Szerző: Dojcsák Dániel

2012. július 3. 13:57

Az élő tévéadás a warez új húzóága

A nyári sportesemények időszakában nem ritka kérdés: lehet nézni neten? A válasz többnyire kiábrándító, a televíziós tartalmak jogosítása továbbra is nagyon konzervatív, helyfüggő és a legtöbb helyi médiaképviselet nem vásárolja meg az online jogokat.

A warez viszont mindig ott üti fel a fejét, ahol a legnagyobb igény van a tartalomra és ahol a legkevésbé vannak kielégítve a felhasználói igények. Az on-demand videós és zenei szolgáltatások terjedésével párhuzamosan több országban érezhetően visszaszorulóban vannak a kalózforrások, az élő műsorok illegális továbbítása viszont virágkorát éli - derül ki a Google és a PRS for Music jogvédő szervezet közös felméréséből.

A kutatás 153 weboldalt vizsgált meg és elemezte az üzleti modelleket, ahol feltételezhetően jelentős szerzői jogi visszaélés történik. Az alapvető tevékenységek hat fő területre sorolhatóak: Élő tévé átjátszás, p2p fájlcsere közösség, előfizetői közösség, zenekereskedelem, freemium warez és beágyazott streaming.

Nagy a kereslet az élő adásokra

Ha csípőből kellene megtippelni, hogy melyik kategória dinamikája a leglátványosabb, akkor bizonyára mindenki a klasszikus fizetős letöltő vagy fájlcsere-oldalakat említené. Pedig a valóság az, hogy az élő tévéadásokhoz hozzáférést engedő megoldások szaporodnak a leggyorsabb tempóban. Ide kell érteni azokat a szolgáltatásokat is, amik fizetős, illetve azokat, amik ingyenes tévéadásokat tesznek elérhetővé IP-alapon. A kutatás szerint az ilyen oldalak kétharmada hirdetésfinanszírozott, illetve másodlagosan fogadnak el a felhasználóktól adományokat, de ennek fizetése nem kötelező. Még akkor sem, ha sok oldalon nagyon tolakodó módon idegesítik a felhasználót addig, amíg nem fizet.

A második legnépszerűbb szegmens természetesen még mindig a peer-to-peer fájlcsere, a tévés warez mellett ez növekszik a leginkább. Érdekes, hogy a fájlcserélők esetén a finanszírozás még inkább a hirdetésekre épül, itt már 86 százalékban támaszkodnak az üzemeltetők a reklámokra. És ez valószínűleg javulni már nem fog, hiszen letölthető, sőt streamelhető filmeket és zenéket már  néhány dollárért teljesen legálisan is lehet kapni, igaz többnyire csak az USA-ban és Nyugat-Európában. Sőt, a hirdetésszponzorált és idő- vagy funkciókorlátos, de legális online tartalomszolgáltatások is egyre nagyobb teret hódítanak, kihúzva a fizetős warez alól a szőnyeget.

A maradék kisebb részben azonban még mindig előfizetéses vagy közvetlen fizetéses rendszerben történik a tartalmakhoz való hozzáférés. Ráadásul többnyire valamelyik nagyobb fizetési szolgáltatón keresztül. Ez a terület is elég illékony, a MasterCard, a Visa és a PayPal is egyaránt küzd az illegális szolgáltatók ellen, főként mert sok esetben a warez oldalak a szerzői jogsértést megfűszerezik némi adathalászattal is, ami duplán visszaüthet a fizetési szolgáltatóra. A kutatás szerint ennek ellenére a vizsgált oldalak 36 százaléka rendelkezik fizetési felülettel, s ezen belül 69 százalék valamely hivatalos kártyakibocsátó rendszerét használja.

Bővül a kör

A Google és a PRS Music kutatása szerint a "warezolt" tartalmak palettája cseppet sem szűkült, sőt. A filmek, zenék, szoftverek és játékok mellett nem csak az élő tévéadások, de az e-könyvek kínálata is jelentősen bővült. A szerverek fizikai helyét tekintve továbbra is a legjellemzőbb országok Oroszország, Svédország és az Egyesült Államok, illetve Hollandia, de egyre gyakoribbak a brit szerverek is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Google és a PRS Music kutatása egyébként mindeddig egyedülálló, ugyanis ez az első olyan komolyabb mintavétellel dolgozó kutatás, ami a warezoldalak üzleti modelljét igyekszik megérteni és elemezni. A jelentésben található magyarázat szerint az oldalak működési modelljeinek megértésével valószínűbb a hatékonyabb fellépés a jogsértők ellen. Könnyebb nyakon csípni a warezoldalakat, ha nem a felszínt kapargatja valaki, hanem a létezésük alapját jelentő finanszírozást kezdik el a hatóságok és a jogvédők bomlasztani.

Bármelyik illegális üzletnél működik az elv, miszerint a pénz útját kell követni. Jellemző, hogy a warezoldalakon megjelenő hirdetések nem véletlenül kerülnek oda, gyakran sokat elárul az üzleti körökről a hirdetők listájának elemzése is. A felderítésben ugyanolyan súllyal érdemes szerepeltetni azokat, akik az ilyen oldalakból hasznot, forgalmat remélnek. A wareznek ugyanúgy megvannak a valóban létező költségei, kiadásai, illetve bevételi forrásai, csatornái, mint bármilyen üzletnek. Valójában egy szolgáltatásüzemeltetésről van szó, ahol a tartalom forrását leszámítva minden normális keretek közt működik.

A teljes kutatási jelentés letölthető innen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról