Szerző: Koi Tamás

2012. július 18. 11:55

Milliószámra rendelik a nano SIM-eket a mobilszolgáltatók

Lapértesülések szerint javában folyik már a készülődés a mobilszolgáltatóknál a következő generációs SIM-szabvány bevezetésére.

Több millió nano SIM-re adtak le megrendelést a közelmúltban az európai mobilszolgáltatók, lapértesülések szerint nem véletlenül: az új generációs iPhone minden bizonnyal ezt a SIM szabványt támogatja majd, az operátorok pedig szeretnék elkerülni a micro SIM-ek bevezetésekor fennálló helyzetet, amikor nem állt rendelkezésre az új kártyákból az igényeknek megfelelő mennyiség. Ahogy tehát 2010-ben a micro SIM-ek, úgy az új, nano SIM-ek bevezetése is egy új generációs iPhone-hoz kötődik majd.

A nano SIM funkcióit és tudását tekintve tulajdonképpen megegyezik a közönséges SIM-kártyákkal, a szabvány valójában csak egy újabb méretkategóriát takar, mely a ma már tucatnyi okostelefonnál használatos micro SIM-eknél is kisebb. A nano SIM-ek a szabvány szerint 12,3 milliméter szélesek és 8,8 milliméter magasak lehetnek, vastagságuk pedig 0,67 milliméter (ezen a téren nincs változás a hagyományos SIM-ekhez képest).


Három SIM-generációs egymás mellett

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az új SIM-formátumot éppen az Apple terjesztette be az Európai Telekommunikációs Szabadalmi Intézetnek (ETSI) idén márciusban. Az új SIM-formátumra a Nokia, a Motorola és a RIM is javaslatot adott be, végül mégis az Apple megoldását fogadták el, néhány apróbb módosítással, kiegészítéssel. A két megoldás közti fontos különbség, hogy a nano SIM - a micro SIM-hez hasonlóan - megfelelő adapterrel száz százalékos visszamenőleges kompatibilitást ígér, míg a másik megoldás ettől eltérő, leginkább a microSD-kártyákhoz hasonló formátum bevezetését hozta volna.

A nano SIM megszületése egyébként korántsem volt olyan feszültségmentes, mint amilyen gyorsan végül végbe ment. Az új szabvány elfogadásáról szóló szavazást márciusban el kellett halasztania az ETSI-nek, mivel a RIM nyíltan megvádolta az Apple-t azzal, hogy a szavazatokat a saját érdekei mentén igyekszik manipulálni. A végső formában végül csak júniusban fogadták el a nano SIM-et, melynek fejlesztését tavaly novemberben jelentette be az Apple.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról