Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 13. 13:37:00

Több százmilliót fizet az LG árkartell miatt

Mintegy tíz vállalat egyezett ki polgári peres eljárásban az alperesekkel a hosszú ideje folyó árrögzítési ügyben.

A polgári peres eljárás lezárásaként az LG Electronics 380 millió dollárt fizet az alpereseknek az LCD-piacon elkövetett árrögzítési gyakorlatért. A tíz perbe fogott vállalat közül ezzel a dél-koreaiak fizetik messze a legnagyobb összeget, a teljes kártérítés több, mint egyharmadát.

A nagyobb kijelzőgyártók ellen indított csoportos per felperesei szerint a gyártók a 90-es évek végétől 2006-ig egyeztették és rögzítették a panelek árait, ami a felvásárló tévé- és noteszgépgyártók számára a valódi versenyhez képest magasabb költségszintet eredményezett. A kijelzőgyártókat a párhuzamos büntetőjogi perben már bűnösnek találták és büntetés megfizetésére is kötelezték, a polgári perben a felperesek kártérítési igényeiket nyújtották be.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A megegyezésről a felperesek ügyvédje adott információt, a kikerült dokumentum szerint az LG Electronics 380 millió dollárt, az AU Optronics 170 milliót, a Toshiba pedig 21 millió dollárt fizet. A Reuters megkeresésére az LG Electronics nem válaszolt. Az AU Optronics szóvivője közölte, hogy a kártérítést a korábban képzett tartalékból fizetik, így az a jövőbeni üzleti eredményeken nem fog látszani. A Toshiba hangsúlyozta, hogy továbbra is tagadnak minden törvénytelenséget, a megegyezésbe pusztán azért mentek bele, hogy a további költségeket elkerüljék és végre lezárhassák a peres ügyet.

A perben korábban a Samsung, a Sharp és a Hitachi korábban kiegyezett már, azt a dokumentumot már a bíróság is elfogadta. A most bejelentett megegyezés egyelőre nem végleges, arra a pert levezető bírónak is rá kell még bólintania. Amennyiben ez az akadály is elhárul, a kijelzőgyártók összesen több, mint egymilliárd dollárt fizetnek majd az árrögzítés által megkárosított partnereiknek.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 13:37

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.