Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 30. 13:16

Windowsos tabletek dömpingje jön ősszel

Több gyártó is fellebbentette a fátylat az első Windows 8-as, illetve Windows RT-s tabletjeiről Berlinben, a 2012-es IFA-n. A kiállításon debütált többek közt a Samsung, az ASUS, a Dell és a HP több újdonsága.

Érkeznek az első fecskék a Windows 8/RT platformra épülő tabletekből, a gyártók egy része már a holnap kezdődő berlini IFA szakkiállítás előtt bemutatta újdonságait a nagyközönségnek. A Samsung az ATIV-sorozat tagjait demózta tegnap este, az ASUS a már korábban bemutatott, de új nevet kapott Vivo Tab családot leplezte le és a HP is készült notebook-tablet hibriddel, ami a jelek szerint az új de facto formát jelentheti a mobil számítástechnikában.

A Samsung a tegnap esti bejelentés során a windowsos ATIV termékcsalád részeként fellebbentette a fátylat az ATIV Smart PC és Smart PC Pro modellekről, valamint az ATIV Tabról. A két Smart PC az ASUS által sikerrel alkalmazott hibrid megoldás, vagyis a billentyűzet és a 11,6 hüvelykes képátlójú kijelző teljesen szétválasztható egymástól.

A két változat alapvetően a kijelző felbontása, a teljesítmény és a háttértár kapacitását tekintve tér el egymástól, míg a Smart PC sorozatot Intel Atom processzorral, addig a Pro széria tagjait Intel Core i5 CPU-val látták el. A Smart PC Pro emellett 2 helyett 4 gigabájt rendszermemóriát, és akár 256 gigabájt kapacitású SSD-t is tartalmazhat. A kijelzőket tekintve fontos különbség, hogy míg a Smart PC 720p, addig a Smart PC Pro 1080p felbontású kép megjelenítésére képes. A nagyobb teljesítményű, drágábbik modell vastagsága 11,9 milliméter, a kisebbik testvér 2 milliméterrel vékonyabb.

A Samsung ATIV-termékkínálatának további újdonsága az ARM-alapú ATIV Tab, mely formáját tekintve tulajdonképpen egy átlagos, 10,1 hüvelykes kijelzővel ellátott tablet, mely Windows RT operációs rendszer futtat. A rendszer lelke egy kétmagos, 1,5 GHz-en ketyegő Qualcoom Snapdragon rendszerchip, 2 gigabájt rendszermemóriával és 32 vagy 64 GB flashmemóriával kiegészítve. Az ATIV termékvonal új tagjaival kapcsolatban saját tapasztalatainkról is beszámolunk az eszközök kipróbálását követően. A termékek a Samsung közleménye szerint október végén kerülnek forgalomba, a Windows 8 rajtjával egy időben.

A Transformer Pad nyomdokaiban

A Transformer Pad formával láthatóan az egész iparágat lázba hozó ASUS is bemutatott két új, windowsos tabletet tegnap. A tajvani gyártó Vivo Tab és Vivo Tab RT modelljei leginkább a belső architektúrát tekintve térnek el egymástól, így a Vivo Tab x86-alapú megoldás, míg a Vivo Tab RT - ahogy arra a neve is utal - ARM-alapú. Ennek megfelelően kerül a két változatra a Windows 8, illetve Windows RT.

A két modell méretét tekintve sem teljesen egyforma, az Intel Atom processzorra épülő Vivo Tab 11,6 hüvelykes, 1366x768 pixeles felbontású kijelzővel érkezik, míg a Vivo Tab RT ugyanebben egy ugyanilyen felbontású, ám csak 10,1 hüvelykes képátlójú panelt tartalmaz - mely éppúgy leválasztható a klaviatúráról, mint a Transformer Padek esetében.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az ARM-os változatban az NVIDIA Tegra 3 lapkája teljesít szolgálatot, éppúgy 2 gigabájt RAM társaságában, mint az x86-os testvérnél, a beépített háttértár mérete a Vivo Tab esetében 64 gigabájt, a Vivo Tab RT-nél pedig 32 gigabájt. Érdekesség, hogy mindkét modell támogatja az NFC-technológiát, mellyel elsősorban az azonosítási, eszközpárosítási folyamatok válhatnak kényelmesebbé. A készülékek mellé egy 1024 nyomáspont érzékelésére képes stylust is mellékelnek.

Szinte minden paraméterét tekintve megegyezik az ASUS Vivo Tabbel a HP hibrid újdonsága, az Envy x2, mely szintén 11 hüvelykes kijelzővel és billentyűzet-dokkolóval rendelkezik. A tablet éppúgy Intel Atom (Clover Trail) processzorral érkezik mint az ASUS Vivo Tab és a Samsung ATIV Smart PC, a 11 hüvelykes kijelző felbontása pedig szintén 1366x768 pixel. A HP Enxy x2 64 gigabájt flashmemóriás háttértárral érkezik, a tabletnél alapfelszereltség az NFC kommunikáció.

Valamelyest kilóg az eddigiek közül a Dell XPS Duo 12 ultrabook, mely az amerikai gyártónál már régóta alkalmazott átalakítható megoldást használja, vagyis a kijelző a keretében teljes egészében átfordítható, így a gép noteszgépként és tabletként egyaránt használható. Az újdonságról egyelőre szinte semmit sem tudni, azon kívül, hogy Intel processzort tartalmaz, és ebből kifolyólag Windows 8-at futtat, valamint 12 hüvelykes, full HD kijelzővel rendelkezik. Az XPS Duo 12 mellett jön az XPS 10 tablet, 10 hüvelykes kijelzővel, Windows RT-vel, ARM-alapokon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról