Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 17. 15:58

Függetleníti felhős fejlesztéseit az EMC

Bennfentes információk szerint drasztikus átalakítást határozott el az EMC és egy vállalatba szervezi ki intrastruktúra- és platformszolgáltatáshoz szükséges tulajdonait. A meg nem erősített információk szerint a VMware egyes elemei, a CloudFoundry, a Greenplum és a Project Rubicion egyesülne egy ernyő alatt.

HIRDETÉS

Hamarosan drámai átalakulás következik az EMC életében ha igaznak bizonyulnak a bennfentesektől kiszivárgó információk. A cég ugyanis úgy döntött, hogy egy cég alá szervezi ki korábban felvásárolt cégeinek olyan elemeit, amelyek együtt szükségesek egy versenyképes infrastruktúraszolgáltatás létrehozásához.

Függetlenségi háború

A meg nem erősített információk szerint az új vállalat égisze alatt folytatná a Cloud Foundry, a VMware platformszolgáltatása, amely változatos programozási nyelveket, keretrendszereket és egyéb komponenseket támogat. A Cloud Foundry nyílt forráskódú verziója egyelőre számottevően sikeresebb, mint a VMware fizetős változata, és olyan alkalmazások alatt működik platformként, mint az AppFog, az Iron Foundry vagy a Stackato helyben telepíthető PaaS szoftver.

Az új cég másik eleme a Greenplum és Chorus kombináció lenne, amely jelenleg az EMC big data divíziójának felel meg. A divízió a Greenplum analitikai adatbázisszoftvert forgalmazza, valamint két Hadoop-disztribúciót és a Chorus kollaborációs analitikai szoftvert. A Greenplum célgépként is megvásárolható Big Data Appliance néven.

Az új vállalat harmadik eleme a Project Rubicon lenne, amely az EMC és a VMware közösen fejlesztett infrastruktúraszolgáltatásának neve. A Rubicon jelenleg független cégként működik, alkalmazottai a Cloud Foundry műszaki csapatából kerültek ki, fizetésüket pedig az EMC és a VMware adja össze. A vállalkozás létrehozásának célja a CloudFoundry függetlenítése volt az EMC és a VMware szervezeti szorításából. Legjobb tudomásunk szerint a Project Rubicon csapata Iaas-technológiákat fejleszt, amelynek műszaki alapját a 2007-ben felvásárolt Mozy szoftvere adja.

Rövidtávú áldozat

Az információk szerint ebben az elképesztően kusza helyzetben tenne rendet és alapvetően a felhős technológiák fejlesztését szakítaná ki a VMware és az EMC hierarchiájából az új vállalat létrehozása. Az elemzők szerint erre szükség is lehet, a Cloud Foundry és az EMC illetve a VMware rövidtávú céljai között ugyanis konfliktusok vannak, így az EMC vezetése joggal félhet attól, hogy a jövőbemutató fejlesztés a döntéshozatali függetlenség nélkül lendületét veszti.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A lendületre pedig szükség lesz. Az infrastruktúra- és platformszolgáltatások terén ugyanis egyre kiélezettebb a verseny, a Microsoft Azure mára egy teljes platformmá vált, IaaS és PaaS, illetve hibrid funkciókkal, Hadoop-támogatással. Feltörekvőben van az OpenStack, amely mögé már felsorakozott a HP, az IBM és a Red Hat, az Amazon AWS a kis fejlesztők után immár a nagyvállalatok számára is egyre komolyabb alternatívát képvisel.

Ez a kép joggal lehet rémisztő az EMC vezetése számára. Ugyanis amíg a nagyvállalati adatközpontokban gyakorlatilag egyeduralkodó a VMware virtualizációja, a tárolókban pedig az EMC toronymagas piacvezető, a felhős rendszerek (vCloud, vFabric, PaaS, Cloud Foundry, Mozy és a számtalan szoftverszolgáltatás) azonban nem állnak össze egy egységes megoldássá.

Vezércsere

A pletykák szerint az átszervezéseknek köszönhetően Paul Maritz, a VMware jelenlegi elnök-vezérigazgatója elhagyni kényszerül a céget, helyére pedig Pat Gelsinger, az EMC jelenlegi operatív igazgatója, Intel-veterán kerül majd. A feltételezések szerint Maritznak azért kell mennie, mert a VMware nem tudta megőrizni domináns pozícióját a vállalati virtualizáció piacán. A cég ugyan ma is piacvezető, az egykor egyeduralkodó vállalat mellé fokozatosan hiteles alternatívák nőttek fel, miközben a VMware több éves technológiai fölénye elolvadt.

A belső informátorok szerint a látványos átszervezés első elemeit már a július 23-án esedékes negyedéves pénzügyi jelentés alkalmával bejelentheti a cég, a teljes forgatókönyvre azonban valószínűleg egészen augusztusig várni kell majd.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 04:56

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.