ennek sokan bizonyára nem örülnek túlzottan, az viszont kárpótolhat bárkit, hogy már iOS-en is villámgyorsan töltődnek be a videók, úgy, ahogy Android alatt ez már hosszú ideje megszokott.

A friss iOS-es YouTube szinte teljesen azonos az androidos párjával. A videólista oldalt jobbra húzva itt is megjelenik a feliratkozott csatornák listája, az ajánlók és egyéb átfogó tartalmi elemek. iOS-en is megtaláljuk a beépített megosztást, így a videókat a megszokott módon tudjuk továbbosztani más rendszerekbe. iOS alatt a videólejátszás közben is megjeleníthetőek a kommentek, illetve a kliens kezeli a feliratokat is.

Jobb felület, több tartalom

Fontos előrelépés a megjelenítés átalakulása mellett, hogy a keresés is fejlődött, megjelent a prediktív keresőszó funkció, a sáv szélén lévő nyílra bökve a megkezdett szóra érkező ajánlások közül választhatunk, s azok felkerülnek a keresőmezőbe, pontosan úgy, mint a Google Instant többi iterációjában is bárhol. Az új klienshez pedig jár az új tartalom is, a natív YouTube-ban már elérhetőek a Google Play videós tartalmai is.

Van azonban olyan funkció, amit nem kapott meg az Apple operációs rendszerén futó YouTube. Ilyen például a videók előtöltése (cache) abban az esetben, ha a mobil töltőn van és Wi-Fi hálózathoz kapcsolódik. A Google szerint ez iOS-en nem igazán megvalósítható, ezért a lehetőséget teljesen kihagyták, igaz egy olyan képességről van szó, amiről valószínűleg az Android-felhasználók nagy része nem is tud.

A kliens egyelőre csak az iPhone és iPod touch készülékekre tölthető le, de természetesen készül az iPad-verzió is. A Google szerint erre viszont még hónapokat kell várni, a cég egy valóban jól optimalizált és egyedi alkalmazást szeretne készíteni a táblagépes formátumra. Az Android platformmal ellentétben az iPad esetében ez nem egy extra, hanem már szinte elvárás, így érthető, hogy a Google nem engedi meg magának azt a luxust, hogy egy elnagyolt táblagépes verzióval járassa le magát.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.