Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 25. 11:39

Kirajzolódik az európai netsemlegességi stratégia

Adatokat, tapasztalatokat, műszaki megfontolásokat vár az Európai Bizottság a netsemlegesség kérdésében indított konzultáció keretében. A stratégia azonban már kirajzolódni látszik, a mobilszolgáltatók megúszhatják a szigorú szabályozást.

Elindítja a nyilvános konzultációt a netsemlegesség kérdésében az Európai Bizottság - jelentette be tegnap a testület. A konzultáción a Bizottság az érintettek tapasztalatait, érdekeit, érveit várja, a fogyasztók, a szolgáltatók, a tartalomszolgáltatók, eszközgyártók, gerinchálózat-üzemeltetők, befektetők, nemzeti hatóságok és fogyasztóvédelmi szervezetek oldaláról is. A Bizottság különösen négy kérdésre várja az érintettek nézőpontját: internetes forgalommenedzsment, a netes kapcsolat sebességének és minőségének átláthatósága, a felhasználók szolgáltatóváltása és a hálózatüzemeltetők közötti kapcsolatok problémás pontjai.

"Ma a fogyasztók gyakorlatilag nem rendelkeznek választási szabadsággal az internetes ajánlatok között. A konzultáció során összegyűjtött ajánlásokat fel fogom használni, hogy több valódi választási lehetőséget élvezhessenek a felhasználók és pontot tegyek az netsemlegesség európai patthelyzetének végére. A konzultáción gyűjtött információk és a BEREC (az európai kommunikációs hatóságok szövetsége) eredményei gyakorlati ajánlásokká fognak válni" - mondta Neelie Kroes digitális politikáért felelős biztos.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A hivatkozott BEREC-kutatás eredményeit korábban hozta nyilvánosságra a szervezet. Eszerint a piaci verseny hivatott arra, hogy a szolgáltatók üzleti döntéseit korlátozza és a felhasználók a legjobb szolgáltatásban részesüljenek. Ehhez azonban transzparenciára és erős piaci versenyre van szükség - a fogyasztót egyrészt pontosan kell informálni az egyes szolgáltatók forgalommenedzsmentjéről, másrészt amennyiben elégedetlenek, garantálni kell a könnyű szolgáltatóváltást.

A transzparenciát elősegítendő a nemzeti szabályozó testületek és a fogyasztók számára is pontos teljesítményadatokat kell szolgáltatni az internethozzáférés és az egyes netes alkalmazások tekintetében is. A BEREC szerint azonban olyan területeken, ahol nincs érdemi verseny a szolgáltatók között, szükséges a nemzeti szabályozó beavatkozása a netsemlegességgel kapcsolatos problémák megoldására.

Amerikai modellt követhetünk

A BEREC jelentésből fokozatosan kirajzolódik a Bizottság által követni kívánt stratégia is,  Európában az amerikai szabályozáshoz nagyban hasonlító rendszer fogalmazódhat meg. A mobilinternet, ahol nagy a fogyasztók szabadsága, gyakorlatilag mentesülne az explicit netsemlegességi kritériumok alól, a szolgáltatókat csak a forgalomszabályozó gyakorlataik nyilvánosságra hozására köteleznék, a vonalas szolgáltatók azonban, különösen azokon a földrajzi területeken, ahol a felhasználóknak nincs alternatívájuk, a törvény erejével köteleznék a netes semlegesség gyakorlatba ültetésére.

A konzultáció október 15-én zárul, a szükséges dokumentumok itt érhetőek el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról