Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Csak jövőre jön a Firefox OS

Dojcsák Dániel, 2012. július 03. 10:10
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Több készülékgyártó és mobilszolgáltató is felsorakozhat a Mozilla jövőre megjelenő mobilos operációs rendszere mögött. A szoftverplatform a Mozilla Boot2Gecko projektjén alapszik, de élesben már Firefox OS-nek nevezik. Az első készülékek jövőre érkezhetnek, de vajon elfér-e még egy mobil OS?

hirdetés

A Mozilla még tavaly kezdett el dolgozni a B2G, azaz Boot2Gecko projekten, amely egy webközpontú, teljesen nyitott platform okostelefonok számára. Az eredeti tervek szerint a B2G-nek már 2012 közepére el kellett volna készülnie, egyelőre azonban úgy tűnik, 2013-ban jelennek meg az első, a platformra épülő okostelefonok.

A B2G alkalmazásstack és runtime környezete szabványos webes technológiák köré épült, ahelyett, hogy platformspecifikus, egyedi fejlesztői eszközöket és keretrendszereket mutatott volna be. Ezzel két legyet ütött egy csapásra a Mozilla, hiszen a fejlesztői oldalon nem szükséges komolyabb elszántság, a mostani webes programozók nagy része képes lenne alkalmazásokat készíteni a jelenleg még nem létező operációs rendszerre, illetve a felhasználók számára is pozitív lehet az ismert webes megoldások használata.

Web API - újratöltve

A B2G mellett a Mozilla párhuzamosan dolgozott egy kiegészítő projekten is, amivel kiterjesztheti a webes szabványokat és olyan képességekkel ruházhat fel azokat, amiket a teljes értékű mobil alkalmazások igényelnek. Ilyen például az áramfelvételt, energiahatékonyságot szabályozó API-k bevezetése vagy éppen a telefon funkcióinak kezelése. A Mozilla reményei szerint egy ilyen, nyílt webes szabványokra épülő, de mégis gazdag funkciópalettát felvonultatni képes alkalmazásfejlesztési környezet versenyképes lehet a meglévő okostelefonos platformokkal.

A spanyol Telefónica a mobilszolgáltatók közül elsőként jelezte, hogy biztosan befogadja és kínálja majd a Firefox OS-sel szállított eszközöket. A Telefónica ugyan Európa hat országában is jelen van, de a Firefox OS-t nem itt küldi harcba, hanem Dél-Amerikában, ahol 12 országban, tehát szinte az egész kontinensen szolgáltat és van igény az olcsó megoldásokra. Ami miatt a HTC távozott a latin-amerikai részről, a Firefox OS épp ugyanazért lehet ott sikeres: olcsó, szolgáltatói márkázott okostelefonok tömkelege adható el.

Az első Firefox OS-t futtató mobilok a Telefónica brazil vásárlói számára lesznek elérhetők “Vivo” márkanév alatt, s elvileg a készülékek Qualcomm Snapdragon rendszerrel érkeznek, igaz arról nem szól a hír, hogy a Snapdragon melyik verziójáról is van szó. Valószínű, hogy nem a legújabb S4, hanem inkább a klasszikus 1 GHz-es egymagos processzort felvonultató megoldásról. A hardvergyártók közül valószínűleg a nevesebb cégek elsőre kimaradnak a buliból, várhatóan a ZTE, illetve a szintén kínai TCL gyáraiból bújnak majd elő az első Firefox OS-t futtató mobilok.

A butatelefonok alternatívája készül

Christian Heilmann, Mozilla-evangelista szerint nem kell várni a Firefox OS-nek, hogy kihívója lesz a most működő vezető okostelefonos platformoknak. Célzottan az olcsó, belépőszintű kategóriára tervezik a rendszert, valójában nem az okos, hanem a butatelefonok alternatívája kíván majd lenni. Minden piaci szereplő masszív növekedést jósol Indiában, Dél-Kelet Ázsiában és Dél-Amerikában, ezeken a piacokon viszont nem a nyugati világban megszokott szemlélet és kereslet uralkodik. A Firefox OS ezeken a piacokon lehet sikeres, s az ottani szolgáltatókat és gyártókat tudja majd megszólítani.

Az egész szoftveres környezet erre az alapvetésre lett feltéve. A  platform három fő részből áll, a Gonk nevű rendszerplatformból, a Gecko böngészőmotorból, valamint a Gaia nevű felhasználói felületből. A Mozilla fejlesztői a gyors piacra kerülés érdekében nem hoztak létre saját rendszert, hanem a Google-féle Androidot választották a Gonk alapjául, amelyből elhagyták a Dalvik virtuális gépet, így az androidos alkalmazások nem fognak futni a B2G-n. A Gecko motort pedig úgy dolgozzák át, hogy azon keresztül webes API-hívásokkal a szoftverek hozzáférjenek a mobiltelefon hardvereihez is, például a fényérzékelőhöz, a gyorsulásérzékelőhöz, a kamerához.

A Boot to Gecko tárcsázón, SMS-kezelőn, médialejátszón, e-könyvolvasón és képgalérián kívül nem is tartalmaz más alkalmazást, csak egy böngészőt és hozzáférést az app store-hoz, ahonnan böngészőben futó alkalmazásokat lehet letölteni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.