Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 15. 14:17

Megfizethető Itanium-alapú NonStop gép érkezett

Az üzleti kritikus feladatokra szánt NonStop gépek családjába egy új, minden eddiginél megfizethetőbb szerver érkezett. Az NS2100 csak fele annyiba kerül mint az eddigi legolcsóbb modell.

Az Integityk napjai gyakorlatilag meg vannak számlálva, bármi is legyen a HP-Oracle per kimenetele, a NonStop termékvonalba azonban most érkezett egy új gép, amely szintén Itanium chipekre épül. A NonStop NS2100 egy középkategóriás modell, minden eddiginél megfizethetőbb, amellyel a HP célja olyan vállalatok számára is elérhetővé tenni ezt a fokú üzembiztonságot, amelyek korábban ezt nem engedhették meg maguknak.

A kimondottan üzleti kritikus feladatokra fejlesztett, nagy hibatűrő képességű, szoftveresen és hardveresen is redundáns, leállás nélkül évekig működő Tandem gépek a Compaq felvásárlással kerültek a HP-hoz. A gépek legnagyobb felhasználói közé pénzügyi szolgáltatók, biztosítók, tőzsdék, egészségügyi intézmények, távközlési operátorok és iparvállalatok tartoznak, akik jellemzően saját fejlesztésű alkalmazásokat futtatnak, így nem érinti őket az Oracle kivonulása az Itanium mögül - a NonStop-üzlet teljesen független az Oracle-től, amelynek egyáltalán nincsenek és soha nem is voltak NonStop Kernelen futó szoftverei.o

Kistesó

A most bemutatott NonStop NS2100 az év elején rajtolt NS2200 kisöccsének tekinthető. Mindkét gép négymagos Itanium 9300 processzorokra épül, amelyekből kettőt vagy négyet tartalmaz, de fürtözéssel pedig akár 1020 processzorig is skálázható mindkét rendszer. Itt érdemes megjegyezni, hogy a megbízhatóság és az azonnali hibatűrés érdekében egy NonStop rendszerben párokba szervezettek a processzorok, amik teljesen megegyező adatokon ugyanazt az utasításszekvenciát hajtják végre együttes menetlépésben, vagyis tökéletes szinkronban. Egy NonStop rendszer esetén mikor processzorokról beszélünk, akkor fizikailag kettő chipről van szó.

Az NS2100 és NS2200 között a legfontosabb különbség, hogy az NS2100 processzoraiban csak egy mag aktív, az NS2200-ban viszont kettő - a szoftverek licencelése is ehhez igazodik. Az NS2100-ban 32 gigabájt (logikai) memória a maximum processzoronként, fürtözve persze akár ennél ezerszer nagyobb telepítés is lehetséges.  kisebb teljesítmény azonban nem jelent kisebb üzembiztonságot, az NS2100 esetében is redundánsak a tápok, a hűtőventilátorok és a teljesítményelosztó áramkörök is. További eltérés, hogy míg az NS2200 egyen- és váltóáramról is üzemeltethető, addig az NS2100-nak váltóáramú táplálásra van szüksége.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Amint arról már szó volt, a NonStop gépek a NonStop Kernel operációs rendszert futtatják és egy saját, SQL-alapú adatbázisuk is van, a NonStop SQL. Az NS2100 a NonStop Kernel J06-14 vagy újabb verzióját támogatja, amely természetesen teljes visszamenőleges bináris kompatibilitást biztosít a korábbi verziókkal, vagyis a régebbi rendszerekre írt alkalmazások változtatás nélkül futtathatók rajta.

Olcsó

A rendkívül magas megbízhatóság és rendelkezésre álláshoz korábban teljesen egyedi hardverelemekre volt szükség, a HP azonban az árak és költségek leszorítása érdekében az évek során szabványos hardverekre tért át. Ez tette lehetővé a cég számára az árak csökkentését is, és olyan megfizethető NonStop modellek bemutatását mint az NS2100. Alapkiépítésben a NonStop NS2100 listaára 75 ezer dollár mindössze, amiért 2 processzort, 2x8 gigabájt memóriát, 6 rendszerdiszket és 6 adatdiszket ad a HP, valamint a NonStop Kernel egy éves használati licencét - a NonStop SQL licence ezt körülbelül 13 ezer dollárral növeli meg. Az NS2100 nagyobb testvérének, a többször is említett NS2200-nek az alapmodellje ennél mintegy kétszer többe kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról