:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. július 11. 13:43

Feladná magát a fájlcserélés cézárja

Kim Dotcom és a Megaupload üzemeltetésében résztvevő társai szeretnék feloldani a patthelyzetet, ami köztük és az FBI között alakult ki. Elkerülve, hogy Új-Zélandon kelljen meghallgatást összehozni, a webceleb visszautazna az USA-ba, de az ottani védekezéshez pénzre van szüksége.

Az illegálisnak ítélt Megaupload üzemeltetése miatt üldözőbe vett Kim Dotcom gyakorlatilag kisemmizve tengeti most életét a távoli Új-Zélandon, ugyanis a Megaupload razzia során nem csak a szervereket foglalta le a hatóság, hanem a provokatív botrányhős vagyontárgyait is, illetve a bankszámlákat is befagyasztották.

Ugyan a német fájlcsere-cézárt előállítani egyelőre még nem tudták, de ennek ellenére Dotcom élete ellehetetlenült, legalábbis azon a szinten, ahol ő szeretne élni. A Megaupload hét alkalmazottját és Kim Dotcomot az Amerikai Egyesült Államok kormánya bűnszövetkezetben elkövetett szerzői jogok megsértésével vádolja, amivel illegálisan 500 millió dollárnál is több bevételre tettek szert a hirdetésekből és az előfizetési díjakból. A Megaupload már nem működik, így a hatóságok részben elérték céljukat és a nyomait is eltüntették a webről a kártékony szolgáltatásnak, de a felelősségre vonás még hátra van.

Kim Dotcomot sarokba szorították, most pedig úgy fest, hogy még Új-Zélandon sem tudja elkerülni a jogi következményeket, elindult ugyanis a távoli szigetországban is a kiadatási eljárás. Innentől kezdve egyébként is idő kérdése lenne, hogy az USA mikor szállíthatja el és veheti kezelésbe saját területen a szökevényt.

Nyilván a helyzetet látva, Kim Dotcom úgy döntött, hogy feladná magát és hajlandó lenne önként visszautazni az Egyesült Államokba, megspórolva a kiadatás mizériáját és költségeit. Cserébe viszont azt kéri, hogy kapjon garanciákat egy fair bírósági tárgyalásra, kapja vissza a pénzét, hogy támogatni tudja családját és kifizethesse a perköltségeit, ami a várhatóan hosszú hónapokig vagy évekig tartó bírósági csatározások során több millió dollár is lehet.

Adjatok pénzt és perelhettek!

Dotcom ezen igényeit egyébként Twitteren jelentette be: “Hey DOJ, megyünk az USA-ba. Nem kell kiadatás.Biztosítékot és a pénzeink újra elérhetővé tételét akarjuk, amiből az ügyvédeket és a megélhetést fizetjük”. A német fájlcsere mogulnak és üzlettársainak egyébként komoly jogász csapata működik világszerte. Több mint 25 ügyvéd dolgozik jelenleg is négy különböző országban különálló eseteken a Megaupload kapcsán. Ira Rothken, az amerikai jogászcsapat vezetője úgy nyilatkozott, hogy egyelőre még egyikőjük sem kapott egy centet sem a szolgálataiért, de a képzett ügyvéd ezen felül nem árult el részleteket, nem lehet tudni egyáltalán, hogy milyen megállapodást kötöttek a klienssel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A történet állóvizét az kavarta fel, hogy tegnap kiderült, a kiadatási meghallgatást elhalasztották idén augusztus 7-ről jövő év márciusára. Viszont Dotcom az új-zélandi lapoknak már most is azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nincs pénze fedezni a jogi védelmet, sem a megélhetést. Dotcom azt állítja, hogy a hatóságok igyekeznek “kivéreztetni” és megvárni, amíg semmilyen támogatásra nem számíthat. Dotcom viszont arról is beszélt, hogy az általa tegnap felajánlott egyezségbe az FBI soha nem fog beleegyezni, ugyanis a hivatal tudja, hogy esélye sem lenne megnyerni a pert a Megaupload ellen.

A határozott Kim Dotcomot valószínűleg látni fogjuk még később kevésbé keménynek is. Az amerikai hatóságok vérszemet kaptak és biztosak lehetünk benne, hogy példát statuálnak a mindig is provokatív, arrogáns és szemtelen online bűnözővel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.