Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 30. 11:27

Nem ad dedikált kapacitást a TSMC

Dedikált gyártósort szeretett volna vásárolni a tajvani félvezetőgyártónál a Qualcomm és az Apple is, a TSMC azonban mindkét ajánlatot elutasította. Szeret sok lábon állni.

Egymilliárd dollár is kevés volt

Elutasította a TSMC az Apple és a Qualcomm egyenként több mint egymilliárd dolláros ajánlatát, és nem ad dedikált szilíciummegmunkálási kapacitást a két vevőjelöltjének. A Bloomberg cikke szerint mind az Apple, mind a Qualcomm készpénzt kínált a TSMC-nek, cserébe pedig dedikált gyártókapacitást szeretett volna megszerezni, amellyel kiszámíthatóbbá tehette volna a szállításokat. Az Apple ezzel a Samsung felé mutatott félvezetőgyártási kitettségét szerette volna mérsékelni, a Qualcomm pedig kiszámíthatóbb szállítást illetve ellátási gondjainak enyhítését kívánta elérni. A belsős információk szerint a TSMC mindkét, egyenként több, mint egymilliárd dolláros befektetési ajánlatot elutasította, a tárgyalások és feltételek pontos részleteiről egyelőre nincs egyéb információ.

A Qualcomm jelenleg rendkívül súlyos problémákkal küzd az ellátási láncában. A TSMC 28 nanométeres gyártástechnológiáját használó Snapdragon S4 sorozat ugyanis azért veszített a piacon értékes részesedést, mert a megbízott gyártó egyszerűen nem volt képes előállítani a kívánt mennyiséget a lapkákból. A Qualcomm emiatt jelentős bevételektől is elesett, a gyártó negyedéves pénzügyi jelentése szerint a növekedést drasztikusan visszafogta a kínálati oldal korlátozása. A válságosra forduló helyzet feloldására a Qualcomm egy ideje más bérgyártókkal is tárgyal a gyártás beindításáról, júliusban pedig nyilvánosan is megpedzette, hogy a preferenciális bánásmódért jelentős összegeket adna a TSMC-nek.

A Qualcomm gyártási nehézségei a konkurensek malmára hajtották a vizet. A Samsung gyártósorai és a TSMC 40 nanométeres sorai zavartalanul ontják a mobillapkákat, az ezt a technológiát használó mobil processzorok (például az NVIDIA Tegra 3) gond nélkül árasztották el a piacot. Ugyan a Qualcomm Snapdragon S4 mind teljesítményben, mind fogyasztásban a mezőny fölé tudott nőni, a piaci sikere a gyártási problémák miatt nem lett áttörő.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

"Tudjuk finanszírozni a gyártást" - jelentette ki július közepén a TSMC pénzügyi igazgatója egy interjúban. A tajvani félvezetőgyártó nem nyitott a külső tőkére, nem kíván részesedést értékesíteni és nincs szüksége készpénzre a befektetésekhez - közöltei Lora Ho még júliusban. A TSMC félelmei szerint a dedikált kapacitások felépítése ellentétes a gyártót sikerre vezető recepttel - az egyes termékek sikeressége sokszor kiszámíthatatlan, a technológiák folyamatosan változnak, ezért a TSMC mindig sok partnernek sok terméket gyárt, ami elosztja a kockázatot, legalábbis a bérgyártó számára. A partnereknek ugyanis ez a megközelítés azt jelenti, hogy a váratlanul nagyon sikeres termékek kapacitáskorlátokba ütközhetnek, főleg, ha a gyártástechnológia is műszaki problémákkal küzd.

Tajvani problémák, európai áldozatokkal?

Bár közvetlen bizonyíték erre vonatkozóan nincs, nem zárható ki, hogy a TSMC gyártási problémái miatt nem indult be például az LTE szabványt támogató okostelefonok európai forgalmazása. Az egyetlen, az okostelefonos energiafogyasztási kritériumoknak is megfelelő integrált rendszerchip ugyanis jelenleg a Qualcomm Snapdragon S4 sorozat tagjai közt található, a szűkös gyártási kapacitásnak köszönhetően azonban ezek a lapkák egyelőre kizárólag az amerikai piacra készülő modellekben kapnak helyet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról