Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 10. 11:39

A Google kezében a VirusTotal

A Google nem nyilvános összegért, nem részletezett feltételek mellett megszerezte az ingyenes VirusTotal szolgáltatást, amely többféle víruskereső motor segítségével ellenőrzi a rábízott állományokat.

A VirusTotal 2007-ben indult el, az ingyenes szolgáltatás jelenleg mintegy 40 keresőmotorral ellenőrzi a felhasználók által feltöltött (legfeljebb 32 megabájtos) állományokat. A felhasználók egy önálló desktop alkalmazásból is beküldhetnek fájlokat ellenőrzésre, de lehetőség van webes feltöltésre és emailes beküldésre is, emellett API-n keresztül is elérhető a VirusTotal szolgáltatás.Egy meghatározott URL-en található állományt is képes ellenőrizni a VirusTotal.

"A célunk egyszerű: segítünk biztonságban lenni a weben. Keményen dolgoztunk azon, hogy a nyújtott szolgáltatás folyamatosan javuljon, de egy kis, erőforrás-szűkében levő cégként ez néha nagyon nehéz. Úgyhogy örömmel jelentjük be, hogy régi partnerünk, a Google megvette a VirusTotalt" - írja hivatalos blogjában a VirusTotal. A Google kiterjedt infrastruktúrája lehetővé teszi a VirusTotal számára gyorsabb, megbízhatóbb szolgáltatás nyújtását, miközben a vállalat mögött álló pénzügyi erő a fejlesztést finanszírozhatja.

A Google egyáltalán nem tett közzé információkat arról, mik a céljai a VirusTotal megszerzésével. A vállalat számára értékes lehet maga a biztonsági szolgáltatás, amelyet például beépíthet a böngészőjébe, így a Chrome minden egyes letöltött fájlt átfuttathat több tucat víruskereső motoron, mielőtt az megérkezne a felhasználó gépére. A Google jelenleg is üzemeltet egy SafeBrowsing nevű szolgáltatást, amely API-n keresztül érhető el. A SafeBrowsing a kártékony webhelyekre kattintáskor figyelmezteti a felhasználókat, a VirusTotal beépítésével a kártevő kódot tartalmazó állományok letöltése előtt is riaszthatna.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A keresőóriás az Androidot is biztonságosabbá tehetné a VirusTotal segítségével, például a piacterére bekerülő és az onnan letöltött szoftvereket is ellenőrizhetné vele. Az Android megengedő okoszisztémája miatt biztonsági szempontból is kihívást jelent, gyakran fordulnak elő olyan alkalmazások a piactéren, amelyek valójában kártevőt töltenek le vagy például adatokat lopnak és továbbítanak - megfelelő ellenőrzéssel ki lehetne szűrni őket. Emellett a VirusTotalnál felhalmozódott, kártevőkkel kapcsolatos információk is értékesek lehetnek a Google számára.

A blogbejegyzés szerint a VirusTotal a továbbiakban is függetlenül működik és a felvásárlás nem befolyásolja a biztonsági cégekkel és szakértőkkel kialakított partneri megállapodásokat. "Ez egy fontos lépés. A Google régóta híres arról, hogy biztonságban szeretné tudni az embereket a neten és alig várjuk, hogy együtt vívhassuk meg ezt a harcot" - írja a VirusTotal csapata.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról