:

Szerző: Koi Tamás

2012. június 25. 11:21

Már nem száll el a Flash Player a Firefoxban

Csütörtökön csendben javította a Flash Player firefoxos kiegészítőjét az Adobe, ezzel pontot téve annak a körülbelül egy hétig tartó időszaknak, mely alaposan megkeserítette a Mozilla böngészőjét használó internetezők életét.

Múlt csütörtökön frissítést adott ki a firefoxos Flash kiterjesztéshez az Adobe. A 11.3.300.262-es verziószámot viselő frissítés kizárólag a windowsos környezetben telepített és használt Firefox böngészők beépülőjét cseréli le, ezzel kiküszöbölve egy több millió felhasználót érintő kritikus hibát, mely a plugin összeomlásához vezetett a Flash tartalmak lejátszása során.

Az Adobe több mint két héttel ezelőtt adott ki frissítést aa 11.3-as Flash pluginhez, ez kellett ahhoz, hogy a Flash-alapú tartalmakat a Firefox új, 13-as verziója is megfelelően tudja kezelni. Az internetezők tömegei által tapasztalt problémák ettől a frissítéstől kezdődően jelentkeztek, és sokáig úgy tűnt, hogy a Firefox új, sandbox üzemmódja a felelős a problémáért. Az Adobe ugyanakkor múlt héten elismerte, hogy a hiba a beépülőben volt, és nincs köze a Firefox új funkciójához, valamint kizárólag windowsos PC-ket érint.

Az ügy egyébként napokig komoly feszültséget okozott a Mozilla Alapítvány és az Adobe közt, utóbbi először azt állította, nem tudja reprodukálni a hibát, miközben a Mozilla is mosta kezeit, jóllehet közben a Firefoxhoz is érkezett csendes frissítés (ez a kurrens, 13.0.1-es verzió). A Mozilla ezzel egy időben feketelistára tette a RealPlayer beépülőt is, melyről úgy vélték a programozók, hogy köze lehet a Flash plugin elszállásához..

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Mozilla a Firefox újabb verzióinál képes arra, hogy egyes, veszélyesnek vagy instabilnak mutatkozó böngészőbeépülőket távolról letiltson, ezt tette legutóbb áprilisban a JavaScript beépülő régebbi verzióival, melyeken keresztül a felhasználó gépe támadható volt. A tiltás előtt a böngésző minden esetben értesítést küld a felhasználónak.

A mostani probléma megoldása mind az Adobe mind pedig a Mozilla részéről az első komoly próbája volt a csendes frissítési metódusnak. A két cég ezúttal már úgy frissítette a beépülőt, illetve a komplett böngészőt, hogy a felhasználóknak ehhez semmit nem kellett tenniük, a Flash plugin esetében egyáltalán nem is értesültek a frissítésről. Ettől függetlenül a plugin manuális telepítésére továbbra is megvan a lehetőség, a legfrissebb verzió elérhető az Adobe weboldaláról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.