Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 8. 11:33

Forrester: eljött a HTML5 ideje

A Forrester felmérése szerint az észak-amerikai felhasználók 75 százaléka HTML5-kompatiblis böngészőt használ, Európában pedig 83 százalékot is elér ez az arány. A fejlesztők mégsem használják ki a lehetőségeket.

A Forrester legújabb felmérése szerint itt az ideje, hogy a felhasználókon és a böngészők fejlesztőin túl a webes fejlesztők is elkezdjék végre tömegesen támogatni a HTML5-öt. A piackutató cég legújabb jelentése szerint ugyanis a következő generációs webes technológiák (HTML5, CSS3, JavaScript) ma már megérettek arra, hogy egészen széles körben, tömegeket célzó weboldalakon is használhatóak legyenek.

A kutatás legfontosabb közlése, hogy a HTML5-öt támogató böngészők penetrációja már messze meghaladja a kritikus tömeget, Észak-Amerikában eléri a 75 százalékot, Európában pedig a 83 százalékot az olyan böngészők aránya, amelyek a HTML5 legfontosabb részelemeit már támogatják. A penetráció ráadásul rendkívül gyorsan nőtt meg, az elmúlt egy évben Amerikában 57 százalékról nőtt 75 százalékra a modern böngészők aránya és nem is várható lassulás a közeljövőben.

A jelentés szerint a szituáció tavalyhoz képest másban is változott. A penetráció növekedésén kívül a böngészők HTML5-kezelése is egységesedett, szabványosabbá vált, a korábban inkább kísérletinek és erősen fragmentáltnak számító megvalósítások mára kikristályosodtak. Ennek különösen a nagyobb "eBusiness" cégek számára van jelentősége, amelyek hagyományosan kockázatkerülő magatartásukról és a bevált technológiák használatáról híresek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A böngészőpenetráció sebessége mellett a jelentés kiemeli az új szabványok elfogadásának és implementációjának sebességét is. Az új standardokat gyorsabban szövegezik, fejlesztik és fogadják el, mint valaha. Ezt a sebességet a böngészők fejlesztésének üteme is jól követi, a Firefox és a Chrome néhány hetes rendszerességgel kap frissítéseket, de az Internet Explorer fejlesztésének sebessége is felgyorsult az évtized közepéhez képest.

A Forrester nem felejti el megemlíteni az új technológiák használatának előnyeit sem. A cég szerint a HTML5-CSS3-JS kombinációban olyan webes felületek épülhetnek, amelyek már nyomába érnek a mobilappok felhasználói élményének. A másik fontos előny, hogy a jelenleg használt technológiákat és weboldalakat nem kell kidobni, a fejlesztés lehet inkrementális, evolúció-szerű, egy-egy új megoldást azonban már érdemes HTML5-alapon készíteni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról