Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 24. 09:40

A céges mobilok közel felét nem védi biztonsági szoftver

A július utolsó péntekjén tartott Sysadmin Day látogatói körében végzett felmérést a NETASQ és az F-Secure hazai képviselete, amelyből kiderült: a céges okostelefonok és tabletek közel felét nem védi külön biztonsági szoftver a kártevőktől vagy az illetéktelen hozzáférésektől.

A kérdőíves felmérésben 180 rendszergazda vett részt, akik összesen mintegy 75 ezer számítógépet felügyelnek. A rendszergazdák által menedzselt vállalatok 30 százalékánál legalább minden második ember használ okostelefont vagy táblagépet, 55 százaléknál csak 25 százalék alatti a mobil eszközök penetrációja, míg 15 százalék arról számolt be, hogy a cégnél kifejezetten tiltott az ilyen eszközök használata. A cégek több mint felénél megengedett az, hogy a munkavállaló saját eszközét integrálja a céges környezetbe, így például saját okostelefonjáról férhet hozzá a hálózathoz, illetve a vállalati levelezést is beállíthatja rajta. A megkérdezettek arra számítanak, hogy a következő 12 hónapon belül a vállalatok közel felénél már legalább minden második munkavállaló használ majd okostelefont vagy tabletet munkája során.

A Sysadmin Dayen megkérdezett rendszergazdák által menedzselt okostelefonok 68 százaléka Androidot futtat, a második legnépszerűbb operációs rendszer céges környezetben az iOS (19%), harmadik helyen a Windows-alapú operációs rendszert használó termékek végeztek 7%-kal, míg a megkérdezett rendszergazdák mindössze 6%-a kezel BlackBerry OS-t futtató készüléket. A közleményben említett platformok közül hiányzik a Symbian, azonban a válaszadó rendszergazdák közül ezt senki sem említette az "egyéb" rovatban.

Kérdőívet töltő szakemberek a Sysadmin Dayen

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az okostelefonok 77 százalékáról a felhasználók csak céges emailekhez és naptárakhoz férhet hozzá, ám közel negyedükről vállalati dokumentumokat is el lehet érni, 9 százalékukról pedig belső adatbázisokba, 7 százalékkal akár ügyviteli rendszerekbe is bejuthatnak a felhasználók. A megkérdezettek 44 százaléka semmilyen biztonsági szoftvert nem használ a rábízott mobil készülékeken, derül ki a felmérésből: 30 százalék azért, mert a vállalat nem szabályozza a mobil eszközök használatát, 14 százalék pedig azért, mert a cég biztonságilag nem tartja indokoltnak azok alkalmazását. Érdemes megjegyezni, hogy a modern okostelefonos platformok külön szoftver nélkül is képesek az adatokat jelszóval védeni, a telefonon tárolt tartalmat titkosítani, illetve azokat távolról törölni.

A mobil eszközök biztonságának hanyagolása feltehetően annak az oka, hogy a cégekben még nem tudatosultak a kockázatok. A Sysadmin Dayt meglátogató üzemeltetési szakemberek közül a legtöbben a vírusfertőzéstől, vagy a hálózati támadástól, illetve egy esetleges célzott külső támadástól tartanak leginkább. Harmadik helyre került az adatvesztés, a szándékos vagy véletlen adattörlésből származó károk, míg a manapság számos vitát gerjesztő felhő szolgáltatások biztonsága csupán a negyedik helyen szerepel. Az okostelefonok és táblagépek jelentette biztonsági kockázatok pedig még valószínűleg nem tudatosultak, a felsorolt veszélyek közül ezek aggasztják a legkevésbé a rendszergazdákat.

a címlapról

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.