Szerző: Dojcsák Dániel

2012. július 30. 15:04

Körbenézhetünk az olimpiai faluban

A Google is kedveskedett egy kis aprósággal az olimpia idejére. Jelentős mennyiségű új, ráadásul nagyobb felbontású műhold- és légifelvétel került be a Google Earth és a Maps katalógusába. Természetesen a londoni olimpiai park és környéke is teljesen friss képeken szerepel.

A Google képkészítői serényen dolgozhattak az elmúlt néhány hónapban, ugyanis hosszú ideje nem látott mennyiségű új fotó került be mind a szatellit, mind a 45 fokos és a madártávlatú fotók közé. A közeli légifelvételek 25 új várost fednek le, illetve további 72 ország és régió újult meg.

A következő napokban, hetekben a legnézettebb részlet nyilván London lesz, aprólékos részletekben tekinthető meg az olimpiai park, az olimpiai falu, illetve Stratford egész környéke és London további részei is. A képek feldolgozása sok időt vesz igénybe, így az olimpiai megnyitó idejére időzített frissítésen látható képek a május végi állapotokat tükrözik, ami azt jelenti, hogy az épületek már kivétel nélkül a mostani állapotban vannak, de az ideiglenes díszlet még nincs rajtuk - a Street View képek is a tavasz végi állapotokat tükrözik.

Ha valakit jobban érdekel a természet, akkor érdemes az amerikai Utah államban lévő Bryce-kanyon képeit tanulmányoznia, ahol a műholdképek mellett 45 fokos szögből készült légifotókon is jól látszik a sziklás, kopár táj június végi állapotában. A magyarországi területeken is nagyon sok kép frissült, a Balaton környékén sokkal részletesebbek lettek a felvételek, a keleti régióban jól látszanak a kisebb vitorlások, autók, akár kerti bútorok is, valószínűleg ezek a képek is május körül készülhettek. Sajnos nálunk be kell érni műholdképekkel, a légifotók adatbázisa maradt az eddigi szinten, de legalább Budapest nagy része megvan.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A 45 fokos szögből készült közeli légifotókból ezúttal 21 újabb amerikai és 7 más országban levú város kapott. A két legérdekesebb talán a németországi München, illetve az amerikai Chicago. Mindkét városban látványos épületek vannak, pár óra Google Earth felér egy fél kirándulással. A bajor fővárosban az óváros, az amerikai szeles városban pedig az USA második legmagasabb épülete miatt érdemes legalább egy virtuális túrát tenni.

Ezeken túl Európában még a brit Birmingham, az olasz Catania, a spanyol Denia és a svájci Vernier és Neuchatel városairól kerültek fel madártávlatú képek. A magasabbról készül légifotók rétegét egy tucat spanyol és három svájci város mellett a magyar határ melletti osztrák Bécsújhely kapta meg. Új műholdképek pedig az említett 72 különböző ország nagyon sok területét fedik le, köztük hazánk nagy részét is. A teljes listát a hivatalos blogon lehet megtekinteni, de ha valaki megszállottja az új képeknek, akkor érdemes a Google “Follow Your World” alkalmazását használnia, amivel kedvenc helyeit bejelölve, értesítést kaphat arról, ha az adott régióban frissült a térkép fotókatalógusa.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról