Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Tízfős videokonferencia a Gmailben

Dojcsák Dániel, 2012. augusztus 01. 08:46
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Google tovább folytatja olvasztótégely hadműveletét, a Google+ újabb helyen szivárog be a klasszikus Google funkciók közé. Ezúttal a videotelefonálás területét szedi ráncba. Mostantól a Gmail fiókon belül lehet elérni a Google+ Hangout video chatet is.

A Google eddig is kínált a Gtalkon belül videótelefonálási lehetőséget, ami egészen tűrhetően működött, akár mobilon keresztül is. Ennek ellenére a Google+ befolyás itt is érvényesül és a közösségi oldal bemutatásakor nagy elánnal reklámozott, de jellemzően csak kevesek által használt Hangout élhet tovább.

A Google integrálja a Hangoutot a Gmailbe, s ennek csak egy következménye, hogy az eddigi  videochat helyett immár akár 10 szereplős videokonferenciát is indíthatunk a webes levelezőből. "A régi videochattel ellentétben, ami egy peer-to-peer technológián alapult, a Hangout a Google hálózatának erejét használja ki, hogy nagyobb megbízhatóságot és teljesítményt érjen el a videókommunikációban" - írja a hivatalos Google blog.

Kényelmesebb, jobb

Az átalakulás első eredménye, hogy azok a Gmail-felhasználók, akik eddig messziről elkerülték a Google+ rendszerét, azok is gazdagodnak egy hasznos új képességgel. Ehhez persze el kell veszíteni a Google+ szüzességet, a többfős videóhívásokhoz mindenképp használni kell a Google+ köröket. Igaz ezek egyébként is belopóztak már a Google névjegyzékbe, ha valaki nem vette volna észre, akkor az Androidon és Gmailben is használt közös ismerősök címkézése már összefonódott a körökkel. A Hangout mellett ráadásul megjelenik a Gmailben a képernyőmegosztás, illetve a Google Docs integráció is újabb szintre érkezik, könnyebbé válik a közös dokumentumkezelés, -szerkesztés.

A cég vezetői már a múlt havi Google I/O fejlesztői konferencián is megszellőztették a hírt, hogy több üzenetküldő szolgáltatás összefésülése várható. A Hangout-integráció ennek a hullámnak az első lépése, várhatóan több egyesítés következik még idén. Alapvetően ez egy jó hír, hiszen a felhasználóknak kényelmesebb és egyértelműbb is, ha nem kell több párhuzamos szolgáltatást is használniuk, ráadásul ugyanattól a cégtől.

Első lépés

Az új funkció a következő hetekben megérkezik minden fiókhoz. A fejlődés iránya a jövőben az lehet, hogy az ilyen funkciók ne jelentsenek majd semmilyen problémát a laikus felhasználóknak sem. Annak ellenére, hogy videós szolgáltatásról van szó, a következő verziótól nem kell majd új plugint telepíteni, sem új beállításokat életbe léptetni. A Google a Hangoutot a WebRTC nevű megoldással fogja majd kiszolgálni, ami lehetővé teszi, hogy a videó közvetlenül fusson a böngészőben minden külső beépülő modul nélkül.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.