Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 30. 11:27

Nem ad dedikált kapacitást a TSMC

Dedikált gyártósort szeretett volna vásárolni a tajvani félvezetőgyártónál a Qualcomm és az Apple is, a TSMC azonban mindkét ajánlatot elutasította. Szeret sok lábon állni.

Egymilliárd dollár is kevés volt

Elutasította a TSMC az Apple és a Qualcomm egyenként több mint egymilliárd dolláros ajánlatát, és nem ad dedikált szilíciummegmunkálási kapacitást a két vevőjelöltjének. A Bloomberg cikke szerint mind az Apple, mind a Qualcomm készpénzt kínált a TSMC-nek, cserébe pedig dedikált gyártókapacitást szeretett volna megszerezni, amellyel kiszámíthatóbbá tehette volna a szállításokat. Az Apple ezzel a Samsung felé mutatott félvezetőgyártási kitettségét szerette volna mérsékelni, a Qualcomm pedig kiszámíthatóbb szállítást illetve ellátási gondjainak enyhítését kívánta elérni. A belsős információk szerint a TSMC mindkét, egyenként több, mint egymilliárd dolláros befektetési ajánlatot elutasította, a tárgyalások és feltételek pontos részleteiről egyelőre nincs egyéb információ.

A Qualcomm jelenleg rendkívül súlyos problémákkal küzd az ellátási láncában. A TSMC 28 nanométeres gyártástechnológiáját használó Snapdragon S4 sorozat ugyanis azért veszített a piacon értékes részesedést, mert a megbízott gyártó egyszerűen nem volt képes előállítani a kívánt mennyiséget a lapkákból. A Qualcomm emiatt jelentős bevételektől is elesett, a gyártó negyedéves pénzügyi jelentése szerint a növekedést drasztikusan visszafogta a kínálati oldal korlátozása. A válságosra forduló helyzet feloldására a Qualcomm egy ideje más bérgyártókkal is tárgyal a gyártás beindításáról, júliusban pedig nyilvánosan is megpedzette, hogy a preferenciális bánásmódért jelentős összegeket adna a TSMC-nek.

A Qualcomm gyártási nehézségei a konkurensek malmára hajtották a vizet. A Samsung gyártósorai és a TSMC 40 nanométeres sorai zavartalanul ontják a mobillapkákat, az ezt a technológiát használó mobil processzorok (például az NVIDIA Tegra 3) gond nélkül árasztották el a piacot. Ugyan a Qualcomm Snapdragon S4 mind teljesítményben, mind fogyasztásban a mezőny fölé tudott nőni, a piaci sikere a gyártási problémák miatt nem lett áttörő.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"Tudjuk finanszírozni a gyártást" - jelentette ki július közepén a TSMC pénzügyi igazgatója egy interjúban. A tajvani félvezetőgyártó nem nyitott a külső tőkére, nem kíván részesedést értékesíteni és nincs szüksége készpénzre a befektetésekhez - közöltei Lora Ho még júliusban. A TSMC félelmei szerint a dedikált kapacitások felépítése ellentétes a gyártót sikerre vezető recepttel - az egyes termékek sikeressége sokszor kiszámíthatatlan, a technológiák folyamatosan változnak, ezért a TSMC mindig sok partnernek sok terméket gyárt, ami elosztja a kockázatot, legalábbis a bérgyártó számára. A partnereknek ugyanis ez a megközelítés azt jelenti, hogy a váratlanul nagyon sikeres termékek kapacitáskorlátokba ütközhetnek, főleg, ha a gyártástechnológia is műszaki problémákkal küzd.

Tajvani problémák, európai áldozatokkal?

Bár közvetlen bizonyíték erre vonatkozóan nincs, nem zárható ki, hogy a TSMC gyártási problémái miatt nem indult be például az LTE szabványt támogató okostelefonok európai forgalmazása. Az egyetlen, az okostelefonos energiafogyasztási kritériumoknak is megfelelő integrált rendszerchip ugyanis jelenleg a Qualcomm Snapdragon S4 sorozat tagjai közt található, a szűkös gyártási kapacitásnak köszönhetően azonban ezek a lapkák egyelőre kizárólag az amerikai piacra készülő modellekben kapnak helyet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról