Szerző: Koi Tamás

2012. július 5. 16:27

Az egész m3D-t újranézhetik a T-Home és UPC ügyfelek

A hét eleje óta több országos és lokális műsorszóró kínálatában megjelent az első magyar 3D-s tévécsatorna, az m3D, melynek teljes műsorválasztékát visszanézhetik a T-Home és UPC-előfizetők a tesztadás időtartama alatt.

Nem csak az olimpiai közvetítések, hanem a Médiaszolgáltatás-támogató és vagyonkezelő alap (MTVA) 3D-s tévécsatornájának, az m3D-nek a teljes 3D-s műsorkínálata felkerül a Magyar Telekom és a UPC Magyarország által üzemeltetett IPTV- illetve kábeltévé-szolgáltatás videotárába. Mindez azt jelenti, hogy az előfizetők - amennyiben megfelelő tévékészülékkel és beltéri egységgel rendelkeznek - a tesztadás ideje alatt tetszőleges számban újra nézhetik a térhatású tartalmakat.

Az előfizetők a tesztidőszak kezdetén az m3D természetfilmjeit és más, elsősorban ismeretterjesztő filmkeit nézhetik újra az archív tv és videotár szolgáltatásokban, július végétől pedig az olimpiai közvetítések is felkerülnek a repertoárba. Utóbbiak a jogtulajdonossal kötött megállapodás értelmében az élő közvetítést követő hét napon belül nézhetők újra. Mind a T-Home IPTV, mind a UPC kábeltévé-szolgáltatása (bizonyos beltéri egységekkel) alkalmas az élő adás rögzítésére és korlátlan idejű eltárolására, így aki egy-egy versenyszámról tovább is meg kívánja őrizni a felvételt, annak javasolt a felvételi funkció használata.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Az MTVA június közepén jelentette be, hogy részben saját gyártású és vásárolt 3D-s tartalmakkal, valamint az olimpia ideje alatt napi legalább 16 órányi sportközvetítést sugározva elindítja az m3D csatornát. Az ország első térhatású televíziócsatornája az Antenna Hungária DVB-T rendszerében kezdte meg a tesztsugárzást június közepétől, a többi kábelszolgáltató repertoárjába hétfőn került be a csatorna, melyet külön előfizetési díj nélkül biztosít a legtöbb társaság.

Az m3D 3D-s tartalmainak megtekintéséhez a megfelelő kimenetekkel ellátott beltéri egységeken kívül értelemszerűen szükség van egy 3D-s kép megjelenítésére képes eszközre (tévékészülék vagy projektor) - ez utóbbiakból becslések szerint nagyjából 150 ezret vásároltak eddig országszerte. A hazai 3D-s tévékészülékek piacát szinte teljes egészében a két koreai gyártó, a Samsung és az LG uralja - eddig azonban zömében Blu-ray kiadványok vagy számítógépes játékok révén lehetett kihasználni a tévékészülékek képességeit.

a címlapról