Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Végleg leáldozóban a kézi konzoloknak?

Koi Tamás, 2012. augusztus 22. 11:12
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az idei Gamescom kiállításon a kézi konzolok háza tájáról kevés igazán figyelemfelkeltő, de legfőképpen pozitív hír érkezett, nem véletlenül: az új generációs játékgépeket már szinte csak a márkafanatikusok veszik.

A Sony feltűnően visszafogottan kommunikált a kölni Gamescom idején a tavaly nagy csinnadrattával beharangozott PlayStation Vita kézi konzollal, illetve annak piaci szereplésével kapcsolatban, nem véletlenül. A játékgép az eladásokat tekintve jóval a várakozások alatt teljesít, vagyis hiába a fejlett hardver, az egyre terjedő okostelefon-láz ellen ez sem bizonyult elegendő fegyverténynek. Kézenfekvő lehet ilyen helyzetben az árcsökkentés, erről azonban egyelőre hallani sem akar a Sony.

Négy hónap alatt csak egymillió

A PlayStation Vita játékgép siralmas szereplését jól jelzi, hogy a Sony hivatalosan megerősített eladási adatai szerint az év közepéig világszerte mindössze 2,2 millió darab fogyott belőle. A kütyüt tavaly decemberben kezdte el árulni a Sony Japánban, később csatlakozott a többi régió is: az Egyesült Államokban és Európában egyszerre hozták forgalomba a konzolt február végén. Addigra már 1,2 millió példányt eladtak a gépből, vagyis nem egészen négy hónap alatt világszerte mindössze egymillióval sikerült feljebb tornászni az eladásokat. Az első generációs kézi játékgépből, a PSP-ből ugyanennyi idő alatt több mint ötmilliót adtak el.

A Sony legnagyobb problémája a Vita kapcsán egybehangzó vélemények szerint a túl magas fogyasztói ár, mely a konzol megjelenése óta változatlanul 249 és 299 dollár kiszereléstől függően. A vállalat illetékesei ennek ellenére egyelőre korainak tartják az árcsökkentést, helyette a játékkínálat bővítésétől várják a kereslet fellendülését. A Sony új generációs kézi konzoljának ez, vagyis az egyelőre meglehetősen szűkös játékkínálat a másik komoly rákfenéje, az ünnepek közeledtével azonban több húzócím is megjelenik majd Vitára (LittleBigPlanet, Call of Duty: Black Ops), melyek valamelyest fellendíthetik a karácsonyi forgalmat.

A Vita esetében már a rajtnál gyülekezni kezdtek a baljós fellegek: A nyitóhétvégén csak 321 ezer PlayStation Vita talált gazdára az Enterbrain felmérése szerint, erre az eredményre még a szakma által kereskedelmi kudarcként értékelt Nintendo 3DS is közel 50 ezer géppel vert rá annak idején. Elemzők azonban akkor még úgy látták, hogy a játékgép árának jelentős csökkentésével reális lehet a tízmillió feletti értékesítési darabszám 2012-ben.

Okostelefonon játszik a nép

A kézi konzolok mezőnyében nem a PlayStation Vita az egyetlen olyan hardver, mely gyenge eladásokat produkál. Hasonlóan kiábrándítóan teljesít a Nintendo 3D-s konzoljának új változata: a 3DS XL közvetlen elődjénél, a 3DS-nél is nagyobb kereskedelmi kudarcnak tekinthető. Bár globális eladási adatok egyelőre itt nem állnak rendelkezésre, beszédes, hogy Nagy-Britanniában a forgalomba hozatal hetében az eladási darabszám becslések szerint nem érte el az tízezret sem.

A kézi konzolok csillagának leáldozásában egyértelműen az okostelefon-piac robbanásszerű bővülése játssza a kulcsszerepet, az alkalmi játékosok közül egyre többen használnak olyan mobilokat, melyek egy-egy rövidebb, olcsó, vagy akár ingyenes játék révén segítik betölteni az utazások, vagy egyéb mobil tevékenység alatti üresjáratokat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.