Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 26. 16:02

Iskoláknak nyújt komplett oktatási platformot a Google

Nagyon úgy tűnik, hogy a felhőalapú irodai rendszerek és dokumentumkezelők legnagyobb csatája az oktatásban fog zajlani, a Microsoft és a Google egyaránt abban látja a potenciált, ha a kisdiákok a tananyaggal együtt szívják magukba a modern számítástechnikát. A Google az Apps mellett a Chromebookban is hisz.

A Chromebook kezdeményezés nem tartozik a legsikeresebb történetek közé. A Google elhatározta, hogy saját operációs rendszert épít asztali környezetbe is a Chrome böngészőre alapozva. Ez lett a Chrome OS, aminek a feltételezett bukásáról már többször is beszámoltunk. A szoftver mellé megjelent a Chromebook is, ami egy viszonylag erős netbook a Google saját rendszerével szerelve, erősen támogatva a cloudból.

Chrome - Chrome OS - Chromebook

Valahogy a versenypiacon ennek a megoldásnak nem lett sok híve. Mindenki megvizsgálta, még talán meg is dicsérte. Kicsit megijedtünk attól, hogy a Google-azonosítónkkal egy teljesen idegen gépbe bejelentkezve a saját gépünk böngészőjében megszokott könyvjelzők, pluginek és előzmények várnak, de ettől függetlenül egészen felejthető volt a projekt. Még a Samsung által megjelentetett dedikált gép sem lendítette komolyan előre a projektet.

Nem mindenki érzett így viszont, s úgy tűnik, hogy az oktatás lehet az a terület, ahol igen nagy érdeklődés övezheti a Chromebookot. A Google tegnapi bejelentése szerint az Egyesült Államokban és Európában összesen már több mint 500 oktatási intézmény vagy körzet használ aktívan Chromebookokat. Sőt, további bővülés várható, többek közt erdélyi iskolák bekapcsolódásával.

A rendszer nem csak azért lehet csábító az oktatási intézmények számára, mert könnyen kezelhető a több felhasználó, illetve korrekt közös munka eszköztár és dokumentumkezelő, illetve felhő-alapú tárolók állnak rendelkezésre, hanem azért is, mert ezek a notebookok minden hardveres és szoftveres követelményt teljesítenek, amit a nemzetközi oktatói szervezetek meghatároztak, előírtak mostanság..

Az eredendően vállalati és kormányzati munkára szánt Google Apps és Chromebook platformokat a Google ráadásul egyre inkább testreszabja az oktatás számára is. Több olyan eszköz és webes alkalmazásgyűjtemény jelent meg mostanság, ami diákok, illetve oktatók és iskolai adminisztrátorok számára készültek - hangzott el tegnap az International Society for Technology in Education (ISTE) konferencián. A Google szerint ezek az gyűjtemények még könnyebbé teszik az egész iskola számára a webes alkalmazások és funkciók keresését, kiválasztását, telepítését és használatát. Az ajánlások külön foglalkoznak a tanári, hallgatói és adminisztrátori igényekkel is.

All you need is web!

A Google szlogenje szerint az iskoláknak nincs másra szüksége, mint a webre. Ugyan ez a kijelentése erősen vitatható, az viszont tény, hogy a Chromebook mint piaci termék nehezen lehetne sikeres, az oktatásban, iskolákban viszont éppen a felmerülő igényekre képes választ adni. A Chromebook ugyan az oktatásban elvárható notebook képességeket bőven teljesíti, mégis sokkal olcsóbban üzemeltethető.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Egyrészt maga a hardver sem drága, de a felhőalapú rendszer miatt a teljes bekerülési költség is alacsonyan tartható, hiszen minden távolról menedzselhető, gyakorlatilag immunis a vírusokra, önmagukat frissítik és nem szükséges konfigurálni őket új felhasználó bevonása esetén. Sőt, dinamikusan cserélhetik egymás közt a diákok igény szerint.

Magyarországon éveken keresztül sikeres pilotokat ért meg az Intel által életre hívott Classmate projekt, ahol a hardver mellett konkrét tananyagok is készültek. Ugyan a két program eléggé eltérő, de érdemes lehet minden oktatási intézménynek átgondolni, hogyan lehet a cloud megoldásokkal, legyen az akár Microsoft, akár Google, illetve ezekkel a hardverekkel az oktatás hatékonyságát és mérhetőségét növelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról