Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 8. 15:06

Izzottak a szerverek a Magyarország-Izland meccs alatt

Komoly terhelést kaptak az MTVA online adását kiszolgáló streaming szerverek a szerda délutáni, rendkívüli izgalmakat hozó olimpiai férfi kézilabdameccs idején. Fennakadások csak lokálisan lehettek, az alaprendszer bírta a gyűrődést - akárcsak a magyar csapat.

Az eddig legnagyobb terheléssel kellett szembenéznie az MTVA olimpiai közvetítéseit online továbbító tartalommenedzsment rendszereknek szerda délután: a Magyarország-Izland olimpiai férfi kézilabda-összecsapás idején minden eddiginél több szurkoló követte figyelemmel a két csapat maratoni hosszúságú küzdelmét az interneten keresztül. A tartalomszolgáltató streaming-szolgáltatásának technikai hátterét biztosító tartalommenedzsment-rendszer így sem volt teljesen csúcsra járatva.

Az Antenna Hungária által beüzemelt netes tartalomtovábbítási hálózat (Content Delivery Network, vagyis CDN) a csúcsidőszakban - szerda kora délután - összesen 35 Gbps lekötött sávszélesség-kapacitás mellett üzemelt. Mindez a szolgáltató becslése szerint nagyjából 15-18 ezer streaming eszközt jelent, ami abszolút értékben, más szolgáltatásokhoz és műsorokhoz hasonlítva nem tekinthető kiugróan nagy értéknek, ugyanakkor eddig még soha, egyetlen HD minőségű élő közvetítést sem néztek ennyien online Magyarországon.


Fotó: Reuters

A szolgáltató közlése szerint a rendszer ezt a streaming kapacitás-igényt fennakadások nélkül kiszolgálta, mivel a CDN kétszer 40 Gbps sávszélességű vonalon, két ponton csatlakozik a gerinchez, ezért elméletileg kétszer ennyien is nézhették volna a közvetítést. Ez a megoldás az adott sávszélesség-kereteken belül 1080p felbontású jellel egyébként nagyjából 20 ezer nézőt tud kiszolgálni, ahhoz azonban, hogy folyamatos, akadásmentes képet biztosítson a végberendezés, a néző irányába is biztosítania kell az internetszolgáltatónak a megfelelő minőségű kapcsolatot.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A rendszer amúgy meglehetősen takarékosan bánik a bitfolyammal, a 720p minőségű, H.264 kódolású kép továbbítása például másodpercenként nagyjából 2 megabites sávszélesség-igénnyel rendelkezik, a Full HD profilhoz ennek valamivel több mint a kétszerese kell. Ha a rendszer egyszerre túl nagy terhelést kap, egyrészt az adaptív bitrátájú streamingnek köszönhetően a nézők felé automatikusan csökkenthető a sávszélesség, másrészt az Antenna Hungária tetszés szerint ki- vagy bekapcsolhatja az valósidejű kódolóban a különböző profilokat - mondták el korábban a HWSW kérdésére az Antenna Hungáriánál.

Az élő online streaming szolgáltatásoknál magyarországi viszonylatban kimagaslónak számító nézettségre a rendkívüli izgalmakat hozó játék mellett magyarázat lehet, hogy a meccs a kora délutáni órákban zajlott, amikor többen a munkahelyükön tartózkodtak és nem tudták otthon követni az eseményeket. A nézettségi rekordhoz emellett hozzájárulhat, hogy az online streaming szolgáltatást egyre többen ismerik és használják olyan helyzetben, amikor nincs a közelben tévékészülék.

A nagyobb internetes híroldalak már korántsem bírták olyan jól a terhelést, az írott, online közvetítéssel jelentkező Index és Origo szervereit a kézimeccs idejére gyakorlatilag teljesen kiütötték a lekérések. A hírportálok döcögése már délelőtt, a kajak-kenu futamok idején megkezdődött, kora délután pedig voltak olyan időszakok, amikor percekig teljesen elérhetetlenek voltak egyes oldalak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról