Szerző: Koi Tamás

2012. június 26. 10:26

Microsoft: Nem akarunk okostelefont gyártani!

A Surface egyedi, leginkább a PC- és a tabletpiacot érintő próbálkozás, legalábbis ez derül ki a Microsoft illetékeseinek nyilatkozatából, akik határozottan cáfolják, hogy a cég saját okostelefont is gyártana a saját tablet után.

Múlt hét végén a Microsoft felsővezetése cáfolta azokat a pletykákat, melyek szerint a szoftveróriás a Surface tabletek után az okostelefonok szegmensében is hasonlóan taktikázna, vagyis lényegében saját hardvert gyártana saját szoftvere, a Windows Phone 8 alá. A cég stratégiai terveiről Greg Sullivan, a Windows Phone platform marketingvezetője beszélt egy interjúban, melyet az InformationWeek idéz.

A Microsoft saját tablet-PC hibrid megoldása, a Surface múlt heti bejelentése óta élénken foglalkoztatja az egész szakmát, beleértve a PC-gyártókat, melyek közül néhányan máris hevesen bírálták a cég stratégiai lépését, az elemzőcégeket és a szaksajtót. Nagyjából a Surface bejelentésével egy időben kezdtek szárnyra kelni azok a pletykák és találgatások, melyek szerint a Microsoft az okostelefonok szegmensében is hasonló lépésre szánná el magát, vagyis saját gyártású referenciakészülékeket dobna piacra.

Ezeket a feltételezéseket igyekezett eloszlatni Sullivan a múlt heti interjúban: "Nagyon komoly partnerhálózatunk van és nagyon elégedettek vagyunk a benne lévő cégekkel" - nyilatkozta a lapnak a marketingvezető. A Microsoft a Windows Phone 8 mobil operációs rendszer bejelentésekor közölte, hogy az új platformra többek közt a Nokia, a Samsung, a HTC és a Huawei is épít majd készülékeket.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Elemzők szerint ettől függetlenül a Microsoft több vasat is tart a tűzben, így például Rick Sherlund, a Nomura elemzője múlt héten gyakorlatilag kész tényként közölte, hogy a Microsoftnak szerződése van egy bérgyártóval a saját telefonok legyártására, ám azt egyelőre Sherlund sem tudta megmondani, mi ezekkel a készülékekkel a célja Redmondnak. Más spekulációk szerint a Microsoft előbb-utóbb mindenképpen meg fogja vásárolni az egykor tündöklő európai csillagnak tekintett Nokiát, melynek egyetlen reménye a Windows Phone platform sikerében rejlik.

Erre egyébként már most meglenne minden lehetősége a jelentős készpénzállománnyal rendelkező vállalatnak, ráadásul a Microsoft eddig is dollármilliárdokat költött arra, hogy a Nokia és a Windows Phone közös útját egyengesse.

a címlapról