:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 27. 15:15

Okostelefonokat lő ki a NASA az űrbe

Androidos műholdakat lő fel a NASA. A projekt célja tesztelni az olcsó, általánosan elérhető hardvert használó miniműholdak koncepcióját, amelyekkel a napfizikai kutatások terén számít áttörésre az űrkutatási ügynökség.

PhoneSat néven indított új kísérleti projektet a NASA, amelynek keretében a Google Nexus One és Nexus S okostelefonok hardverét és szoftverét felhasználva építenek miniműholdakat. A Masat-1 által is használt CubeSat formátumú, 10x10x10 centiméretes miniműholdak egyelőre csak az ötlet tesztelésére szolgálnak, siker esetén azonban ilyen műholdak tucatjaival kutatná a NASA a Nap egyes tulajdonságait.

Első verziók

A PhoneSat első változata gyakorlatilag nem más, mint egy burkolatától megfosztott Nexus One. Az okostelefon fedélzeti számítógépként dolgozik majd, a beépített (telefonból származó) szenzorok segítségével határozza meg orientációját, a kameramodullal pedig fényképeket készít a Földről. A rendszert kiegészíti még egy (szintén szabadon hozzáférhető, olcsó elemekből felépülő) felügyelő elektronika is, amely újraindítja a telefont, ha megszakad a rádiójelek küldése. A PhoneSat 1.0 célja elsősorban az ötlet élesben történő kipróbálása - képes-e a konzumelektronikai eszköz az űrben működőképes maradni és digitális képeket visszaküldeni a Földre, valamint megfigyelni saját állapotát. A PhoneSat 1.0-t egyébként már a földi környezetben is extrém körülmények között tesztelték, így szélsőséges hőmérsékletet, vákuumot, extrém vibrációt, valamint szuborbitális rakétautat is túlélt már.

Ballonnal már járt a magaslégkörben a PhoneSat

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A második generációs PhoneSat hardveres alapját a Nexus S adja, amelyet már az űrkutatásban használt S-hullámhosszú, kétirányú rádióval is felszerelnek, így a műhold képes utasítások fogadására is a központból. A PhoneSat 2.0 napelemeket is kapott, így a küldetés időtartamát nem korlátozza az akkus üzemidő. A második generációt ezen felül felszerelték az orientáció változtatásához szükséges reakció-motorokkal és magnetorquer rendszerrel is.

Napkutatáshoz elosztott szenzorhálózat

Amennyiben az első kísérleteket siker koronázza, a PhoneSat program olcsó, de relatív nagy számítási kapacitással rendelkező műholdak sorához vezethet. Ilyen műholdakra elsősorban a napfizikai kutatásokhoz van szüksége a NASA-nak, a kis műholdakat hálózatba szervezve fontos méréseket lehet majd elvégezni az elosztott érzékelőknek köszönhetően. A PhoneSat program az Edison Demonstration of Small Satellite Networks számára készíti elő a terepet, amely ezt az ötletet már nagyban, nagyszámú nanoműholddal teszteli.

Az első három PhoneSat még az idén útrakel az űrbe, a két 1.0-s és egy darab 2.0-s verziójú műhold az Orbital Sciences Antares nevű rakétáján kap helyet. A magánvállalkozás által fejlesztett rakétának ez lesz az első repülése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.