Szerző: Koi Tamás

2012. július 18. 11:55

Milliószámra rendelik a nano SIM-eket a mobilszolgáltatók

Lapértesülések szerint javában folyik már a készülődés a mobilszolgáltatóknál a következő generációs SIM-szabvány bevezetésére.

HIRDETÉS

Több millió nano SIM-re adtak le megrendelést a közelmúltban az európai mobilszolgáltatók, lapértesülések szerint nem véletlenül: az új generációs iPhone minden bizonnyal ezt a SIM szabványt támogatja majd, az operátorok pedig szeretnék elkerülni a micro SIM-ek bevezetésekor fennálló helyzetet, amikor nem állt rendelkezésre az új kártyákból az igényeknek megfelelő mennyiség. Ahogy tehát 2010-ben a micro SIM-ek, úgy az új, nano SIM-ek bevezetése is egy új generációs iPhone-hoz kötődik majd.

A nano SIM funkcióit és tudását tekintve tulajdonképpen megegyezik a közönséges SIM-kártyákkal, a szabvány valójában csak egy újabb méretkategóriát takar, mely a ma már tucatnyi okostelefonnál használatos micro SIM-eknél is kisebb. A nano SIM-ek a szabvány szerint 12,3 milliméter szélesek és 8,8 milliméter magasak lehetnek, vastagságuk pedig 0,67 milliméter (ezen a téren nincs változás a hagyományos SIM-ekhez képest).


Három SIM-generációs egymás mellett

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az új SIM-formátumot éppen az Apple terjesztette be az Európai Telekommunikációs Szabadalmi Intézetnek (ETSI) idén márciusban. Az új SIM-formátumra a Nokia, a Motorola és a RIM is javaslatot adott be, végül mégis az Apple megoldását fogadták el, néhány apróbb módosítással, kiegészítéssel. A két megoldás közti fontos különbség, hogy a nano SIM - a micro SIM-hez hasonlóan - megfelelő adapterrel száz százalékos visszamenőleges kompatibilitást ígér, míg a másik megoldás ettől eltérő, leginkább a microSD-kártyákhoz hasonló formátum bevezetését hozta volna.

A nano SIM megszületése egyébként korántsem volt olyan feszültségmentes, mint amilyen gyorsan végül végbe ment. Az új szabvány elfogadásáról szóló szavazást márciusban el kellett halasztania az ETSI-nek, mivel a RIM nyíltan megvádolta az Apple-t azzal, hogy a szavazatokat a saját érdekei mentén igyekszik manipulálni. A végső formában végül csak júniusban fogadták el a nano SIM-et, melynek fejlesztését tavaly novemberben jelentette be az Apple.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 08:36

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.