Szerző: Dojcsák Dániel

2012. július 03. 10:10:00

Csak jövőre jön a Firefox OS

Több készülékgyártó és mobilszolgáltató is felsorakozhat a Mozilla jövőre megjelenő mobilos operációs rendszere mögött. A szoftverplatform a Mozilla Boot2Gecko projektjén alapszik, de élesben már Firefox OS-nek nevezik. Az első készülékek jövőre érkezhetnek, de vajon elfér-e még egy mobil OS?

A Mozilla még tavaly kezdett el dolgozni a B2G, azaz Boot2Gecko projekten, amely egy webközpontú, teljesen nyitott platform okostelefonok számára. Az eredeti tervek szerint a B2G-nek már 2012 közepére el kellett volna készülnie, egyelőre azonban úgy tűnik, 2013-ban jelennek meg az első, a platformra épülő okostelefonok.

A B2G alkalmazásstack és runtime környezete szabványos webes technológiák köré épült, ahelyett, hogy platformspecifikus, egyedi fejlesztői eszközöket és keretrendszereket mutatott volna be. Ezzel két legyet ütött egy csapásra a Mozilla, hiszen a fejlesztői oldalon nem szükséges komolyabb elszántság, a mostani webes programozók nagy része képes lenne alkalmazásokat készíteni a jelenleg még nem létező operációs rendszerre, illetve a felhasználók számára is pozitív lehet az ismert webes megoldások használata.

Web API - újratöltve

A B2G mellett a Mozilla párhuzamosan dolgozott egy kiegészítő projekten is, amivel kiterjesztheti a webes szabványokat és olyan képességekkel ruházhat fel azokat, amiket a teljes értékű mobil alkalmazások igényelnek. Ilyen például az áramfelvételt, energiahatékonyságot szabályozó API-k bevezetése vagy éppen a telefon funkcióinak kezelése. A Mozilla reményei szerint egy ilyen, nyílt webes szabványokra épülő, de mégis gazdag funkciópalettát felvonultatni képes alkalmazásfejlesztési környezet versenyképes lehet a meglévő okostelefonos platformokkal.

A spanyol Telefónica a mobilszolgáltatók közül elsőként jelezte, hogy biztosan befogadja és kínálja majd a Firefox OS-sel szállított eszközöket. A Telefónica ugyan Európa hat országában is jelen van, de a Firefox OS-t nem itt küldi harcba, hanem Dél-Amerikában, ahol 12 országban, tehát szinte az egész kontinensen szolgáltat és van igény az olcsó megoldásokra. Ami miatt a HTC távozott a latin-amerikai részről, a Firefox OS épp ugyanazért lehet ott sikeres: olcsó, szolgáltatói márkázott okostelefonok tömkelege adható el.

Az első Firefox OS-t futtató mobilok a Telefónica brazil vásárlói számára lesznek elérhetők “Vivo” márkanév alatt, s elvileg a készülékek Qualcomm Snapdragon rendszerrel érkeznek, igaz arról nem szól a hír, hogy a Snapdragon melyik verziójáról is van szó. Valószínű, hogy nem a legújabb S4, hanem inkább a klasszikus 1 GHz-es egymagos processzort felvonultató megoldásról. A hardvergyártók közül valószínűleg a nevesebb cégek elsőre kimaradnak a buliból, várhatóan a ZTE, illetve a szintén kínai TCL gyáraiból bújnak majd elő az első Firefox OS-t futtató mobilok.

A butatelefonok alternatívája készül

Christian Heilmann, Mozilla-evangelista szerint nem kell várni a Firefox OS-nek, hogy kihívója lesz a most működő vezető okostelefonos platformoknak. Célzottan az olcsó, belépőszintű kategóriára tervezik a rendszert, valójában nem az okos, hanem a butatelefonok alternatívája kíván majd lenni. Minden piaci szereplő masszív növekedést jósol Indiában, Dél-Kelet Ázsiában és Dél-Amerikában, ezeken a piacokon viszont nem a nyugati világban megszokott szemlélet és kereslet uralkodik. A Firefox OS ezeken a piacokon lehet sikeres, s az ottani szolgáltatókat és gyártókat tudja majd megszólítani.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Az egész szoftveres környezet erre az alapvetésre lett feltéve. A  platform három fő részből áll, a Gonk nevű rendszerplatformból, a Gecko böngészőmotorból, valamint a Gaia nevű felhasználói felületből. A Mozilla fejlesztői a gyors piacra kerülés érdekében nem hoztak létre saját rendszert, hanem a Google-féle Androidot választották a Gonk alapjául, amelyből elhagyták a Dalvik virtuális gépet, így az androidos alkalmazások nem fognak futni a B2G-n. A Gecko motort pedig úgy dolgozzák át, hogy azon keresztül webes API-hívásokkal a szoftverek hozzáférjenek a mobiltelefon hardvereihez is, például a fényérzékelőhöz, a gyorsulásérzékelőhöz, a kamerához.

A Boot to Gecko tárcsázón, SMS-kezelőn, médialejátszón, e-könyvolvasón és képgalérián kívül nem is tartalmaz más alkalmazást, csak egy böngészőt és hozzáférést az app store-hoz, ahonnan böngészőben futó alkalmazásokat lehet letölteni.

a címlapról