Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 26. 16:02

Iskoláknak nyújt komplett oktatási platformot a Google

Nagyon úgy tűnik, hogy a felhőalapú irodai rendszerek és dokumentumkezelők legnagyobb csatája az oktatásban fog zajlani, a Microsoft és a Google egyaránt abban látja a potenciált, ha a kisdiákok a tananyaggal együtt szívják magukba a modern számítástechnikát. A Google az Apps mellett a Chromebookban is hisz.

A Chromebook kezdeményezés nem tartozik a legsikeresebb történetek közé. A Google elhatározta, hogy saját operációs rendszert épít asztali környezetbe is a Chrome böngészőre alapozva. Ez lett a Chrome OS, aminek a feltételezett bukásáról már többször is beszámoltunk. A szoftver mellé megjelent a Chromebook is, ami egy viszonylag erős netbook a Google saját rendszerével szerelve, erősen támogatva a cloudból.

Chrome - Chrome OS - Chromebook

Valahogy a versenypiacon ennek a megoldásnak nem lett sok híve. Mindenki megvizsgálta, még talán meg is dicsérte. Kicsit megijedtünk attól, hogy a Google-azonosítónkkal egy teljesen idegen gépbe bejelentkezve a saját gépünk böngészőjében megszokott könyvjelzők, pluginek és előzmények várnak, de ettől függetlenül egészen felejthető volt a projekt. Még a Samsung által megjelentetett dedikált gép sem lendítette komolyan előre a projektet.

Nem mindenki érzett így viszont, s úgy tűnik, hogy az oktatás lehet az a terület, ahol igen nagy érdeklődés övezheti a Chromebookot. A Google tegnapi bejelentése szerint az Egyesült Államokban és Európában összesen már több mint 500 oktatási intézmény vagy körzet használ aktívan Chromebookokat. Sőt, további bővülés várható, többek közt erdélyi iskolák bekapcsolódásával.

A rendszer nem csak azért lehet csábító az oktatási intézmények számára, mert könnyen kezelhető a több felhasználó, illetve korrekt közös munka eszköztár és dokumentumkezelő, illetve felhő-alapú tárolók állnak rendelkezésre, hanem azért is, mert ezek a notebookok minden hardveres és szoftveres követelményt teljesítenek, amit a nemzetközi oktatói szervezetek meghatároztak, előírtak mostanság..

Az eredendően vállalati és kormányzati munkára szánt Google Apps és Chromebook platformokat a Google ráadásul egyre inkább testreszabja az oktatás számára is. Több olyan eszköz és webes alkalmazásgyűjtemény jelent meg mostanság, ami diákok, illetve oktatók és iskolai adminisztrátorok számára készültek - hangzott el tegnap az International Society for Technology in Education (ISTE) konferencián. A Google szerint ezek az gyűjtemények még könnyebbé teszik az egész iskola számára a webes alkalmazások és funkciók keresését, kiválasztását, telepítését és használatát. Az ajánlások külön foglalkoznak a tanári, hallgatói és adminisztrátori igényekkel is.

All you need is web!

A Google szlogenje szerint az iskoláknak nincs másra szüksége, mint a webre. Ugyan ez a kijelentése erősen vitatható, az viszont tény, hogy a Chromebook mint piaci termék nehezen lehetne sikeres, az oktatásban, iskolákban viszont éppen a felmerülő igényekre képes választ adni. A Chromebook ugyan az oktatásban elvárható notebook képességeket bőven teljesíti, mégis sokkal olcsóbban üzemeltethető.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Egyrészt maga a hardver sem drága, de a felhőalapú rendszer miatt a teljes bekerülési költség is alacsonyan tartható, hiszen minden távolról menedzselhető, gyakorlatilag immunis a vírusokra, önmagukat frissítik és nem szükséges konfigurálni őket új felhasználó bevonása esetén. Sőt, dinamikusan cserélhetik egymás közt a diákok igény szerint.

Magyarországon éveken keresztül sikeres pilotokat ért meg az Intel által életre hívott Classmate projekt, ahol a hardver mellett konkrét tananyagok is készültek. Ugyan a két program eléggé eltérő, de érdemes lehet minden oktatási intézménynek átgondolni, hogyan lehet a cloud megoldásokkal, legyen az akár Microsoft, akár Google, illetve ezekkel a hardverekkel az oktatás hatékonyságát és mérhetőségét növelni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról