Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 27. 14:45

Feladja az optikai meghajtók piacát a Sony

Bezárja PC-s optikai meghajtókkal foglalkozó leányvállalatát a Sony: az egyre csökkenő kereslet közepette nem éri meg fenntartani a veszteségesen működő üzemet.

Vége az Optiarcnak

Jövő tavaszig teljesen kiszáll a PC-kbe szerelhető optikai meghajtók piacáról a Sony, amely nagyszabású átszervezés keretében megszabadul a veszteséges tevékenységektől. Ennek a folyamatnak a részeként a cég teljesen leépíti az Optiarc nevű leányvállalatát, amely PC-s optikai meghajtók gyártásával foglalkozik.

Az Optiarc még 2006-ban jött létre, amikor a Sony és az optikai adattárolás terén érdekelt másik japán elektronikai vállalat, az NEC egyesítette ezirányú tevékenységeit. Az akkoriban évente majdem 2 milliárd dollár forgalmat elérő Optiarcban a Sony 55 százalékos tulajdonrészt birtokolt, míg az NEC 45 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett. Az anyagi problémákkal küzdő NEC 2008-ban az együttműködés megszakítása mellett döntött, így a Sony kivásárolta partnerét, és az Optiarc egyedüli tulajdonosaként a finanszírozását is fel kellett vállalnia.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Sony Optiarc jelenleg mintegy 400 főt foglalkoztat világszerte, az ő munkahelyük megszűnik. Az átszervezés annak a folyamatnak a része, amely során a cég leépíti veszteséges tevékenységeit és összesen mintegy 10 ezer embertől válik meg. A vállalat világszerte több mint 160 ezer főt foglalkoztat, a létszámcsökkentés mintegy 6 százalékos lesz, a költségei pedig mintegy 75 milliárd jenre (kb. 1 milliárd dollárra) rúgnak, amelyek a jelenlegi, 2013 márciusában véget érő pénzügyi évben fog elkönyvelni a társaság.

Nem kell már

A számítógépes optikai meghajtók (ODD) piaca 2011-ben 4 százalékkal csökkent és 12,2 milliárd dollárt tett ki az IHS iSuppli elemzőcég szerint. Mivel a digitális tartalmak terjesztése egyre inkább az interneten zajlik, legyen szó akár zenéről, filmekről vagy szoftverekről, illetve a felhasználók az egymás közti adatcserében is egyre inkább előnyben részesítik az internetet, illetve az optikai lemezeknél gyorsabb és egyszerűbben használható USB-s háttértárakat, az ODD-k piaci jelentősége egyre kisebb. Ezt tetézi, hogy a PC-eladások egyre inkább a noteszgépek felé tolódnak, a PC-knek pedig egyre kisebb hányada rendelkezik optikai meghajtóval - a felhasználók mára kevésbé igénylik.

Az iSuppli szerint a közeljövőben ez a trend folytatódni fog, a következő három évben az ODD-piacon egyáltalán egyáltalán nem várható növekedés. A Sony részesedését ezen a piacon 10-15 százalék közé teszik elemzők, a vállalat azonban egyre kevéssé versenyképes tajvani és koreai riválisaival szemben (pl. Lite-On, Samsung), mivel nem tud átütő innovációval előállni,  költségei pedig a japán jen folyamatos erősödése miatt túlságosan magasak ahhoz, hogy megérje a tevékenységet fenntartani.

Természetesen az Optiarc megszüntetése nem jelenti azt, hogy a Sony más termékeibe, például asztali Blu-ray lejátszóiba vagy a PlayStation konzolokba szánt meghajtók gyártásával is leállna, a lépés kizárólag a PC-kbe szánt meghajtókat érinti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.