Szerző: Dojcsák Dániel

2012. július 3. 13:57

Az élő tévéadás a warez új húzóága

A nyári sportesemények időszakában nem ritka kérdés: lehet nézni neten? A válasz többnyire kiábrándító, a televíziós tartalmak jogosítása továbbra is nagyon konzervatív, helyfüggő és a legtöbb helyi médiaképviselet nem vásárolja meg az online jogokat.

A warez viszont mindig ott üti fel a fejét, ahol a legnagyobb igény van a tartalomra és ahol a legkevésbé vannak kielégítve a felhasználói igények. Az on-demand videós és zenei szolgáltatások terjedésével párhuzamosan több országban érezhetően visszaszorulóban vannak a kalózforrások, az élő műsorok illegális továbbítása viszont virágkorát éli - derül ki a Google és a PRS for Music jogvédő szervezet közös felméréséből.

A kutatás 153 weboldalt vizsgált meg és elemezte az üzleti modelleket, ahol feltételezhetően jelentős szerzői jogi visszaélés történik. Az alapvető tevékenységek hat fő területre sorolhatóak: Élő tévé átjátszás, p2p fájlcsere közösség, előfizetői közösség, zenekereskedelem, freemium warez és beágyazott streaming.

Nagy a kereslet az élő adásokra

Ha csípőből kellene megtippelni, hogy melyik kategória dinamikája a leglátványosabb, akkor bizonyára mindenki a klasszikus fizetős letöltő vagy fájlcsere-oldalakat említené. Pedig a valóság az, hogy az élő tévéadásokhoz hozzáférést engedő megoldások szaporodnak a leggyorsabb tempóban. Ide kell érteni azokat a szolgáltatásokat is, amik fizetős, illetve azokat, amik ingyenes tévéadásokat tesznek elérhetővé IP-alapon. A kutatás szerint az ilyen oldalak kétharmada hirdetésfinanszírozott, illetve másodlagosan fogadnak el a felhasználóktól adományokat, de ennek fizetése nem kötelező. Még akkor sem, ha sok oldalon nagyon tolakodó módon idegesítik a felhasználót addig, amíg nem fizet.

A második legnépszerűbb szegmens természetesen még mindig a peer-to-peer fájlcsere, a tévés warez mellett ez növekszik a leginkább. Érdekes, hogy a fájlcserélők esetén a finanszírozás még inkább a hirdetésekre épül, itt már 86 százalékban támaszkodnak az üzemeltetők a reklámokra. És ez valószínűleg javulni már nem fog, hiszen letölthető, sőt streamelhető filmeket és zenéket már  néhány dollárért teljesen legálisan is lehet kapni, igaz többnyire csak az USA-ban és Nyugat-Európában. Sőt, a hirdetésszponzorált és idő- vagy funkciókorlátos, de legális online tartalomszolgáltatások is egyre nagyobb teret hódítanak, kihúzva a fizetős warez alól a szőnyeget.

A maradék kisebb részben azonban még mindig előfizetéses vagy közvetlen fizetéses rendszerben történik a tartalmakhoz való hozzáférés. Ráadásul többnyire valamelyik nagyobb fizetési szolgáltatón keresztül. Ez a terület is elég illékony, a MasterCard, a Visa és a PayPal is egyaránt küzd az illegális szolgáltatók ellen, főként mert sok esetben a warez oldalak a szerzői jogsértést megfűszerezik némi adathalászattal is, ami duplán visszaüthet a fizetési szolgáltatóra. A kutatás szerint ennek ellenére a vizsgált oldalak 36 százaléka rendelkezik fizetési felülettel, s ezen belül 69 százalék valamely hivatalos kártyakibocsátó rendszerét használja.

Bővül a kör

A Google és a PRS Music kutatása szerint a "warezolt" tartalmak palettája cseppet sem szűkült, sőt. A filmek, zenék, szoftverek és játékok mellett nem csak az élő tévéadások, de az e-könyvek kínálata is jelentősen bővült. A szerverek fizikai helyét tekintve továbbra is a legjellemzőbb országok Oroszország, Svédország és az Egyesült Államok, illetve Hollandia, de egyre gyakoribbak a brit szerverek is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google és a PRS Music kutatása egyébként mindeddig egyedülálló, ugyanis ez az első olyan komolyabb mintavétellel dolgozó kutatás, ami a warezoldalak üzleti modelljét igyekszik megérteni és elemezni. A jelentésben található magyarázat szerint az oldalak működési modelljeinek megértésével valószínűbb a hatékonyabb fellépés a jogsértők ellen. Könnyebb nyakon csípni a warezoldalakat, ha nem a felszínt kapargatja valaki, hanem a létezésük alapját jelentő finanszírozást kezdik el a hatóságok és a jogvédők bomlasztani.

Bármelyik illegális üzletnél működik az elv, miszerint a pénz útját kell követni. Jellemző, hogy a warezoldalakon megjelenő hirdetések nem véletlenül kerülnek oda, gyakran sokat elárul az üzleti körökről a hirdetők listájának elemzése is. A felderítésben ugyanolyan súllyal érdemes szerepeltetni azokat, akik az ilyen oldalakból hasznot, forgalmat remélnek. A wareznek ugyanúgy megvannak a valóban létező költségei, kiadásai, illetve bevételi forrásai, csatornái, mint bármilyen üzletnek. Valójában egy szolgáltatásüzemeltetésről van szó, ahol a tartalom forrását leszámítva minden normális keretek közt működik.

A teljes kutatási jelentés letölthető innen.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról