Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 14. 14:39

Egyre több részlet derül ki a Windows RT-ről

Amióta kiderült, hogy Windows RT néven kimondottan ARM és x86 rendszerchipekre optimalizált verziója is lesz a Windows 8-nak, folyamatosak a találgatások a készülékek képességeivel kapcsolatban. A Microsoft egy blogbejegyzésben néhány részletet felfedett, bár a legfontosabb válaszokkal továbbra is adós.

Az azonos kódbázisra épülő Windows RT egyszerre készült el a Windows 8-cal és egyszerre is jelennek meg a piacon, derül ki egy bejegyzésből, amely a Building Windows 8 blogon jelent meg tegnap.

Változatos ökoszisztéma

Mike Angiulo, az "Ecosystem and Planning team" vezetője azt is elárulta, biztos lesz Windows RT-t futtató tabletje az ASUS-nak, a Dellnek, a Lenovónak és a Samsungnak, de feltehetően további PC-gyártók is csatlakoznak majd ehhez a táborhoz - a Windows Supersite például tudni véli, a Toshiba és az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendő Vizio kínálatában is lesz majd Windows RT-s tablet. És persze nem szabad kihagyni a Microsoftot, amely Surface néven két készülékkel is jelentkezik.

A Windows RT többféle ARM rendszerchipen fut, a Microsoft blogjában olvashatók szerint NVIDIA, Qualcomm és Texas Instruments típusok egyaránt támogatottak, így a hardvergyártók többféle chipből választhatnak attól függően, mire szánják az adott modellt, milyen képességeket várnak el tőlük. Ehhez csatlakoznak az x86-os Intel chipek is, a Windows RT ugyanis ezeken is futhat - a Lenovo már be is mutatta a ThinkPad Tablet 2-t, amely Atom processzorra épül.

Éberen alvás több hétig

A blogbejegyzés szerint egy Windows RT-s készülék akár 8-13 órányi üzemidőre is képes videolejátszás alatt, ez összevethető a piacot uraló iPad üzemidejével - az Apple 10 órát ad meg. A Windows RT képes ún. Connected Standby állapotra, ez gyakorlatilag folyamatosan online állapotot jelent anélkül, hogy az akkumulátoros üzemidő érezhetően csökkenne. A képesség lehetővé teszi, hogy a készenléti állapotban lévő eszköz másodpercekre felébredjen, kapcsolódjon a hálózatra, frissítse az alkalmazások állapotát, szinkronizálja az online adatokat, majd újra elaludjon. Az Android és az iOS erre a kezdetek óta képes, a Windowst azonban csak most készítették fel rá.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Windows 8 és a Windows RT esetében a tabletes felhasználás szükségessé teszi e képesség implementációját, a felhasználó természetes elvárása az eszközzel kapcsolatban a folyamatos készenlét és a folyamatosan frissülő információ. A megoldás a Connected Standby lett, amelyben a Microsoft állítása szerint akár több hétig is pihenhet az eszköz - a táblázatban 320-409 órás készenléti idő szerepel, persze azt nem tudni, pontosan milyen készülék éri el ezeket az értékeket és annak mekkora akkumulátora van (a blogbejegyzésben csak utalás van arra, hogy a Windows RT tabletek várhatóan 25-42 Wh-s akkumulátorral érkeznek).

A Microsoft a fejlesztés során együttműködött hardvergyártókkal, chipgyártókkal és mobilszolgáltatókkal is, a folyamat során több száz különféle Windows RT-s prototípus született. A blogbejegyzésből olyan "műhelytitkok" is kiderültek, mint például hogy a legtöbb érintésérzékelő több chipből áll, ezeket egy chipre cserélve jelentősen javult az akkumulátoros üzemidő és csökkent a hőkibocsátás, ami lehetővé tette vékonyabb készülékek kialakítását. A Microsoft szerint a tipikus Windows RT tabletek 8-15 milliméter vastagok lesznek (utóbbiak feltehetően az ASUS Transformerhez hasonló billentyűzetes kialakításúak) és 520-1200 grammot nyomnak majd a mérlegen.

Az árakat még nem tudni

A Windows RT csak az új típusú, "Metro" vagy másképpen Windows 8 stílusú alkalmazásokat tudja futtatni, amelyeket a Store-ból lehet letölteni. A Store egy ideje már nyitva áll a fizetős alkalmazások számára is, azonban az ilyenek feltöltéséhez végleges Windows 8 szükséges, amelyet a fejlesztők legkorábban augusztus 15-én kapnak meg. A Microsoft kiemelte, hogy a legtöbb alkalmazás a Store-ban egyaránt támogat x86 és ARM architektúrát, vagyis a Windows RT gépeken is működőképes. A Windows RT-s gépek a Windows 8 kereskedelmi rajtjával együtt, októberben jelennek majd meg, a legfontosabbat, az árukat azonban továbbra sem lehet tudni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról