:

Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 22. 11:12

Végleg leáldozóban a kézi konzoloknak?

Az idei Gamescom kiállításon a kézi konzolok háza tájáról kevés igazán figyelemfelkeltő, de legfőképpen pozitív hír érkezett, nem véletlenül: az új generációs játékgépeket már szinte csak a márkafanatikusok veszik.

A Sony feltűnően visszafogottan kommunikált a kölni Gamescom idején a tavaly nagy csinnadrattával beharangozott PlayStation Vita kézi konzollal, illetve annak piaci szereplésével kapcsolatban, nem véletlenül. A játékgép az eladásokat tekintve jóval a várakozások alatt teljesít, vagyis hiába a fejlett hardver, az egyre terjedő okostelefon-láz ellen ez sem bizonyult elegendő fegyverténynek. Kézenfekvő lehet ilyen helyzetben az árcsökkentés, erről azonban egyelőre hallani sem akar a Sony.

Négy hónap alatt csak egymillió

A PlayStation Vita játékgép siralmas szereplését jól jelzi, hogy a Sony hivatalosan megerősített eladási adatai szerint az év közepéig világszerte mindössze 2,2 millió darab fogyott belőle. A kütyüt tavaly decemberben kezdte el árulni a Sony Japánban, később csatlakozott a többi régió is: az Egyesült Államokban és Európában egyszerre hozták forgalomba a konzolt február végén. Addigra már 1,2 millió példányt eladtak a gépből, vagyis nem egészen négy hónap alatt világszerte mindössze egymillióval sikerült feljebb tornászni az eladásokat. Az első generációs kézi játékgépből, a PSP-ből ugyanennyi idő alatt több mint ötmilliót adtak el.

A Sony legnagyobb problémája a Vita kapcsán egybehangzó vélemények szerint a túl magas fogyasztói ár, mely a konzol megjelenése óta változatlanul 249 és 299 dollár kiszereléstől függően. A vállalat illetékesei ennek ellenére egyelőre korainak tartják az árcsökkentést, helyette a játékkínálat bővítésétől várják a kereslet fellendülését. A Sony új generációs kézi konzoljának ez, vagyis az egyelőre meglehetősen szűkös játékkínálat a másik komoly rákfenéje, az ünnepek közeledtével azonban több húzócím is megjelenik majd Vitára (LittleBigPlanet, Call of Duty: Black Ops), melyek valamelyest fellendíthetik a karácsonyi forgalmat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Vita esetében már a rajtnál gyülekezni kezdtek a baljós fellegek: A nyitóhétvégén csak 321 ezer PlayStation Vita talált gazdára az Enterbrain felmérése szerint, erre az eredményre még a szakma által kereskedelmi kudarcként értékelt Nintendo 3DS is közel 50 ezer géppel vert rá annak idején. Elemzők azonban akkor még úgy látták, hogy a játékgép árának jelentős csökkentésével reális lehet a tízmillió feletti értékesítési darabszám 2012-ben.

Okostelefonon játszik a nép

A kézi konzolok mezőnyében nem a PlayStation Vita az egyetlen olyan hardver, mely gyenge eladásokat produkál. Hasonlóan kiábrándítóan teljesít a Nintendo 3D-s konzoljának új változata: a 3DS XL közvetlen elődjénél, a 3DS-nél is nagyobb kereskedelmi kudarcnak tekinthető. Bár globális eladási adatok egyelőre itt nem állnak rendelkezésre, beszédes, hogy Nagy-Britanniában a forgalomba hozatal hetében az eladási darabszám becslések szerint nem érte el az tízezret sem.

A kézi konzolok csillagának leáldozásában egyértelműen az okostelefon-piac robbanásszerű bővülése játssza a kulcsszerepet, az alkalmi játékosok közül egyre többen használnak olyan mobilokat, melyek egy-egy rövidebb, olcsó, vagy akár ingyenes játék révén segítik betölteni az utazások, vagy egyéb mobil tevékenység alatti üresjáratokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.