Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 7. 12:39

Eladta finn érdekeltségét az Antenna Hungária tulajdonosa

Eladta finn leányvállalatát a francia TDF csoport, mely több európai ország - így egyebek mellett Magyarország - távközlési piacán is jelen van elsősorban műsorterjesztési szolgáltatásokkal.

Megvált Digita nevű finn leányvállalatától a TDF Csoport, mely így összesen már csak hat európai országban - köztük Magyarországon - van jelen. A francia multi egy ausztrál befektetési csoportnak adta el a skandináv leánycéget, az akvizíció anyagi részleteit nem hozták nyilvánosságra. A nagyvállalat a későbbiekben bevallottan a francia és német piacokra kíván koncentrálni, ahonnan messze a legnagyobb bevétele érkezik a cégnek.

A Digita tevékenysége gyakorlatilag minden tekintetben megegyezik a magyarországi leánycég, valamint a többi leányvállalat profiljával, vagyis a cég országos televíziós és rádiós műsorterjesztési feladatokat lát el, hálózatának lakossági lefedettsége Finnországban eléri a 99 százalékot. A 380 alkalmazottat foglalkoztató cég szinte pontosan ugyanolyan arányban (6 százalékkal) járult hozzá a TDF csoport előző évi bevételéhez, mint az Antenna Hungária.

Új stratégiai irányok

A TDF 2007-ben szerzett 100 százalékos tulajdonrészt az analóg földfelszíni rádiós és televíziós sugárzást végző, valamint a magyarországi DVB-T platformot üzemeltető Antenna Hungáriában. A francia cég akkor mintegy 80 milliárd forintot fizetett a korábbi tulajdonos Swisscomnak. Lapunk megkeresésére az Antenna Hungáriánál elmondták, hogy a Digita tulajdonosváltása a TDF és az Antenna Hungária magyarországi stratégiai céljait nem befolyásolják.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A francia vállalatcsoport az utóbbi években a vezeték nélküli műsortovábbítás mellett új, elsősorban üzleti parntereknek ajánlott broadcasting és kiegészítő szolgáltatásokkal igyekezett bővíteni portfólióját. Ennek részeként jöhetett létre egyebek mellett az a videostream-szolgáltatás az Antenna Hungáriánál, melynek segítségével PC-ken és mobil eszközökön is nyomon követhető a londoni olimpia közvetítése. A vállalat később a lineáris televíziós platformok mellett különböző over the top és on-demand szolgáltatások bevezetését is tervezi.

Az Antenna Hungária egyébként éppen egy vezetőváltási folyamat kellős közepén jár. A cég éléről június elsején távozott Jean-Francois Fenech, aki június végén a TDF csoporttól is elköszönt, helyét megbízott vezérigazgatóként, ideiglenes jelleggel Yves Coulomb gazdasági igazgató vette át.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról