Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 30. 11:33

Beállt a vezetékes internetszolgáltatások piaca

Idén nyáron gyakorlatilag teljesen leállt a vezetékes internetszolgáltatások piacának növekedése Magyarországon. Az újabb technológiákban sincs már komoly növekedési potenciál, az xDSL folyamatosan teret veszít.

Gyakorlatilag megtorpant a növekedés a vezetékes internetszolgáltatások piacán hazánkban, legalábbis ez derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frissen közzétett, a szinte a teljes szegmenst feltérképező statisztikájából. Az eddigi trendek közül egyedül az xDSL-elérések számának stagnálása, vagy lassú apadása maradt jelen idén nyárra is, a korábban még úgy-ahogy teljesítő gyorsabb elérésekből sem kötnek már be annyit havonta, mint akár egy évvel korábban.

Júliusban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 782 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő kábelszolgáltatók előfizetései júliusban 853 ezerre nőttek, míg az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 292 ezer előfizetés volt a hónap végén. Összességében 2012 júliusában az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,123 millió volt.

Az NMHH által biztosított statisztikák alapján készített grafikonokon is jól látszik, hogy az elmúlt három hónapban az optikai elérések száma mindössze négyezerrel tudott nőni, miközben csupán 14 ezer kábelmodemes ügyféllel bővült a szolgáltatók előfizetői bázisa. A növekedés a tavaly őszi időszaktól kezdve szinte teljesen megállt, amit leginkább a piac lassú telítődése eredményez.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ugyanígy az utóbbi három hónapban szinte megállt a növekedés azoknál az internet-előfizetéseknél, melyeknél a hálózat és a végberendezés egyaránt képes 30 Mbps, vagy annál gyorsabb letöltési sávszélesség elérésére: májusban az összes előfizetésen belül ezek aránya 25,1 százalék volt, és júliusban sem volt több 25,7 százaléknál, ami alapvetően arra enged következtetni, hogy a tavaszi-nyári időszakban a vezetékes hálózatok felújítása, modernizációja egyértelműen lelassult amellett, hogy csökkent az új bekötések száma.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom továbbra is piacvezető, piaci részesedése 34,9 százalék, második a UPC, piaci részesedése 21,8 százalék, a harmadik a sorban a Digi 13,2 százalékos részesedéssel. Ezt követi több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 11,8 százalékot tesz ki, majd az Invitel következik 9,7 százalékkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról