Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Több százmilliót fizet az LG árkartell miatt

Gálffy Csaba, 2012. július 13. 13:37
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Mintegy tíz vállalat egyezett ki polgári peres eljárásban az alperesekkel a hosszú ideje folyó árrögzítési ügyben.

A polgári peres eljárás lezárásaként az LG Electronics 380 millió dollárt fizet az alpereseknek az LCD-piacon elkövetett árrögzítési gyakorlatért. A tíz perbe fogott vállalat közül ezzel a dél-koreaiak fizetik messze a legnagyobb összeget, a teljes kártérítés több, mint egyharmadát.

A nagyobb kijelzőgyártók ellen indított csoportos per felperesei szerint a gyártók a 90-es évek végétől 2006-ig egyeztették és rögzítették a panelek árait, ami a felvásárló tévé- és noteszgépgyártók számára a valódi versenyhez képest magasabb költségszintet eredményezett. A kijelzőgyártókat a párhuzamos büntetőjogi perben már bűnösnek találták és büntetés megfizetésére is kötelezték, a polgári perben a felperesek kártérítési igényeiket nyújtották be.

A megegyezésről a felperesek ügyvédje adott információt, a kikerült dokumentum szerint az LG Electronics 380 millió dollárt, az AU Optronics 170 milliót, a Toshiba pedig 21 millió dollárt fizet. A Reuters megkeresésére az LG Electronics nem válaszolt. Az AU Optronics szóvivője közölte, hogy a kártérítést a korábban képzett tartalékból fizetik, így az a jövőbeni üzleti eredményeken nem fog látszani. A Toshiba hangsúlyozta, hogy továbbra is tagadnak minden törvénytelenséget, a megegyezésbe pusztán azért mentek bele, hogy a további költségeket elkerüljék és végre lezárhassák a peres ügyet.

A perben korábban a Samsung, a Sharp és a Hitachi korábban kiegyezett már, azt a dokumentumot már a bíróság is elfogadta. A most bejelentett megegyezés egyelőre nem végleges, arra a pert levezető bírónak is rá kell még bólintania. Amennyiben ez az akadály is elhárul, a kijelzőgyártók összesen több, mint egymilliárd dollárt fizetnek majd az árrögzítés által megkárosított partnereiknek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.