Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 27. 12:56:00

Szupervékony, torzítástmentes lencse a Harvardról

Néhány tucat nanométer vékony optikai lencsét készítettek a Harvardon, amely szinte teljesen torzításmentesen működik. Az áttörésről a Nano Letters folyóirat legújabb számában számoltak be a kutatók.

Szinte tökéletesen torzításmentes lencsét fejlesztettek ki a Harvard School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) kutatói, amelyet elsősorban optikai adattovábbító eszközökben terveznek bevetni. A lencse szinte teljesen sík és mindössze 60 nanométer vékony.

A lencse létrehozása egy vékony szilíciumlemezzel kezdődik, amelyre nanométer vastagságú aranyréteget hordanak fel. Ezt követően az aranyréteget úgy távolítják el, hogy csak katonás rendben sorakozó V alakú struktúrák maradnak meg a felületen. Ezek a V alakú struktúrák nanoantennaként működnek, a rájuk eső fényt csak kis idő elteltével "engedik tovább" - az időt pedig a struktúrák formájának, elhelyezkedésének és méretének változtatásával finomhangolni lehet.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A lencse ugyanúgy használható a fény fókuszálására mint az üveglencsék, azonban fontos különbség, hogy a Harvardon szilíciumból és aranyból készített berendezés mentes minden torzítástól (pl. halszem-effektus, asztigmia, üstököshiba), így nem szükséges semmilyen bonyolult korrekciós technikát bevetni. "A lencsénk teljesen új távlatokat nyit" - mondta a kutatócsapatot vezető Federico Capasso professzor. "A lencsék készítésének új módját mutatjuk be. Ahelyett, hogy a fény anyagon áthatolása közben hoznánk létre fáziskésést, rögtön az anyag felületén hozzuk létre, azonnal. Ez elképesztően izgalmas."

"A jövőben az optikai rendszerek alkotóelemeinek nagyját sík felületekre lehet cserélni" - tette hozzá Francesco Alieta, a kutatás egyik résztvevője. Mivel a lencsék kisebbek az eddig használtaknál, ráadásul torzításmentesek is, felhasználásukkal jelentősen csökkenthető az optikai berendezések, például optikai adattovábbító rendszerek mérete és költsége.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 19:54

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.