Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 30. 15:45

5,5 milliárdot ért a Google-nek a Motorola szellemi tulajdona

A szabadalmak értéke tette ki a felvásárlás értékének több mint felét, ha a tranzakció értékéből leszámítjuk a készpénzállományt. Jelentős tétel a "goodwill", és nem elhanyagolható értéket képviselt a Motorola "ügyfelekkel ápolt kapcsolata" is.

A Google május 22-én zárta le a Motorola felvásárlását, amelyet a dokumentum szerint továbbra is az androidos ökoszisztéma védelmével indokol a keresőóriás. A 12,4 milliárdos készpénzes felvásárlás mellett a tranzakció további költsége mintegy 401 millió dollárnyi részvényopció, amelyet a Motorola alkalmazottainak a következő három év során kell kifizetni, illetve 50 millió dollár tranzakciós költség - ezzel a felvásárlás végösszege 12,85 miliárd dollárt tesz ki.

A Google saját számításai szerint mintegy 5,5 milliárd dollárt ér a Motorola szabadalmi portfóliója - áll a cég múlt héten az amerikai tőzsdefelügyeletnek megküldött részletes pénzügyi jelentésében. A Motoroláért azonban nem ennyit, hanem 12,4 milliárd dollárt adott a keresőóriás, a különbséget a cégnél lévő tekintélyes készpénzállomány és "goodwill" adja. A SEC-hez beadott dokumentum szerint a felvásárlás lezárásakor a Motorola 2,9 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezett, a szabadalomportfólió értéke pedig mintegy 5,5 milliárd dollárt tett ki. További tételként jelenik meg a Motorola "fogyasztókkal ápolt kapcsolata", ezt 730 millió dollárra értékelte a Google és 670 millió dollárt ért a Motorola eszközkészlete (ingatlanok, ingóságok).

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Fontos elemként jelenik meg a "goodwill" a listán, amelynek 2,6 milliárd dolláros értéket tulajdonított a Google. A "goodwill" a pénzügyi számvitelben azt a tételt takarja, amely a cég eszközeinek összértéke és a piaci értékének különbsége. Ebbe beleértendő a cég brandjeinek értéka, az esetleges jövőbeli elvárt profit jelenértéke, felvásárlás esetén pedig a két cég közötti szinergiából elvárható értéknövekedést számítják ide.

A Google által benyújtott dokumentum szerint a "goodwill" értékét ebben a felvásárlásban a két cég között a jövőben kialakuló szinergia adja. Ez meglehetősen homályos kifejezés, tartalmazhatja a Google mobilgyártással összefüggő terveit, a Motorola megszerzésével megmenthető androidos ökoszisztéma értékét illetve egyéb, a Google- és Motorola-vezetés fejében szereplő tételeket.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról