Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 16. 11:10

Felével nőtt a Cisco nyeresége

Közzétette július 28-án véget ért pénzügyi negyedévének eredményeit a Cisco. A hálózati piac vezetőjének bevétele enyhén, nyereséges erősen növekedett, utóbbi azonban nem a teljesítmény látványos javulásának köszönhető, hanem az egy évvel korábban elkönyvelt hatalmas átszervezési költségnek.

A most lezárt negyedik pénzügyi negyedévben 11,7 milliárd dolláros bevételt könyvelt el a Cisco, ez éves szinten 4 százalékos emelkedést jelent - érdemes kiemelni, hogy a szolgáltatási árbevétel 12 százalékkal növekedett. A nettó nyereség ugyanezen idő alatt 1,2 milliárd dollárról 1,9 milliárdra emelkedett, ami 56 százalékos bővülésnek felel meg, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a tavalyi negyedik pénzügyi negyedévben a Cisco profitját egy 770 millió dolláros átszervezési költség húzta le. Jobb képet fest a vállalat teljesítményének változásáról a bruttó eredményhányad alakulása, ami 60,6 százalék volt  legutóbbi negyedévben, tavaly pedig 61,2 százalék, vagyis romlott.

Az akvizíciókkal hatalmasra hízó, majd fókuszt vesztő Cisco tavaly kezdett átalakulásba, amely során számos termékvonalat megszüntetett, gyárakat zárt be és dolgozók ezreit tette utcára. A jelszó a bevétel felét adó alaptevékenység, a routerek és switchek felé fordulás, a Ciscót ugyanis saját pályáján egyre többször szorongatták meg a jóval olcsóbb versenytársak (pl. Juniper). A legutóbbi negyedévben a Cisco switchek forgalma stagnált, míg a routereké 4 százalékkal emelkedett. A többi nagy termékcsalád (kollaborációs eszközök és videomegoldások) forgalma viszont egyaránt csökkent tavalyhoz képest, ami részben az időközben megszüntetett termékeknek és a kisebb fókusznak is köszönhető. Érdemes kiemelni hogy a szervertermékek forgalma 90 százalékkal nőtt, elsősorban a Xeonok frissítése után.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

John Chambers elnök-vezérigazgató magabiztosan nyilatkozott, elsősorban az amerikai gazdaság talpra állásával kapcsolatban, elmondása szerint a negyedév végén érezhetően erősödtek az amerikai megrendelések és a nagyvállalatok újra elkezdtek informatikára költeni. Európát azonban továbbra is gyengének látja a Cisco. A legutóbbi negyedévben az EMEA régióból származó forgalom 5 százalékkal csökkent, miközben az amerikai árbevétel 7 százalékkal, a távol-keleti pedig 9 százalékkal bővült.

Annak érdekében, hogy a befektetők bizalmát növelje,a Cisco 8 centről 14 centre emelte a részvényenkénti osztalékot, amelyet tavaly kezdett el fizetni. Emellett arról is beszélt John Chambers, hogy a szabad cash flow felét akarja a cég visszajuttatni a tulajdonosoknak osztalék, valamint rendszeres részvény-visszavásárlás formájában. A vállalat a legutóbbi negyedévben A hírre a cég papírjainak árfolyama több mint 4 százalékot erősödött a tőzsdén kívüli kereskedés során.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról