Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 16. 12:01

Minden észt háztartást felszerelnek okos mérőórákkal

Az elkövetkezendő években gyakorlatilag az összes észt háztartásban új, úgynevezett okos mérőórákat szerel fel és üzemel be az Ericsson közreműködésével Észtország legnagyobb áramszolgáltatója.

Egy nyolc éven át tartó projekt részeként, Európában példaértékű módon gyakorlatilag az összes észtországi háztartásban új, elektromos fogyasztást mérő órák jelenhetnek meg. Az új rendszer üzembe helyezésétől jelentős energiamegtakarítást vár mind az Európai Unió, mind a projektben közreműködő áramcég és annak beszállítója, az Ericsson. A kis európai ország lépése emellett fontos mérföldkő a gépek közti kommunikáció elterjedésében.

A projekt során a mintegy 630 ezer otthonba telepített okos mérőórák segítségével a fogyasztók folyamatosan nyomon követhetik energiafogyasztásukat, és az új tarifarendszerek megjelenésével csökkenthetik költségeiket. Az új technológiával pontosabbá és követhetőbbé válik a számlázás is. A közművállalatok számára mindez a manuális mérőóra-leolvasás megszűnésének és a csalások gyors felderítésének előnyét jelentheti.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Az okos mérőórákat beszállító Ericsson közleménye szerint az idei tesztprojekt során 5700 okos mérőórát telepítenek, 2013 és 2016 között pedig további 630 ezer mérőórát szerelnek fel. Az ezt követő 3 évben az Ericsson rendszerkarbantartást biztosít, szerződése 2025-ig meghosszabbítható. Mindez azt jelenti, hogy a mindössze 1,3 millió főt számláló balti állam szinte összes háztartásában lecserélik a mérőórákat az új rendszerekre. Ehhez az Ericsson nem csak a végberendezéseket, hanem az azokat kiszolgáló 2G/3G-s kommunikációs is szállítja az észt Elektrilevi áramszolgáltatónak.

Hazánkban egyelőre nincs hasonló mértékű, átfogó projekt az okos mérőórák országos bevezetésére, teszt ugyanakkor már zajlik. Az EDF DÉMÁSZ által július közepén elindított pilot egyszerre lesz hatásvizsgálat és technológiai próba: a 2013 végéig tartó tesztelés célja, hogy kiderüljön, miként változtatja meg az energiafelhasználási szokásokat, ha az ügyfél maga is nyomon követheti fogyasztását. A magyarországi teszt első fázisába háromezer fogyasztót vontak be.

Az Ericsson az okost mérőrendszereivel több európai országban, így többek közt Svédországban és Németországban is jelen van különböző éles és pilot projektek részeként.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról