Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 4. 13:37

Bővíti a tányéros tévéjét a Telekom

Belátható időn belül bővítheti műholdas tévés platformjának csatorna- és szolgáltatáskínálatát a Magyar Telekom. A konkrét lépéseket a Spacecom műholdas céggel kötött hosszú távú megállapodás aláírása előzte meg.

A Magyar Telekom és az AMOS műholdakat üzemeltető, tel-avivi székhelyű Spacecommal kötött megállapodásnak köszönhetően a közeli jövőben tovább bővülhet a T-Home Sat TV műholdas rendszer csatorna- és szolgáltatáskínálata. A két cég szeptember elején újította meg négy évvel ezelőtt kötött megállapodását, melynek köszönhetően a Magyar Telekom bevezethette a portfóliójába a műholdas tévés szolgáltatást, amit tavaly év végén interaktív funkciókkal egészített ki.

Készül a HD-bővítés

A hétmillió dollár értékű üzlet részeként a Telekom a korábbinál nagyobb sávszélességhez juthat hozzá, melyet elsősorban a csatornák, azon belül is a HD-s tartalmak számának növelésére fordíthat. A társaságnak a bővítésre szükséges is van, hiszen a különböző konstrukciókban elérhető közel száz SD-adás mellett csak 7 HD csatornát, és az HBO HD-t továbbítja a Magyar Telekom az AMOS műholdon keresztül.

A T-Home Sat TV HD-s választéka a piac legnagyobb szolgáltatóival összevetve elsősorban a vezetékes kábelszolgáltatásokhoz képest marad el, hiszen a magyar műholdas piacot uraló triumvirátusból a UPC Directnek is csupán 8 HD-csatornája van, míg a DIGI-nek egyáltalán nincs műholdas platformon HD-adása. A UPC digitális kábeltévéje ezzel szemben 11 HD-csatornát kínál, az Invitelnél pedig bizonyos területeken elérhető 16 HD-csatornát tartalmazó csomag is.

Fejlesztő vagy? Segíts! Hack the Crisis. Gyere hétvégén fejleszteni, csatlakozz a hazai fejlesztői közösséghez!

A műholdas platform bővítése egyben azt is előrevetíti, hogy a szolgáltató más digitális platformokon is (digitális kábeltévé, IPTV) a kínálat növelésére készül, a Telekom ugyanis tradicionálisan egységes csatornakínálatot biztosít az összes tévés platformján, ráadásul többnyire azonos áron. A vállalat a bővítéssel kapcsolatban nem árult el konkrétumokat. Birck Balázs, a Magyar Telekom innovációs és termékfejlesztési osztályának vezetője csak annyit mondott, hogy a plusz kapacitást csatornabővítésre és új, a jövőben elindítani kívánt szolgáltatások bevezetésére fogják használni.

Fényes csillag

A Magyar Telekom 2008. novemberében indította el Sat TV szolgáltatását, mely a promócióknak és a csomagajánlatoknak köszönhetően hamar nagy népszerűségre tett szert. A vállalatnak az idei második negyedév végén 286 ezer műholdas előfizetője volt, a Sat TV ezzel a T-Home portfólió legnépszerűbb tévés szolgáltatásának tekinthető. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság aktuális jelentése szerint a cég a vezeték nélküli műsorszolgáltatások piacán 28,9 százalékos részesedéssel a második legnagyobb szereplő volt júliusban a DIGI mögött.

a címlapról