Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

77 terabites az internet gerinchálózatának kapacitása

Gálffy Csaba, 2012. szeptember 07. 12:41
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A világszerte elérhető internetes sávszélesség összértéke 2012-ben elérte a 77 terabitet másodpercenként, ami továbbra is gyorsan nő, az évenkénti növekedés üteme azonban lassulóban van.

hirdetés

Mintegy 77 terabites másodpercenkénti kapacitással rendelkezik az internetes gerinchálózat - áll a Telegeography szokásos éves felmérésében. A kapacitás a tavalyi 55 terabitről nőtt 77 terabitre, ami 40 százalékos növekedésnek felel meg. Ugyan a növekedés abszolút értében továbbra is látványos, a növekedés aránya már évek óta csökkenő tendenciát mutat. A fejlődő országok kapacitásigénye egyre nagyobb, bár a valódi afrikai vagy dél-amerikai kapacitásrobbanásra még várni kell, így a bővülés belátható időn belül nem fog leállni.

Lassul a forgalom és a kapacitás növekedése

Aggasztó ugyanakkor, hogy a sávszélesség bővülésének aránya lassuló tendenciát mutat, a 2007-2008-as 70 százalékos növekedési ütem mára csak 40 százalékra olvadt. A kirajzolódó trend azt mutatja, hogy exponenciális növekedésből lineárisra váltott a növekedés, ha ez igaz, akkor a növekedési arány a jövőben további csökkenést mutat majd. Abszolút értékben persze most is nagyon gyorsan növekszik a piac, a mintegy 22 terabites bővülés önmagában akkora, mint a teljes 2009-es kapacitás.

A lassuló kapacitásnövekedés a lassuló forgalomnövekedést követi. Az átlagos nemzetközi gerinchálózati forgalom 35 százalékkal nőtt 2012-ben, ami gyakorlatilag megfelel a tavalyi 39 százalékos növekedésnek, bár a csúcsterheléskor tapasztalható forgalom az 57 százalékos növekedés helyett idén már csak 33 százalékkal emelkedik.

A kutatásból az is kitűnik, hogy a kapacitás ára erősen helyfüggő is. Míg a gigabites gerinchálózati sávszélesség medián ára New Yorkban vagy Londonban már 5 dollár alatt van, Hong Kongban csak idén került először 30 dollár alá ugyanez a sávszélesség.

Kíméljük a gerincet

A gerinchálózat bővülésének lassulása persze nem jelenti azt, hogy lassulna az elfogyasztott adat mennyisége. A lassuló növekedés fontos eleme, hogy a fejlett országokban lelassult az előfizetések számának bővülése, valamint hogy az igazán sávszélesség-igényes hálózati alkalmazások (például videoközvetítés) már specializált CDN (content delivery network - tartalomkiszolgáló hálózatok) rendszereken keresztül működnek, amelyek nem használják a nagy távolságokat kiszolgáló gerinchálózatokat. A növekedés csökkenésének további oka lehet a mobilnet-előfizetések előretörése is, amelyek a piac különleges korlátainak megfelelően jóval kevesebb adatot forgalmaznak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!