:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 30. 12:15

Nem lesz NFC az új iPhone-ban?

Az NFC-re épülő megoldások már megállíthatatlanul nekivágtak hódító útjuknak, a legtöbb érdekelt nagyvállalat, legyen az gyártó, szolgáltató vagy megoldásszállító, már nagyban dolgozik az idén ősszel vagy jövő tavasszal éles, kereskedelmi forgalomba kerülő NFC-s varázslatán.

Többségében a fizetés, illetve a marketingkommunikációs és vásárlássegítő megoldások, amikkel számolni érdemes az első évben a mobilos iparág szereplőinek, az viszont nyilvánvaló, hogy a piaci alapozás évében egy platform nem veszít sokat, ha nincs NFC-képes készüléke. Amennyiben az Apple is valóban így gondolta, akkor az iPhone-ba nem kerül integrált NFC és antenna sem, de ez messze nem jelenti azt, hogy az iPhone-felhasználók kimaradnak a jóból.

Mindegy, hogy jön-e az Apple

Az NFC-chipeket gyártó NXP vezetésével a MiFARE4Mobile iparági összefogás több készülékfüggetlen "secure element" megoldást is specifikált, sőt, a piac leginkább a telekommunikációs cégek számára is kedves SIM-alapú megoldások felé halad. A MIFARE4Mobile hamarosan kiadja a 2.0-ás iparági specifikációt, ami egységes felületet hoz a biztonságos NFC-alapú tranzakciók világába. A specifikációt és a hozzá tartozó leírásokat bárki szabadon letöltheti, a hozzáférés és a használat minden szereplő számára ingyenes. Az összefogás révén a beágyazott (okostelefonos), a SIM-alapú és a microSD-alapú NFC is átjárhatóvá, használhatóvá válik minden biztonsági elemmel és alkalmazással együtt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az Apple kihagyja az NFC-antennát és a secure element egységeket a készülékéből, azt egy egyszerű szilikontokkal pótolni lehet. A szakértők szerint a piac mai állása szerint már teljesen mindegy, hogy az Apple előrukkol-e saját megoldásával vagy sem, a legfontosabb fizetési funkciók működni fognak iPhone-on is külső kiegészítő segítségével. A kínai gyárak készen állnak az "NFC-s bumperek" gyártására, ha a szolgáltatók és a pénzintézetek elindítják a mobilfizetési gőzhengert, akkor az Apple-felhasználók sem maradnak ki.

Nincs platformok közti összhang

A fizetésen túli funkciók terén viszont lehetnek érdekességek. Ma a BlackBerry OS és az Android tud fejlett NFC-s képességeket tud felmutatni, de még a két platform közt is jelentős különbség van abban, hogy milyen stringeket ismer fel alapból és milyen funkciókhoz kényszerül a felhasználó valamilyen alkalmazást használni. A Samsung például nemrég bemutatta saját NFC-tag appját, amivel akár ébresztőbeállítást, vagy fényerőlevételt, Facebook-lájkot vagy térképes keresést is lehet egy címkére programozni. Azokat viszont a TecTile alkalmazás nélkül nem lehet beolvasni, így maximum házi használatra javasolt.

Míg a fizetés és a marketingkommunikáció (smart poster) alaposan meg van támogatva platformok közti átjárhatósággal, addig az NFC-s világ igazán izgalmas lehetőségeinél erős töredezettségre kell számítani. Az Apple is minden valószínűség szerint megjelenik majd egy saját rendszerrel, ahogyan megtette azt például az üzenetküldésnél és a videótelefonálásnál. Ha egy évet kihagy az Apple és csak 2013-ban száll fel a vonatra, akkor a felhasználói szinten nem fog komoly veszteségeket szenvedni, viszont a fizetési megoldások alakulásába már kevésbé tud beleszólni, a piac kialakítja saját modelljeit egy-egy kimaradó szereplő nélkül is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Passbook, illetve a több mobilfizetéssel kapcsolatos szabadalom azt sejteti, hogy kalkulál az Apple az NFC-vel, a szétszedett hardvert elemzők szerint viszont ebbe a kialakításba fizikailag nem férhetnek be az NFC-hez szükséges összetevők. Az interneten keringő fotók jó eséllyel tényleg az új iPhone-t ábrázolják, de azt nem lehet tudni, hogy a fejlesztési fázis melyik részéből származnak, mennyire vannak közel a véglegeshez.

Lenne hova érinteni

A szeptember 21-i bemutatón valójában azon sem lehetne meglepődni, ha lenne NFC-képesség az iPhone-ban és azon sem, ha kimaradna. Amennyiben mégis jönne az NFC, akkor a szabadalmakból és egyéb forrásokból kikövetkeztetve első körben iTunes-tartalmak átadása, “ajándékozása” valósulhat meg a készülékek összeérintésével. A jegykezelés mellett pedig könnyen kezelhetőek lennének a bevásárlólisták, kuponok, kedvezmények, hűségkártyák, de vannak olyan szabadalmak is, amik azt sugallják, hogy az Apple sem akar kimaradni az otthoni elektronikai eszközök okostelefonnal való vezérléséből (“pairing and sharing”) sem. A kérdés már csak az évszám: 2012, 2013 vagy 2014?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.