Szerző: Bodnár Ádám

2012. július 26. 11:31

SQL Server-felhasználókat csábít az Oracle

"Önzetlenül" a SQL Server felhasználóinak segítségére sietett az Oracle, a vállalat több olyan segédeszközt is kiadott, amelyek segítségével a Microsoft adatbázisát könnyebben lehet nyílt forrású MySQL-re cserélni.

Az Oracle a Sun Microsystems felvásárlásával lett a MySQL tulajdonosa - épp a nyílt forrású, népszerű adatbázis sorsa körüli kérdőjelek voltak a legfőbb kerékkötői az üzlet létrejöttének. Az Oracle azonban világossá tette, a célja nem a MySQL elsorvasztása a saját adatbázis ellenében, hanem egy ütőképes SQL Server versenytárs kinevelése. Ennek érdekében az utóbbi időben a Windowson futó MySQL látványos fejlődésen ment keresztül, elsősorban teljesítmény terén volt érezhető az előrelépés.

Ahhoz, hogy a MySQL további felhasználókat csábítson el a SQL Servertől, az Oracle most több segédprogrammal is jelentkezett, amelyek megkönnyítik az adatok átköltöztetését a Microsoft adatbázisából a MySQL-be, illetve a nyílt forrású adatbázis kezelését és használatát teszik egyszerűbbé Windows platformon. A vállalat reményei szerint ezekkel kiegészítve a MySQL már vonzóbb ajánlat azoknak a szervezeteknek, amelyek szeretnék megspórolni a SQL Server licencköltségeit, és kiváltani azt egy nyílt forrású relációs adatbázissal.

A segédeszközök sorában az első a MySQL Workbench 5.2-be épített migrációs megoldás, amellyel komplett SQL Server adatbázisok vihetők át MySQL-be - a cég azt ígéri a MySQL Workbench Migration Wizarddal percek alatt migrálható egy adatbázis MySQL-be. Emellett rendelkezésre állnak olyan eszközök is, amelyekkel a SQL Serverre írt alkalmazásokat lehet módosítani, hogy azok MySQL-en is fussanak. Az Oracle új windowsos telepítőt készített a MySQL-hez, valamint egy olyan segédeszközt, a MySQL Notifiert, amellyel a MySQL adatbázisok egy, a SQL Server adminok számára ismerős környezetből monitorozhatók és felügyelhetők. Érdekes újdonság még a MySQL for Excel, ami a népszerű táblázatkezelőbe épülve lehetővé teszi adatok beimportálását MySQL-ből további felhasználásra vagy vizualizációra - a megváltoztatott adatokat természetesen vissza is lehet írni az adatbázisba.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Az Oracle elsősorban a MySQL árával igyekszik alátámasztani a váltás előnyeit, a MySQL ugyanis nyílt forrású, ingyenes formában is elérhető, míg a SQL Servernek az ingyenes verziója csak korlátozásokkal használható - az adatbázis mérete nem lehet 10 gigabájtnál nagyobb, a rendszer nem használ egynél több processzor és több mint 1 gigabájt memóriát.

Hogy a migrációval járó költség és vesződség megéri-e, az persze mindig egyedi kérdés. Általánosságban igaz, hogy a licencköltségen néha sokat lehet spórolni egy nyílt forrású, ingyenes megoldás bevezetésével, de az üzemeltetési kompetencia kiépítése és az átállás költségei a teljes életciklusra vetítve akár nagyobb költséget is jelenthetnek. Az Oracle mindenesetre készített egy egyszerű költségkalkulátort, ahol a felhasználók összevethetik a MySQL és a SQL Server használatával járó közvetlen költségeket.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 04:19

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.