Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Parancssoros vezérlés jön az új Firefoxba

Koi Tamás, 2012. szeptember 03. 14:06
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új, a fejlesztők munkáját megkönnyítő funkció kerül a Firefox soron következő, 16-os verziójába. A parancssoros vezérlést a hét elejétől lehet kipróbálni a böngésző tesztváltozatával.

A kezdeti időszakhoz képest továbbra is rohamtempónak tűnő sebességgel halad a Firefox webböngésző fejlesztése, legalábbis ami a verziószámot illeti. A fejlesztők ezzel párhuzamosan időről-időre igyekeznek újabb funkciókat beépíteni a motorháztető alá, a soron következő, 16-os Firefox esetében elsősorban a fejlesztők kedvében próbáltak járni ezzel a Mozilla Alapítványnál.

A következő Firefox egyik legfontosabb újítása a parancssoros üzemmód lesz, ami a böngészőablak alján elhelyezett Developer Toolbarban jelenik meg. A parancssorba eleinte elsősorban olyan alapműveletek kerülnek, mint az átméretezés, a cookie-k kezelése, a konzol és a debugger behívása, vagy éppen a kiterjesztések be- és kikapcsolása. Az új Developer Toolbaron kívül számos, a fejlesztők életét kisebb-nagyobb mértékben megkönnyítő változást hoz a Firefox 16, többek közt változott a CSS3 utasítások kezelése, emellett különböző hibajavítások révén válhat egyszerűbbé a fejlesztők munkája.

Az új Firefox a mindennapi felhasználó számára már kevesebb érdemi változást hoz, a legfontosabb ezek közül a fejlettebb JavaScript-kezelés, mely az optimalizációnak köszönhetően a programozók reményei szerint gyorsabb futtatást eredményezhet bizonyos esetekben. A Mac OS X felhasználók végre használhatják majd a VoiceOver funkciót, egyelőre azonban nincs jele annak, hogy már a Firefox 15-nél is standard funkcióként beígért natív PDF-olvasó be lesz-e kapcsolva az új változatban.

Ennél jóval lényegesebb változást, illetve változásokat ígér a Mozilla a böngésző 17-es verziójával, melyben még jobban elkülönülhet majd a beépülők és a fő programkód futása, amivel a fejlesztők szándékai szerint biztonságosabbá válhat az egész böngészési folyamat. A Mozilla ezt a folyamatot egyébként több mint két éve indította útjára, a 2010 júniusában megjelent 3.6.4-es verziótól kezdődően a Flash, Silverlight és Quicktime pluginek futtatását leválasztották a böngészőről, így egy összeomló plugin - elvileg - nem tudta magával rántani a Firefoxot.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.