Szerző: Koi Tamás

2012. július 10. 16:27

Teljes összeomlás volt a France Telecomnál

Múlt hétvégén összeomlott a France Telecom országos hálózata Franciaországban, vagyis valóra vált az a vészhelyzet, mely minden szolgáltató rémálmában kerül csak elő. Az ügy horderejét jól jelzi, hogy a nagypolitikáig is eljutott a probléma, egyes dolgozók szerint az egésznek az elbocsátásokhoz lehet köze.

Komoly műszaki krízishelyzet állt be múlt pénteken Franciaország legnagyobb mobilszolgáltatójánál, a France Telecom Orange márkanevű szolgáltatása az esti órákban teljesen leállt. A szakembereknek csak szombat hajnalra sikerült elhárítaniuk a problémát, a kieső időszakban mintegy 28 millió előfizető maradt mobilszolgáltatás nélkül. Az ügy jelentőségét jól jelzi, hogy a témában megszólalt az illetékes francia miniszter is, az új kormány pedig máris megígérte, hogy az összes szolgáltatónál vizsgálatot kezdeményez, hogy ne fordulhasson elő hasonló mértékű kimaradás a jövőben.

A France Telecom által kiadott nyilatkozat szerint a műszaki hibát nem kapacitásprobléma okozta múlt pénteken: a leállást a szolgáltató ügyfélazonosításra használt rendszerének, angolul home location registerének (HLR) a meghibásodása okozta. Mivel ez a rendszer az egyik kulcseleme a mobilhálózatnak, az ügyfelek a probléma elhárításáig sem telefonálni, sem üzenetet küldeni nem tudtak, valamint adatforgalmazásra sem lehetett használni a készülékeket.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A pénteki leállás a lehető legrosszabbkor jött az egyre erősebbé váló konkurenciaharc miatt szenvedő multinak. A vállalat hónapokkal ezelőtt több tízezer munkavállalót érintő leépítési hullámot indított el, mely közvetetten hozzájárult több alkalmazott öngyilkosságához is. Az ügy hatalmas port kavart és bejárta a nemzetközi sajtót is, az új kormányzat most éppen ezért szakértők szerint olyan szabályozási környezetet kíván kialakíttatni a helyi hírközlési hatóságon (Arcep) keresztül, mely hozzájárulhat a munkahelyek megtartásához.

A francia mobilpiacon élénkülő verseny egy új piaci szereplő, a Free Mobile megjelenéséhez köthető, mely akárcsak hazánkban az MPVI, negyedikként csatlakozott a saját hálózattal rendelkező operátorokhoz. Az új szereplő megjelenését szinte azonnali heves árverseny követte, ami a három inkumbens szolgáltatónál jelentős arányú elbocsátásokat eredményezett. A France Telecomnál dolgozó meg nem nevezett források szerint ez is hozzájárulhatott a múlt pénteki leálláshoz, a hálózatfelügyeletet és az üzemeltetést ugyanis kevesebb emberrel kell megoldaniuk a cégeknek, ami veszélyeztetheti a szolgáltatás minőségét.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról