Szerző: Koi Tamás

2012. július 17. 10:37

Pár éven belül mutogathatunk a mobiljainknak

Néhány év múlva teret kaphat a mobiltelefóniában is a gesztusokkal vezérelhető felhasználó interfész, vagyis a készülékek kezeléséhez meg sem kell majd érinteni a kijelzőt - legalábbis ezt jósolja egy kutatócég.

A nem is olyan távoli jövőben tömegesen elterjedhetnek a kézmozdulatokkal és hanggal vezérelt mobiltelefonok, a hagyományos, érintőkijelzős megoldások mellett - állítja az ABI Research. A kutatócég szerint a gesztusokkal vezérelt felhasználói interfész már most is rendkívül népszerű, igaz egyelőre csak az otthoni szórakoztatóelektronika területén: a rendszer előszelét a kutatócég szerint a Microsoft Xbox 360 konzolgépéhez csatlakoztatható Kinect mozgásérzékelő jelentheti.

Az ABI úgy látja, a Kinecthez hasonló megoldások megjelenése az okostelefon-szegmensben korszakváltást fog eredményezni, melynek hatására 2017-ben már 600 millió olyan mobilkészülék lesz használatban világszerte, melyet mutogatással és hanggal egyaránt lehet vezérelni. Utóbbi egyébként egyáltalán nem számít újdonságnak, a hangfelismerés az utóbbi időszakban fontos kiegészítő képessége lett jellemzően a felsőkategóriás okostelefonoknak.

00:31
 

Vega LTE Launching

Még több videó

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A technológia begyűrűzése a mobiliparba szakértők szerint az alkatrészgyártók és a szoftverfejlesztő cégek, valamint alkalmazásfejlesztők számára is új lehetőségeket és új kihívásokat fog jelenteni. A rendszer működése emellett komoly technológiai kihívás elé állítja a gyártókat, így például biztosítani kell, hogy a kamerával működő mozgásérzékelő tág fényerő-határok közt, valamint a legkülönfélébb háttereknél is működjön, emellett nem elhanyagolható szempont egy ilyen rendszer extra energiafogyasztása sem, amit szintén a lehető legnagyobb mértékben mérsékelni kell.

A mobilszektor nagyobb technológiai beszállítóinak a fantáziáját láthatóan élénken foglalkoztatja már most is a gesztusvezérlés, a Qualcomm például egyes Snapdragon lapkáit olyan képességekkel ruházza fel, melyek hozzájárulnak a gesztusjelek értelmezéséhez, igaz, egyelőre ezeket a chipeket elsősorban okostévéknél használják. Az első, kamerát használó gesztusvezérelt okostelefont egyébként tavaly novemberben dobta piacra egy dél-koreai cég, a Pantech.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról