Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Könnyebb a hibakeresés az új NetBeansszel

Bodnár Ádám, 2012. július 25. 12:45
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megérkezett az Oracle vezetésével fejlesztett nyílt forrású fejlesztői környezet legújabb verziója. A NetBeans 7.2 a hatékonyabb kódírásra és a sebességre koncentrál. Támogatott a PHP 5.4 is végre.

Több mint fél év telt el a Netbeans 7.1 óta, a közösség menetrend szerint kiadta a nyílt forrású fejlesztői környezet legújabb verzióját. A kiadási jegyzék szerint a fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a sebességre, ennek érdekében nem csak felgyorsították a projektek szkennelését, hanem végre lehetővé tették ennek a folyamatnak a háttérben futtatását is, így ez nem akasztja meg az IDE használatát, a tényleges munkát. A szoftver elindításának ideje is csökkent, állítólag 10 százalékkal rövidebb idő alatt töltődik be a NetBeans 7.2 mint a januárban megjelent 7.1. A távoli fájlrendszerek kezelésén is gyorsítottak az IDE fejlesztői.

A NetBeans-felhasználók a sebességnövekedés mellett olyan újdonságoknak örülhetnek még mint a teljes FundBugs-integráció. A nyílt forrású, LGPL licenc alatt elérhető FindBugs egy olyan, statikus elemzésen alapuló rendszer, amely Java szoftverekben hivatott a gyakori hibák kiszűrésére pusztán a kód vizsgálatával, a program elindítása nélkül. Ezzel a módszerrel már a fejlesztés kezdeti stádiumában is kiszűrhetők bizonyos típusú hibák. A több mint kétmilliószor letöltött FindBugsnak egyébként éppen a hetekben jelent meg a 2.0 verziója.

A szerkesztő is fejlődött, újak a könyvjelző-nézetek, a keresőmező automatikus szövegkiegészítéssel ("autocomplete") gazdagodott és a fanézetet is lehet egyszerűsíteni az áttekinthetőség érdekében. Új technológiák támogatása is bekerült a NetBeansbe, ezek közül talán a legérdekesebb a PHP 5.4, a CSS3, a Groovy 1.8.6, a Maven 3.0.4, illetve a C++11. A Javát kifinomult audiovizuális képességekkel beoltó JavaFX-nek már a 2.1.1-es verziójával is együttműködik az új NetBeans. Kimaradt viszont a korábban ígért JavaScript-támogatás, amelyet most a 7.3-ba ígérnek a fejlesztők.

Amint az ismert, a NetBeans csak az egyik az Oracle által támogatott fejlesztői környezetek közül. A nyílt forrású IDE mellett a vállalat kínálatában megtalálható a JDeveloper is, amely kimondottan az Oracle környezetben fejlesztett vállalati alkalmazások létrehozását célozza. A több nyelvet is támogató (Java, JavaFX, PHP, Groovy, C, C++, Fortran) NetBeans fut a legtöbb elterjedt asztali operációs rendszeren (Windows, Linux, OS X, Solaris), és letölthető innen. Az újdonságokat részletesen taglaló kiadási jegyzék itt érhető el.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.