Szerző: Bodnár Ádám

2012. július 25. 12:45

Könnyebb a hibakeresés az új NetBeansszel

Megérkezett az Oracle vezetésével fejlesztett nyílt forrású fejlesztői környezet legújabb verziója. A NetBeans 7.2 a hatékonyabb kódírásra és a sebességre koncentrál. Támogatott a PHP 5.4 is végre.

Több mint fél év telt el a Netbeans 7.1 óta, a közösség menetrend szerint kiadta a nyílt forrású fejlesztői környezet legújabb verzióját. A kiadási jegyzék szerint a fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a sebességre, ennek érdekében nem csak felgyorsították a projektek szkennelését, hanem végre lehetővé tették ennek a folyamatnak a háttérben futtatását is, így ez nem akasztja meg az IDE használatát, a tényleges munkát. A szoftver elindításának ideje is csökkent, állítólag 10 százalékkal rövidebb idő alatt töltődik be a NetBeans 7.2 mint a januárban megjelent 7.1. A távoli fájlrendszerek kezelésén is gyorsítottak az IDE fejlesztői.

A NetBeans-felhasználók a sebességnövekedés mellett olyan újdonságoknak örülhetnek még mint a teljes FundBugs-integráció. A nyílt forrású, LGPL licenc alatt elérhető FindBugs egy olyan, statikus elemzésen alapuló rendszer, amely Java szoftverekben hivatott a gyakori hibák kiszűrésére pusztán a kód vizsgálatával, a program elindítása nélkül. Ezzel a módszerrel már a fejlesztés kezdeti stádiumában is kiszűrhetők bizonyos típusú hibák. A több mint kétmilliószor letöltött FindBugsnak egyébként éppen a hetekben jelent meg a 2.0 verziója.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szerkesztő is fejlődött, újak a könyvjelző-nézetek, a keresőmező automatikus szövegkiegészítéssel ("autocomplete") gazdagodott és a fanézetet is lehet egyszerűsíteni az áttekinthetőség érdekében. Új technológiák támogatása is bekerült a NetBeansbe, ezek közül talán a legérdekesebb a PHP 5.4, a CSS3, a Groovy 1.8.6, a Maven 3.0.4, illetve a C++11. A Javát kifinomult audiovizuális képességekkel beoltó JavaFX-nek már a 2.1.1-es verziójával is együttműködik az új NetBeans. Kimaradt viszont a korábban ígért JavaScript-támogatás, amelyet most a 7.3-ba ígérnek a fejlesztők.

Amint az ismert, a NetBeans csak az egyik az Oracle által támogatott fejlesztői környezetek közül. A nyílt forrású IDE mellett a vállalat kínálatában megtalálható a JDeveloper is, amely kimondottan az Oracle környezetben fejlesztett vállalati alkalmazások létrehozását célozza. A több nyelvet is támogató (Java, JavaFX, PHP, Groovy, C, C++, Fortran) NetBeans fut a legtöbb elterjedt asztali operációs rendszeren (Windows, Linux, OS X, Solaris), és letölthető innen. Az újdonságokat részletesen taglaló kiadási jegyzék itt érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról