Szerző: Folyó Gergely

2012. július 30. 10:23

Bármilyen kijelzőn működik a Microsoft stylusa

Akár érintésérzékeny, akár nem, bármilyen kijelzővel kompatibilis lehet a Microsoft kutatói által megálmodott stylus. Nincs szükség a készülék átalakítására, a kamerával felszerelt eszköz egy szoftverfrissítés után azonnal használható - már ha valóban termék lesz belőle.

Az iPhone és az utóbbi évek érintőkijelzős okostelefonjainak, majd tableteinek bemutatkozásáig természetes volt, hogy az érintésérzékeny képernyővel szerelt eszközeinket a mellékelt stylus segítségével böködjük: az ujjakkal is kényelmesen használható, kiforrott, multi-touch kezelőfelületet csak az új generációs okoskészülékek hozták el. A stylusok viszont a reneszánszukat élik, elég csak a Samsung Galaxy Note S Pen kiegészítőjére gondolni, de az ősszel boltokba kerülő Microsoft Surface is rendelhető lesz ceruzával.

Külső gyártók kiegészítőiből sincsen hiány, jóformán bármilyen érintőképernyős készülékhez vásárolhatunk utólag stylust, azok operációs rendszertől, kijelzőtől függetlenül működőképesek lesznek - ígérik a gyártók. Valójában a nem hivatalos termékek sokszor pontatlanok, a valódi támogatás egy extra réteg érzékelőt kívánna meg a kijelzőbe, vagyis éppen arról a precizitásról kell lemondanunk, amit elvárnánk egy ilyen kiegészítőtől. A Microsoft kutatóközpontjában most olyan styluson dolgoznak a mérnökök, ami nemcsak pontosan képes együttműködni a legtöbb készülékkel, de érintőkijelző sem szükséges a használatához.

Nem kell hozzá érintőkijelző

Andreas Nowatzyk és kollégája, Anoop Gupta fejéből pattant ki az ötlet, miként lehetne áthidalni a fent említett problémát. Elképzelésük szerint elegendő lenne szoftverfrissítés útján pixelrácsot húzni az adott készülék kijelzőjére, ami azután navigációs rendszerként szolgálhatna a kamerával felszerelt stylus számára. Az eszköz folyamatosan figyeli a mozgását, amiről a vezeték nélküli egerekhez hasonlóan továbbít információkat a számítógépnek. Ehhez hasonló elven működik a LiveScribe nevű "okostoll" is, ami a speciális papírra írottakat tudja egyidejűleg digitális formában is rögzíteni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kamera a stylus tartásától eltérő szögben, ferdén a kijelzőt pásztázza, és a már említett pixelek élessége alapján következtet a mozgásra, míg a pontos helyzetmeghatározás a pixelek különböző fényessége szerint történik: a képpontok által rajzolt “mintázat” egyúttal a pozíciójukra vonatkozó információkat is hordoz a rendszer számára.

A stylusnak öt darab, négyes pixelcsoport átlagos fényerősségét kell megjegyeznie a tájékozódáshoz, ezt folyamatosan jelenti a számítógépnek, ami alapján az azonnal tudja frissíteni a képernyő tartalmát és reagál a történtekre. Egyébként a pixelek maguk kék színűek, Nowatzyk szerint azért, mert "az emberi szem látógödrében nincs sok kék fényre érzékeny csap". A szem látásélessége a látógödörben (fovea centralis) összpontosul, a színérzékelés pedig a csapokban jön létre, így az arányok révén a pixelrács sem válik feltűnővé.

Nem biztos, hogy piaci termék lesz

A stylus a tervek szerint önálló képernyőkön és mobilkijelzőkön is működhet, akár igen magas felbontás mellett - hogy utóbbi megfogalmazás mégis mekkora méretet jelent, az már nem derült ki. A kiegészítő prototípusára jelenleg fontos fejlesztés vár, a kutatók 512x512 pixel felbontású képérzékelőt építenének a ceruzába a precíz és folyamatos működés érdekében, ezt a chipet viszont még el kell készíteni. A kütyüt ezután alapos belső tesztelés alá vetik, majd később határoznak az illetékesek, hogy termék lehet-e belőle.

Nowatzykék egy másik prototípuson is dolgoznak, ez azonban csak speciális, preparált hardverrel képes együttműködni: ez esetben a kijelző keretébe helyeznek négy antennát, a rendszer pedig a jelzéseik torzulása alapján állapítja meg a dróttekerccsel szerelt stylus helyzetét és mozgását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról