:

Szerző: Folyó Gergely

2012. augusztus 1. 16:28

Hiába bízott az Electronic Arts a Star Warsban

Csökkent az árbevétele, és nőtt a vesztesége az Electronic Artsnak, de ami még fontosabb, nyilvánvalóvá vált, hogy még egy Star Warson alapuló MMORPG sem tudja felvenni a versenyt a World of Warcrafttal. A free-to-play modellé a jövő.

Az Electronic Arts közzétette a 2013-as pénzügyi évének első negyedéről szóló helyzetjelentését. A kiadó értékelése szerint a júniussal záruló három hónap erősre sikerült, az éves előrejelzésén nem is változtatott, miközben 500 millió dollár értékben vásárolt vissza részvényeket, hogy így bizonyítsa, biztos a jövőjében. Az EA vezető vállalat akar lenni az online értékesítés terén, az első negyedéves bevételeinek kétharmada innen származott.

Egy csöppet rosszabb mint tavaly

A vállalat árbevétele 491 millió dollár volt a negyedévben, ez nagyjából megegyezik az 500 millió dollár körüli várakozásokkal, de 6 százalékkal  kevesebb a tavalyi év hasonló időszakának szintjénél. Hat százalékkal gyarapodott a kiadó nettó vesztesége is: ez most 130 millió dollárra rúgott. A részvényenkénti veszteség 41 cent lett, ami szintén megfelelt a korábbi 40-45 centes várakozásoknak. A bevételcsökkenés a dobozos szoftverek terjesztéséből fakadó forgalom visszaesésének tudható be az EA szerint.

Lendületes a fejlődés ugyanakkor az online értékesítés terén, 209 millióról 324 millió dollárra nőtt a nem hagyományos értékesítési csatornákon befolyó bevétel, ami a teljes forgalomnak már kétharmada. Az elmúlt egymást követő tizenkét hónapot tekintve több mint 1,3 milliárd dollárra nőtt az online eladások értéke, az Electronic Arts pedig látszólag mindent megtesz, hogy éllovassá váljon ezen a területen.

Több-kevesebb sikerrel

Az már más kérdés, hogy az ebben a kártyajátékban aduásznak várt Star Wars: The Old Republic közel sem teljesít olyan jól mint korábban becsülték. Ugyan világos volt, hogy a World of Warcraft minden előfizetőt elszipkáz a havidíjas MMO-k piacáról, ráadásul a free-to-play online játékok hadának köszönhetően egyértelműen átalakulóban van ez a szegmens, a kiadó abban bízott, hogy egy jól bejáratott márka és egy sikeres fejlesztőcsapat segítségével célba érhet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Azt még maga az EA sem remélte, hogy a The Old Republic megfosztja a trónjától a Blizzard játékát, inkább a stabil második helyet tartotta szem előtt, végül ez is óriási kihívássá vált számára: az előfizetők száma folyamatosan csökken, ma már egymilliónál is kevesebben játszanak a Star Wars MMO-val. Emiatt az Electronic Arts novembertől free-to-play modellben indítja el a játékot, ami azt jelenti, hogy az előfizetési lehetőség mellett ingyen is játszhatnak a felhasználók, a különféle kötöttségeket pedig mikrotranzakciók útján oldhatnak fel.

Más címek esetében azonban van miért örülni: az Ázsiában óriási népszerűségnek örvendő, 25 millió dolláros bevételt termelő FIFA Online 2-nek készül a folytatása, míg a FIFA Ultimate Team 30 millió dollárt hozott a kiadó konyhájára. Hatalmas sikert aratott a Battlefield 3 júniusban indult prémiumszolgáltatása is: a Call of Duty Elite mintájára készült, egyébként egyszeri előfizetést megkövetelő rendszerre több mint 1,3 millióan voltak kíváncsiak. A SimCity Facebookra szabott változata, a Social havi 10 millió felhasználónak örvendhet, miközben a Steam riválisa, az Origin 21 millió regisztráltat tudhat maga mögött.

Riccitiello marad

Az Electronic Arts 4,1-4,25 milliárd dolláros árbevételre számít a jövő márciusban véget érő pénzügyi évre, míg az egy részvényre jutó eredményt 1,05-1,2 dollár közé várják a vállalat szakemberei. A helyzetjelentés előtt kiderült az is: a korábbi pletykákkal ellentétben John Riccitiello vezérigazgató marad a posztján. A hírek szerint az igazgatótanács a folyamatosan eső részvényárak miatti általános feszültség okán akarta eltávolítani a menedzsert, a helyére pedig Peter Moore operatív vezetőt nevezte volna ki. Az EA részvényei több mint 50 százalékot veszítettek az értékükből tavaly november óta, ehhez hasonló árcsökkenést a 2008-as gazdasági világválság idején szenvedtek el a papírok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.