Szerző: Bodnár Ádám

2012. július 26. 11:31

SQL Server-felhasználókat csábít az Oracle

"Önzetlenül" a SQL Server felhasználóinak segítségére sietett az Oracle, a vállalat több olyan segédeszközt is kiadott, amelyek segítségével a Microsoft adatbázisát könnyebben lehet nyílt forrású MySQL-re cserélni.

Az Oracle a Sun Microsystems felvásárlásával lett a MySQL tulajdonosa - épp a nyílt forrású, népszerű adatbázis sorsa körüli kérdőjelek voltak a legfőbb kerékkötői az üzlet létrejöttének. Az Oracle azonban világossá tette, a célja nem a MySQL elsorvasztása a saját adatbázis ellenében, hanem egy ütőképes SQL Server versenytárs kinevelése. Ennek érdekében az utóbbi időben a Windowson futó MySQL látványos fejlődésen ment keresztül, elsősorban teljesítmény terén volt érezhető az előrelépés.

Ahhoz, hogy a MySQL további felhasználókat csábítson el a SQL Servertől, az Oracle most több segédprogrammal is jelentkezett, amelyek megkönnyítik az adatok átköltöztetését a Microsoft adatbázisából a MySQL-be, illetve a nyílt forrású adatbázis kezelését és használatát teszik egyszerűbbé Windows platformon. A vállalat reményei szerint ezekkel kiegészítve a MySQL már vonzóbb ajánlat azoknak a szervezeteknek, amelyek szeretnék megspórolni a SQL Server licencköltségeit, és kiváltani azt egy nyílt forrású relációs adatbázissal.

A segédeszközök sorában az első a MySQL Workbench 5.2-be épített migrációs megoldás, amellyel komplett SQL Server adatbázisok vihetők át MySQL-be - a cég azt ígéri a MySQL Workbench Migration Wizarddal percek alatt migrálható egy adatbázis MySQL-be. Emellett rendelkezésre állnak olyan eszközök is, amelyekkel a SQL Serverre írt alkalmazásokat lehet módosítani, hogy azok MySQL-en is fussanak. Az Oracle új windowsos telepítőt készített a MySQL-hez, valamint egy olyan segédeszközt, a MySQL Notifiert, amellyel a MySQL adatbázisok egy, a SQL Server adminok számára ismerős környezetből monitorozhatók és felügyelhetők. Érdekes újdonság még a MySQL for Excel, ami a népszerű táblázatkezelőbe épülve lehetővé teszi adatok beimportálását MySQL-ből további felhasználásra vagy vizualizációra - a megváltoztatott adatokat természetesen vissza is lehet írni az adatbázisba.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az Oracle elsősorban a MySQL árával igyekszik alátámasztani a váltás előnyeit, a MySQL ugyanis nyílt forrású, ingyenes formában is elérhető, míg a SQL Servernek az ingyenes verziója csak korlátozásokkal használható - az adatbázis mérete nem lehet 10 gigabájtnál nagyobb, a rendszer nem használ egynél több processzor és több mint 1 gigabájt memóriát.

Hogy a migrációval járó költség és vesződség megéri-e, az persze mindig egyedi kérdés. Általánosságban igaz, hogy a licencköltségen néha sokat lehet spórolni egy nyílt forrású, ingyenes megoldás bevezetésével, de az üzemeltetési kompetencia kiépítése és az átállás költségei a teljes életciklusra vetítve akár nagyobb költséget is jelenthetnek. Az Oracle mindenesetre készített egy egyszerű költségkalkulátort, ahol a felhasználók összevethetik a MySQL és a SQL Server használatával járó közvetlen költségeket.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.