Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 25. 16:12

Felhőalapú warez seed-szerver mutatkozott be

Biztosan álmodtunk már arról, hogy a fájlcserélőkről összehalászott tartalmakat nem kell másolgatni, nem kell szórakozni vele, nem kell a gépet túráztatni a seedelésért. Manapság, amikor már okostelefonon is sokat fogyasztunk médiatartalmat, ez az igény talán még erősebb. A "seed szerver" már nem menő, itt a cloudba torrentezés!

A legtöbb aktív internetfelhasználó, legalábbis a rutinosabbak találkoztak már a torrentezéssel, mint jelenséggel. A streaming szolgáltatók által mostohán kezelt Magyarországon pedig kifejezetten hozzátartozik a kulturálisan naprakész emberek mindennapjaihoz a letöltés. “Láttad a Game of Thrones évadzárót? Nem, de este lekapom torrentről” - hangzik természetesen a diskurzus.

Ennél kevésbé természetes még a magyaroknak a cloud-tárolók használata, igaz a Dropbox neve sok helyen ismerősen hangzik. Az online backup és szinkronizációs eszközzel biztosak lehetünk benne, hogy a fontos fájlokat nem hagyjuk a másik gépünkön, hogy bármikor hozzáférünk a dolgainkhoz mobilról vagy szükség esetén bármilyen gépről, illetve könnyebb szétosztani a barátoknak a nyaralós fotókat is és még csak 20 megabájtonként sem kell darabolni, hogy e-mailbe küldhessük.

Ezt a két világot eddig nem nagyon kapcsolta össze senki, de úgy tűnik, a Boxopus nevű próbálkozás mégis megpróbálkozik vele. Az újdonsült webes szolgáltatást azt ígéri, hogy a számítógépünkre lementett torrent fájlt (néhány kilobájt) feltöltve az Boxopus oldalára elintézi a letöltést és az engedélyezett alkalmazásuk segítségével a végeredményt a Dropbox tárhelyünkre kerül. Később elképzelhető, hogy lesznek más cloud-tárolók is a támogatott listán, de egyelőre csak a Dropbox alá varázsolódnak be a kívánt fájlok.

Cloud-seed szerver

A háttérben a Boxopus egy “seed szervert” üzemeltet, azaz egy nagy kapacitású és nagy sávszélességhez hozzáférő szerveren futtat egy Bittorrent klienst, ami szakadatlanul tölti le a felhasználók által vágyott filmeket, játékokat, zenéket vagy bármilyen torrent fájl mögé tett tartalmat. A Boxopus szerverére letöltődnek a fájlok, majd onnan be a Dropbox rendszerébe. Miután a mi megosztásunkba is bekerülnek az anyagok, az asztali klienseink automatikusan letöltik azokat, illetve mobilról is el tudjuk érni a fájlokat. Ha például nem tömörített és szeletelt formában szedünk le egy filmet, akkor a mobilról bármikor streamelni kezdhetjük a Dropbox kliensen keresztül. Aki nem lusta és szüksége van rá, az útközben bedobálhatja a feliratfájlokat is, hogy minden kéznél legyen.

A rendszer valóban idilli, persze számtalan szűk keresztmetszet van a folyamatban. Még mielőtt valaki arra gondolna, hogy éjjel-nappal töltené le így a filmeket, jobb, ha tudja, hogy az egyelőre béta állapotban lévő szolgáltatásnál ugyan még nincs adatforgalmi limit, de már most jelzik a fejlesztők, hogy az értéknövelt szolgáltatás elszámolási egysége a forgalom lesz. Itt nem arányt kell majd tartani, havidíjat sem kell fizetni, viszont bizonyos mennyiségekre kvótát kell majd vásárolni. Az árazástól függően a Boxopus lehet egy mindennapi használati eszköz vagy éppen egy vésztartalék. Ráadásul jelenleg 2 gigabájt a maximum torrentméret, amit hozzá lehet adni a letöltési sorhoz, bár ez a fizetős opció megjelenésével biztosan eltűnik.

Szűkösség

A másik szűkösség a Dropbox tárhely, ami könnyen gátat szabhat a végtelen töltögetésnek. A sztenderd ingyenes fiókméret 2 gigabájt, igaz ezt 5 gigabájtig egészen könnyen fel lehet tornászni ingyenesen is. Ha valaki nem szeretne fizetni, akkor 25 vagy 50 gigabájtnyi bónuszt szerezhet akkor, ha HTC One, illetve Samsung Galaxy S III okostelefont vásárol.

A harmadik veszély pedig a túlzott népszerűség. A napokban szárnyát próbálgató szolgáltatás bizonyára olyan figyelmet kapott, hogy a felhasználók azonnal leterhelték a szervereket. Meg is jelent egy figyelmeztetés, miszerint ne csodálkozzunk, ha a hozzáadott torrentek letöltése nem indul el azonnal. A HWSW által kipróbált fájlok órák óta várakoznak, ami nem jelenti, hogy a rendszer rossz lenne, inkább csak azt, hogy több az érdeklődő, mint amennyivel elboldogulnak a fejlesztők. Vagy esetleg azt, hogy a korlátlan tesztlehetőség egyfajta stressz teszt és a fizetős ügyfelek kapnak majd előnyt a sorban.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Illetve előfordulhat az is, hogy az egész egy teljesen komolytalan próbálkozás. Komolytalan abból a szempontból, hogy egy nagyon is létező igényre és problémára igyekszik választ találni, de éppen az univerzalitás miatt egy kezdő vállalkozás által összerakott hálózat biztos kudarcra van ítélve. Arról nem is beszélve, hogy a fájlcsere továbbra is a jogvédők első számú célpontja, így biztosan fenntarthatatlan egy ilyen szolgáltatás, még akkor is, ha a cég azt mondaná, hogy csak egy webes klienst üzemeltet és a tartalmakra nincs rálátása. Sok országban már az internetszolgáltatónak is van felelőssége abban, hogy az ügyfelei mit forgalmaznak a hálózaton, ebben az esetben pedig a jogsértés elkövetésében való segítségnyújtás, annak támogatása simán bizonyítható.

Kicsi túlélési esélyek

Ahogyan a Series.me streaming warez oldal is kitűnő ötlet volt, úgy a Boxopus is az. Pontosan azt bizonyítja mindkettő, hogy a felhasználóknak igénye van a kényelmes és sokszínű tartalomfogyasztásra. A profi szolgáltatók előtt mintaként állhat bármelyik. A Boxopusnak sem jósolunk komoly jövőt, pedig hihetetlen kreativitással használják ki a Dropbox API-ban rejlő lehetőségeket és mutatják meg az embereknek, hogy mi is a cloud előnye. A jogtulajdonosok nyilván nem ilyen boldogok, a média iparágban senki sem örül annak, hogy sosem volt még ilyen könnyű “kölcsönadni” tartalmakat, mint manapság.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról