Szerző: Koi Tamás

2012. július 9. 09:23

Változatlan áron dupláz a Telenor Hipernet

Rövidesen a Telenornál is elindul az LTE-alapú mobilhálózat, mely a nemrég felújított infrastruktúrát felhasználva lényegesen nagyobb adatátviteli kapacitást biztosít azoknak a felhasználóknak, akik a szolgáltatás lefedettségi területén tartózkodnak és LTE-kompatibilis terminállal rendelkeznek.

Napokon belül a Telenornál is elindulhat a marketingesek által többször tévesen 4G-s rendszernek nevezett Long Term Evolution (LTE) technológiára épülő mobilhálózat kereskedelmi üzeme. A HWSW információi szerint a társaság több hónapnyi, részben az ügyfelek körében elvégzett tesztelés után, a nemrég felújított infrastruktúrán keresztül egyelőre korlátozott lefedettséggel kínálja a szolgáltatást. Az LTE-alapú mobilnet a Telenornál a tavaly nyáron bevezetett Hipernet márkanév alatt fut majd, az elméleti maximális sávszélesség pedig 84 Mbps lesz, vagyis a jelenlegi, HSPA+ rendszerben biztosított átviteli sebességet megduplázza a szolgáltató. Duplázódik a forgalmazható adatmennyiség a Hipernet 42 szolgáltatáshoz képest, az ár azonban nem változik, vagyis kétéves előfizetéssel 8090 forint a szolgáltatás havi díja.

Hipernet 2.0

A Telenor ezzel a T-Mobile után a második olyan mobilszolgáltató lesz az országban, mely bevezeti portfóliójába az LTE-technológiát. A társaság ráadásul a rendelkezésre álló sávszélesség tekintetében - legalábbis elméletileg - meg is előzi a piacelsőnek számító Magyar Telekomot, mely idén januárban indította be az LTE szolgáltatás kereskedelmi üzemét először Budapesten, majd a nyár elején több vidéki városra is kiterjesztve. A Telenor az LTE-fejlesztésekkel ezúttal nem Budapestre koncentrál, a cég azoknak a településeknek a listáját már közzé is tette, ahol részlegesen vagy teljes egészében elérhető a Hipernet 84 szolgáltatás.

A norvég tulajdonú operátor versenytársához hasonlóan az 1800 MHz-es frekvenciasávban, SingleRAN hálózati elemek felhasználásával biztosítja a szolgáltatást, az infrastruktúra eszközöket éppúgy a ZTE szállítja a szolgáltató számára, mint a 3G-s hálózat többi rádiós- és vezérlőelemét. A Telenor a Magyar Telekomhoz viszonyítva nagyobb spektrumot tudott allokálni a szolgáltatásnak, hiszen eleve kétszer annyi frekvenciával rendelkezik az 1800 MHz-es sávban, mint versenytársai. A vállalat ennek köszönhetően tud gyorsabb letöltési sebességet biztosítani előfizetőinek a versenytársnál.

A Telenor valójában régóta megtehette volna, hogy hálózatán elindítja az LTE-szolgáltatást. A cég tavaly év elején a ZTE eszközeit felhasználva kezdte meg átfogó hálózatmodernizációs munkálatait, melynek részeként egy év alatt lecserélődött a teljes 3G-s hálózati infrastruktúra, beleértve a bázisállomásokat és kapcsolóközpontokat (MSS). Az új állomások kapcsán az operátor hangsúlyozta, hogy a ZTE által biztosított eszközök már LTE-képesek, a szolgáltatás bekapcsolása pedig szoftveres úton elvégezhető.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

A szolgáltatókon, illetve a szakmán belül általában megoszlanak a vélemények arról, hogy az LTE technológiának a mostani körülmények közt milyen létjogosultsága van, több mobilszolgáltató illetékese - köztük Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója - néhány hónappal ezelőtt még úgy nyilatkozott, nem érett meg a piac a technológia bevezetésére, jóllehet a háttérrendszerek készen állnak a szolgáltatás biztosítására. Ezt Laska egy év eleji sajtótájékoztatón demonstrálta is.

Elemi érdek

Az LTE kapcsán elsősorban a végberendezések, vagy más néven terminálok szűkös választéka jelenti a problémát, másrészről nincs ma olyan életszerű felhasználási mód, mellyel az egyéni felhasználók tartósan ki tudják használni a technológiában rejlő lehetőségeket. A rendszer ugyanakkor nem kizárólag az előfizetők számára biztosíthat előnyöket, hiszen a nagyobb kapacitású cellák egyszerre több ügyfelet képesek megfelelő sávszélességű mobiladat-kapcsolattal ellátni, ami a dinamikusan növekvő ügyfélszámot tekintve a mobilszolgáltatók elemi érdeke.

Nem véletlen, hogy a mobilhang- és mobilnet-piacon ügyfélbázisának méretét tekintve egyaránt harmadik szereplőnek bizonyuló Vodafone-nak egyelőre egyáltalán nem sürgős az LTE technológia bevezetése, a cég a sávszélesség feljebb tornászása helyett láthatóan a lakossági lefedettség növelésére koncentrál. A Vodafone a frekvenciaaukción elnyert spektrumokat is felhasználva ma az ország lakosságának mintegy 90 százalékát éri el 3G-s hálózatával, miközben a T-Mobile és a Telenor jóval alulmarad ebben a versenyben.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 22. 18:58

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.