Szerző: Bodnár Ádám

2012. július 23. 13:19

USB: legyen egy töltő mind felett!

Új specifikációt dolgozott ki az USB 3.0 mögött álló iparági szövetség, amelynek célja a nagyobb étvágyú külső eszközök táplálásának megoldása. Az USB Power Delivery szabványnak 100 wattos teljesítmény a felső határa, így a különféle egyedi laptoptöltőket is leválthatja.

Több kakaó!

Elkészült az USB Power Delivery Specification, amelynek célja a nagy sebességű soros interfész által átadható teljesítmény jelentős növelése. A jelenlegi USB 3.0 szabvány szerint egy USB-s eszköz legfeljebb 1,5 amperes áramot vehet fel 5 voltos feszültség mellett, ami már egy külső merevlemez vagy optikai meghajtó számára sem mindig elegendő. Ilyenkor vagy külső tápegységre vagy egy második, kizárólag tápellátást szolgáló USB-kábelre van szükség a működéshez.

Az új szabvány, amely az USB 2.0 és USB 3.0 kiegészítéseként született meg, öt különféle teljesítményszintet határoz meg, a jelenleg elterjedt 5V/1A felel meg az egyes szintnek (Profile 1), a csúcsot képviselő Profile 5 már esetében 20V/5A, azaz 100 Watt az átadható maximális teljesítmény. Ez már elegendő gyakorlatilag bármilyen külső periféria táplálására. A szabvány kidolgozói szerint ezzel nem csak a számítógépekhez csatlakozó külső perifériák tápellátását lehetne egyszerűbbé tenni, vagy az akkuk töltését gyorsabbá, hanem akár magukat a számítógépeket is USB-csatlakozón keresztül lehetne tölteni. Ez végső soron lehetővé tenné egy szabványos töltőinterfész elterjedését - többé nem jelent majd problémát egy eltérő típusú gép és töltő együttes használata, hamarosan minden laptopot USB-n keresztül tölthetünk majd.

01:22
 

USB Power Delivery Demonstration

Még több videó

Egyfajta töltő minden laptophoz

A mobiltelefon-iparban néhány éve már megállapodtak a gyártók a microUSB-interfész használatáról a hálózati töltők számára, ez könnyebbséget jelent a felhasználók számára, valamint költségcsökkentési lehetőség a mobilgyártók oldalán - nincs szükség eltérő típusú és felépítésű töltőkre az eltérő modellekhez. Ha ugyanezt a megoldást meg lehetne honosítani a laptopok terén, hasonló előnyök jelentkeznének. Egyelőre nem tudni, mikor jelenhetnek meg a piacon az első USB-n keresztül tölthető noteszgépek, a specifikáció elkészültétől az eszközök bolti premierjéig azonban évek is eltelhetnek.

"Az USB Power Delivery révén jelenősen csökkenthető az elektronikai hulladék az egyedi, platformspecifikus töltők elhagyásával" - mondta a bejelentés kapcsán Brad Saunders, az USB 3.0 Promoter Group igazgatótanácsának elnöke. "Meglátásunk szerint komoly mozgás indul meg a szabványra épülő univerzális töltők felé, leginkább a PC-gyártók körében, akik szabványosra cserélhetik hálózati töltőiket, és megjelenhetnek olyan USB hubok vagy asztali monitorok, amelyek USB Power Delivery képességgel rendelkeznek."

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

"Az USB mindig is egy kábelen egyesítette az adat- és energiatovábbítást, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ennyire magától értetődővé vált a használata" - tette hozzá Robert Hollingsworth, az SMSC USB Products Group vezetője. "Meggyőződésünk szerint az USB Power Delivery a következő nagy lépés az USB fejlődése során, hogy a nagy sávszélességű adat és az áram továbbra is egy egyszerű, szimpla, hétköznapi kábelen érkezzen."

Mindkét irányba

A szabvány lehetővé teszi a töltést mindkét irányba, vagyis akár egy asztali PC-ről is feltölthető lesz USB-kábel segítségével egy noteszgép például. A noteszgép elláthatja árammal a hozzá csatlakoztatott monitort, de akár a konnektorba dugott monitorról is lehet majd a laptopot táplálni, az akkumulátorát tölteni. A nagyobb teljesítményű USB működéséhez persze új kábelekre is szükség lesz majd, mivel a jelenlegieket nem ekkora feszültséghez és áramerősséghez tervezték - 100 wattos terhelés alatt egy mai USB-kábel valószínűleg elolvadna.

Az USB Implementers Forum augusztus elején Washington, DC-ben tart egész napos konferenciát az USB Power Delivery szabvány további várható fejlesztéseiről, ahol már prototípus eszközöket is megtekinthetnek az érdeklődők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról