Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 27. 12:56

Szupervékony, torzítástmentes lencse a Harvardról

Néhány tucat nanométer vékony optikai lencsét készítettek a Harvardon, amely szinte teljesen torzításmentesen működik. Az áttörésről a Nano Letters folyóirat legújabb számában számoltak be a kutatók.

Szinte tökéletesen torzításmentes lencsét fejlesztettek ki a Harvard School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) kutatói, amelyet elsősorban optikai adattovábbító eszközökben terveznek bevetni. A lencse szinte teljesen sík és mindössze 60 nanométer vékony.

A lencse létrehozása egy vékony szilíciumlemezzel kezdődik, amelyre nanométer vastagságú aranyréteget hordanak fel. Ezt követően az aranyréteget úgy távolítják el, hogy csak katonás rendben sorakozó V alakú struktúrák maradnak meg a felületen. Ezek a V alakú struktúrák nanoantennaként működnek, a rájuk eső fényt csak kis idő elteltével "engedik tovább" - az időt pedig a struktúrák formájának, elhelyezkedésének és méretének változtatásával finomhangolni lehet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A lencse ugyanúgy használható a fény fókuszálására mint az üveglencsék, azonban fontos különbség, hogy a Harvardon szilíciumból és aranyból készített berendezés mentes minden torzítástól (pl. halszem-effektus, asztigmia, üstököshiba), így nem szükséges semmilyen bonyolult korrekciós technikát bevetni. "A lencsénk teljesen új távlatokat nyit" - mondta a kutatócsapatot vezető Federico Capasso professzor. "A lencsék készítésének új módját mutatjuk be. Ahelyett, hogy a fény anyagon áthatolása közben hoznánk létre fáziskésést, rögtön az anyag felületén hozzuk létre, azonnal. Ez elképesztően izgalmas."

"A jövőben az optikai rendszerek alkotóelemeinek nagyját sík felületekre lehet cserélni" - tette hozzá Francesco Alieta, a kutatás egyik résztvevője. Mivel a lencsék kisebbek az eddig használtaknál, ráadásul torzításmentesek is, felhasználásukkal jelentősen csökkenthető az optikai berendezések, például optikai adattovábbító rendszerek mérete és költsége.

a címlapról