Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 10. 14:44

Nem szégyelli az Apple-t másolni a HP

Leleplezte SpectreONE nevű all-in-one asztali gépét a HP. A Windows 8-hoz tervezett, az iMacre megszólalásig hasonlító PC nagyon vékony, de kimaradt belőle az érintőképernyő, van viszont az Apple Magic Trackpadhez hasonló vezeték nélküli érintőfelülete.

A HP őszi desktop-kínálatának csúcsát jelenti a SpectreONE, amely hatalmas, 23,6 hüvelykes Full HD (1920x1080) kijelzővel rendelkezik, és csupán 11,5 milliméter vékony. A vállalat a vékonysággal magyarázza, miért nem érintésérzékeny a Windows 8-hoz tervezett gép kijelzője: a cég szerint ez 5 milliméterrel megnövelte volt a Spectre One vastagságát, amely vállalhatatlan kompromisszumot jelentette volna. A HP inkább egy vezeték nélküli multitouch érintőpadot ad a géphez, ami lényegében az Apple Magic Trackpadnek felel meg.

A Microsoft a kezdetektől azt állítja a Windows 8-ról, hogy az "touch first", azaz elsődlegesen érintéses használatra optimalizált rendszer, ugyanakkor billentyűzettel és egérrel is jól kezelhető. Azt azonban nem szabja meg a Microsoft, hogy az érintéses vezérlést miként kell értelmezni, bár a felület egyértelműen azért lett ilyen, hogy az érintőképernyős rendszereken kényelmesen lehessen kezelni. Ennek fényében furcsa döntés a HP részéről, hogy pont a csúcsmodellről marad le az érintőképernyő, az 5 milliméteres vastagság -és tömegnövekedés egy asztali konfoguráció esetén nem jelent számottevő hátrányt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egyebekben a SpectreONE semmiben sem különleges: a gépekbe Ivy Bridge generációs Intel processzorok kerülnek NVIDIA grafikus vezérlő társaságában - alapértelmezésként merevlemezen vannak az adatok, de felárért SSD is választható, illetve HDD és SSD kombinációja is. Szériafelszerelés részét képezik az USB 3.0 csatlakozók és a HDMI-kimenet, a HD webkamera és a Beats Audio hangjavító trükkök, nincs viszont optikai meghajtó, amit a nagy sávszélességű internetkapcsolat és a több tíz gigabájtos pendrive-ok korában egyre kevésbé igényelnek a vásárlók. Került viszont a SpectreONE-ba gigabites Ethernet-port, 802.11 a/b/g/n szabványú vezérlő, Bluetooth-chip és NFC antenna is.

A SpectreONE ára 1299 dollártól indul majd Windows 8 operációs rendszerrel, Adobe Premiere Elements és Photoshop Elements szoftverekkel - a gépet novembertől lehet megvásárolni. Aki nem szán ennyit egy all-on-one gépre, vagy igényli az érintőképernyőt, annak jó hír, hogy az Envy Touchsmart sorozat két új tagja 20 és 23 hüvelykes méretben lesz kapható, a nevükből is kitalálható, hogy ezek érintőképernyős modellek lesznek, az áruk 699 és 999 dollártól indul. Ennél még lejjebb van árban a Pavilion 20, amely már nem tartalmaz érintőképernyőt és mindössze 450 dollárba kerül majd. Utóbbi három gép már októberben a boltokba kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról