Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 17. 10:42

Bemutatkozott az Office 2013

Egyik legjövedelmezőbb termékét rajzolta újra a Microsoft. Az új Office így mindig kockázatot hordoz, a szoftverház azonban most hatalmasat lépett az üzleti modell területén. Követik a felhasználók?

A Microsoft magyar idő szerint tegnap késő este bemutatta az Office család legújabb tagját, amely a keresztségben az Office 2013 nevet kapta. Az új programcsomag illeszkedik a Windows 8 és a Windows Phone 7 által megkezdett sorba, olyan átmeneti terméknek látszik, amely egyrészt kénytelen kiszolgálni a Microsoft meglévő felhasználóit és korlátozzák a már meglévő műszaki alapok is, új funkcióival és új üzleti modelljével azonban már egyértelműen előre tekint.

Sok felhő

A Microsoft már korábban is használt felhős megoldásokat az Office-ban, elég csak a OneNote számítógépek és a webes felület közötti automatikus szinkronizációjára gondolni. Ezt azonban az Office 2013 sokkal messzebb viszi. A dokumentumokat például alapértelmezett módon a SkyDrive fiókunkba menti, így az összes, internetre kapcsolódó eszközünkről elérhetjük azokat. Lesz természetesen offline funkció is, a módosításokat pedig újra internethez jutva szinkronizálja a rendszer.

Teljesen új funkció barangolás. Az Office-ba bejelentkezve automatikusan letöltődnek a személyes beállításaink, sablonjaink, és saját egyéni kivételszótárunk is. Hasznos képesség, hogy ilyenkor a dokumentumokban való pozíciónk is szinkronizálódik, vagyis számítógépet váltva azonnal ugyanonnan folytathatjuk az adott dokumentum szerkesztését.

A felhő azonban leginkább az Office új üzleti modelljén üt át: az irodai rendszer ugyanis csak előfizetéses modellben lesz elérhető. Az új modellben egy előfizetéshez több telepítés tartozik, így a család több számítógépére, vagy több eszközünkre is feltehetjük az Office-t. A Customer Preview Live-azonosítónként 5 ilyen telepítést engedélyez, a végleges kiadásban ez változhat. Az előfizetők számára különböző apróságokkal fog kedveskedni a Microsoft, így Skype-percekkel vagy extra SkyDrive tárhellyel. Az előfizetés további előnye, hogy a néhány év múlva elérhető új verzió is "ingyen" jár majd.

Sok közösség

A programcsomag fejlesztését nem hagyta érintetlenül a Skype és a Yammer felvásárlása sem. A Skype az Office 2013 elválaszthatatlan, integrált részeként lesz elérhető, az előfizetők minden hónapban 60 ajándékpercet is kapnak a szolgáltatásban. A Lync is teljesértékű Skype-klienssé válik, amelybe behúzhatjuk Skype-os névjegyzékünket és üzeneteket küldhetünk illetve hívást indíthatunk Skype-os ismerőseink felé. A Yammer felvásárlása is érezteti hatását, a nagyvállalati közösségi szolgáltatás a SharePoint és Microsoft Dynamics alkalmazásokkal integrálódik hamarosan.

Az új Outlook, Bing Maps integrációval

Az Office-os névjegyzék is lesz People Card néven, amely részletes kontakt-adabázissá növi ki magát. A People Card képes lesz információkat behúzni a Facebook és a LinkedIn közösségi hálókból is, de lesz jelenlét, státuszüzenet és "activity feed" is. Ezzel a People Card gyakorlatilag egy teljesértékű, nem-webes közösségi szolgáltatás képességeivel rendelkezik majd, adja magát, hogy a Yammerrel együtt ez legyen a nagyvállalatok de facto közösségi rendszere.

Kevés Metro

Az Office 2013 csak két Metro felületű alkalmazást kapott, a Lync csevegőrendszer és a OneNote kapott az új interfész-paradigmát használó felületet. Az Office 2013 egyéb alkalmazásai azonban a hagyományos asztal-paradigmát használják, de az interfészt optimalizálták érintős bevitelre is, ujjal használva a felületelemek közötti térköz megnő, így könnyebb őket eltalálni ujjal. A tapasztalatok szerint azonban ez egyelőre meglehetősen inkonzisztens, a programcsomag használatához egyelőre mindenképp egér és billentyűzet ajánlott.

Jobb grafikonok és adatelemzés az Excelben

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Figyelembe véve, hogy az Office 2013 a Windows RT-s tabletek integrált része lesz már októbertől, a Microsoftnak rendkívül kevés ideje van arra, hogy az irodai programcsomag felületét átszabja. Egyelőre kijelenthető, hogy valószínűleg nem fogja, az tabletes Office így inkább szükségmegoldás lehet ezeken az eszközökön - legalábbis addig, amíg egérrel és billentyűzettel el nem látjuk.

Néhány verzió

A Microsoft bejelentése szerint elválik egymástól az Office programcsomag és az előfizetéses rendszer (a tulajdonképpeni licenc) márkázása, az Office előfizetéseit az Office 365 márka alá tették be. Az Office 365 Home Premium a végfelhasználóknak szól, az Word-Excel-PowerPoint-OneNote négyes használati joga mellett 20 gigabájtos SkyDrive tárhely és 60 Skype-perc jár az előfizetés mellé. A kisvállalatok az Office 365 Small Business Premium csomagot használhatják, amely mellé "üzleti szintű email" (Outlook), megosztott naptárak, weboldal-eszközök és HD konferenciázás jár, utóbbi feltehetőleg Skype-on keresztül. A nagyvállalati felhasználóknak az Office 365 ProPlus csomagot kínálja a Microsoft, amely felhős menedzsment-felülettel és "fejlett üzleti képességekkel" is rendelkezik majd.

Ingyen kipróbálható

Az Office 2013 Customer Preview státuszú verziója már ma letölthető és ingyenesen kipróbálható. A letöltéshez egy Live azonosítóra lesz szükség, ezután már le is tölthető az irodai programcsomag. Sajnos a nyelvi változatokból egyelőre csak angol és spanyol érhető el.

Fontos információ ugyanakkor, hogy az Office 2013 nem támogatja a Microsoft korábbi operációs rendszereit, így sem Windows XP, sem Windows Vista alá nem lesz telepíthető. A támogatott rendszerek listája így két elemű lesz: a ma elérhető Windows 7 és az októbertől kapható Windows 8. Az XP-s és vistás gépeken tehát az Office 2010 lesz az utolsó támogatott verzió, ha azonban valaki nagyon szeretné az Office 2013-at futtatni, akkor jó megoldás lehet a mindössze 40 dolláros Windows 8 upgrade akció.

Az Office 2013 alapos tesztelése után természetesen jelentkezünk sokkal részletesebb elemzéssel is, amelyben az egyes alkalmazások újdonságaira is kitérünk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról