Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 8. 10:49

Már fenyegeti az Acer a Microsoftot a Surface miatt

Nem lesz jó vége, ha a Microsoft belép a Surface tablettel a hardverpiacra - nagyjából ezt az üzenetet fogalmazta meg egy interjú során az Acer első embere.

Egyre feszültebbnek látszik a viszony a Microsoft és egyes OEM-ek, így elsősorban a tajvani Acer közt a redmondi cég új termékével, a Surface-szel kapcsolatban. A Microsoft a saját gyártású tablet bejelentésével voltaképpen üzent a világnak: nincs megelégedve a hardvergyártók által készített megoldásokkal, a Windows 8 alá ezért inkább saját referenciahardvert fejleszt. Az Acer elnök-vezérigazgatója a Financial Timesnak adott interjújában szokatlan határozottsággal arra kérte a Microsoftot, gondolja újra tervét.

J.T Wang a lapnak adott interjúban szó szerint a következőket monda: "Határozottan azt javasoltuk a Microsoftnak, gondolja ezt át. Gondolja át kétszer is. Ez hatalmas veszteségeket okozhat az egész ökoszisztémának, amire több gyártó negatívan reagálhat. Ez nem egy olyan terület, amiben önök [a Microsoft] jók, szóval gondolják ezt meg jól" - fogalmazott a cégvezető.

Wang nyilatkozatát Campbell Kan, az Acer globális PC-értékesítésért felelős elnöke tovább erősítette: "Ha a Microsoft belép a hardverpiacra, mit tehetnénk? Támaszkodjunk továbbra is rájuk, vagy keressünk más alternatívákat?" - utalt Campbell arra, hogy cége kész a Windows helyett, illetve kárára más operációs rendszerekkel ellátni hardvereit.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nem ez az első alkalom, hogy a PC-piac meghatározó szereplőjének számító, ugyanakkor a tabletpiacon elhanyagolható részesedéssel rendelkező Acer kemény véleményt fogalmazott meg a Microsoft új stratégiájával kapcsolatban. Nem sokkal a Suface bejelentése után Oliver Ahrens, a társaság EMEA piacokért felelős alelnöke kifejtette, a Microsoft jobban tenné, ha inkább a Windows 8 fejlesztésére összpontosítana.

"Aggódom, hogy ez belső fókuszvesztéshez vezet majd a Microsoftnál, amiért mi [, a partnerek] is szenvedni fogunk, mivel a Microsoft termékeivel dolgozunk" - nyilatkozta Ahrens június közepén. Aggodalomra ad okot Ahrens szerint, hogy a Microsoft elkezd hardveres brandet építeni és csatorna-menedzsmenttel foglalkozni, eközben pedig könnyen szem elől tévesztheti a legfontosabb célt, a Windows 8 sikerét.

a címlapról